Hoe zien mee eters eruit? Mee-eters zijn kleine ronde bultjes in de huid met een doorsnede van ongeveer 1 tot 3 mm groot. Er bestaan 3 soorten mee-eters naar gelang de kleur die je ziet. Open of zwarte mee-eters ook wel bekend als zwarte comedonen of blackheads.
Verleidelijk, maar knijp puistjes en mee-eters dus niet zelf uit! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: door mee-eters uit te knijpen kan je de huid behoorlijk beschadigen. Zeker als het gaat om mee-eters op je neus! Vaak zitten de mee-eters op plekken waar je niet zo goed bij kunt.
Mee-eters gaan meestal vanzelf weg, maar niet altijd. Op deze pagina ontdek je hoelang het precies duurt voordat een pukkel verdwijnt. Ook zal ik je verschillende tips geven om puistjes nog sneller te verwijderen. We hebben bijna allemaal somtijds last van mee-eters.
Ze worden gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak, waardoor deze in contact komt met licht en zuurstof. Daardoor oxideert het bovenste topje van de verstopping en wordt het zwart. Mee-eters vormen zich voornamelijk op de neus.
Neem dan wat toiletpapier of je gezichtstissues en wikkel ze over je wijsvingers. Knijp dan zachtjes de mee-eters uit.
Was je gezicht en breng de tandpasta aan.
Doe dit zoals je normaal ook doet. Breng een laagje tandpasta aan op de plekken met mee-eters, zoals je neus en je kin. Laat de tandpasta helemaal opdrogen en wrijf het dan voorzichtig over je huid om de mee-eters uit je poriën te verwijderen.
Die zwarte puntjes zijn simpelweg poriën die verstopt zijn. Ze raken verstopt met een mix van dode huidcellen, vuil en vet en ze komen over het algemeen vaker voor bij mannen. Je ziet ze meestal opduiken op de neus en kin of de "T-zone" net boven en tussen je wenkbrauwen.
In principe kan iedereen mee-eters krijgen, maar mensen met een gecombineerde of vette huid zijn het meest vatbaar voor het ontwikkelen van mee-eters in het gezicht.
Gezichtsmaskers: regelmatig je huid behandelen met een gezichtsmasker of peeling verwijdert dode huidcellen. Dit maakt je huid zacht en voorkomt dat mee-eters alleen al verschijnen. Scrubs: het ideale product voor een pukkelige huid met veel mee-eters is een scrub.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Probeer zoveel mogelijk van je puistjes af te blijven ! Het is erg verleidelijk om gele puistjes en mee-eters met je vingers uit te knijpen. Beter een rood plekje dan een vies geelkopje in je gezicht. Het advies is echter om zoveel mogelijk van de puistjes af te blijven, vooral van de geelkopjes.
Wanneer je poriën verstopt raken door talg en dode huidcellen, vormt zich een zwart of wit puntje tussen de 1 en 3 millimeter in omvang. Dit noemen we een mee-eter. Mee-eters ontstaan meestal in je T-zone, oftewel op je voorhoofd, neus en kin. Ze komen veel voor bij pubers, maar ook onder volwassenen.
Uit onderzoek blijkt dat mee-eters weer terugkomen als je ze plaatselijk hebt 'verwijderd'. De beste remedie tegen verstopte poriën is om dagelijks je gehele huid mild te reinigen en regelmatig te exfoliëren met salicylzuur.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Een mee-eter kan dus worden gezien als de voorganger van een echt puistje. Een mee-eter kan een wit of zwart puntje hebben. Vandaar noemt men mee-eters met een zwarte kop ook wel blackheads en mee-eters met een witte kop whiteheads, . Om deze redenen worden de onzuiverheden mee-eters genoemd.
Om mee-eters te voorkomen kan je bijvoorbeeld je gezicht regelmatig wassen met salicylzuur. 'Salicylzuur gaat de poriën in en maakt ze los, zodat de proppen van talg vanzelf tevoorschijn komen. Regelmatig schoonmaken houdt alle dode huid van je gezicht en voorkomt dat deze in je poriën gaat zitten.
De enige manier om terugkerende huidirritaties te voorkomen, is regelmatig je gezicht te verzorgen en reinigen met producten die bij je huidtype passen. Een scrub of gezichtsmasker met houtskool zal je zwarte puntjes verwijderen en de overtollige olie absorberen.
Raak de steenpuist niet aan (dus ook niet uitknijpen of krabben). Was regelmatig uw handen met zeep en droog ze goed af. Gebruik uw eigen handdoek en neem elke dag een nieuwe handdoek.
Plaats de comedonenlepel met de opening over de mee-eter. Oefen aan één kant van de mee-eter zachte druk uit en verplaats deze druk voorzichtig naar de andere kant (een beetje zoals je een mes gebruikt om mee te smeren). Wil de mee-eter er nog niet uit? Laat deze dan zitten!
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Grove poriën ontstaan door verstopping en verslapping van de poriewand. Door een overproductie van talg en dode huidcellen verstopt je porie en is een zwart puntje te zien. Factoren die zorgen voor het verslappen van je huid zijn bijvoorbeeld zon, roken en alcohol. Poriën rekken hierdoor uit en worden meer zichtbaar.