Cactusvijgen hebben een zoetige smaak die soms wat zuur kan zijn en een beetje op een peer lijkt. De vrucht bevat eetbare pitjes.
"De meeste cactussen zijn niet eetbaar, maar de opuntia-soorten hebben veel te bieden, vooral als ze als een gewas behandeld worden en niet als een onkruid", schrijft de FAO. Oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, groeit de cactus inmiddels in 26 landen over heel de wereld.
Een cactusvijg is een harde vrucht, net als de kokosnoot, en daarom moet je de schil overwinnen om bij het vruchtvlees te komen. Je snijdt daarom eerst de uiteinden van de cactuspeer, of -vijg want deze vrucht heeft veel namen, af. Vervolgens snijd je in de lengte door de schil heen.
De vijgcactus heeft drie verschillende eetbare delen: de schijfvormige bladeren (nopales), die als groente kunnen worden beschouwd, de bloemknoppen, die aan salades kunnen worden toegevoegd en de cactusvijgen (tuna), die als fruit kunnen worden beschouwd.
Sommige zijn zelfs giftig. Maar de eetbare cactus bevat veel vitamine C en antioxidanten. Ook zou volgens onderzoekers het cholesterolpeil dalen na cactusconsumptie. En tip van Italiaanse moekes: een cactus zou werken tegen maagzweren.
In 100 g cactus zit 24% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Die vitamine, vooral aanwezig in de pitjes, is goed voor je weerstand en werkt verkwikkend na een vermoeiende week. Of wapent je 's morgens tegen de aankomende werkdag.
Maar bij de Nederlands-Belgische cactus- en vetplantenvereniging Succulenta merken ze daar weinig van. Had de vereniging in de jaren zeventig nog ruim 3000 leden, inmiddels is dat 1400. De gemiddelde leeftijd is 60 jaar.
De schil eet je niet mee op. De smaak is fris en zit een beetje tussen een appel en peer in, maar met een lekkere bite door de kleine pitjes. Een andere manier om de cactusvijg te eten is: snijd de uiteinden eraf, maak bovenop een horizontale streep en snijd de schil er rondom af.
Cactusvijg (1 ) bevat 42 calorieën.
Wil je je cactusvijg niet puur eten, maar bijvoorbeeld in een fruitsalade gebruiken, dan kan je de vrucht voorzichtig schillen en versnijden. Klinkt eenvoudig, maar vergt wel wat oefening. Zijn de schil en de pitten van de cactusvijg eetbaar? De pitten van de cactusvijg kan je probleemloos opeten.
Neem een beetje schoollijm en smeer dat over het stuk huid waarin het naaldje zit. Laat de lijm drogen en trek het voorzichtig van je huid af. Herhaal indien nodig en hier geldt hetzelfde als bij de de tip voor tape: kijk uit met behaarde stukken huid.
De vruchten zijn rijp zodra ze geel of rood verkleuren. De smaak is zoetig, soms aan de zure kant en lijkt enigszins op die van een peer. Men eet de pitjes mee op. De kleine doorns hebben weerhaakjes en kunnen bij mensen een geïrriteerde huid veroorzaken.
Cactussen en vetplanten zijn niet zo makkelijk om schoon te maken. Je kunt ze in ieder geval niet onder de douche zetten en afvegen met een doekje gaat ook niet. Het makkelijkste is om ze schoon te maken met een verfkwast, een oude tandenborstel met zachte haren of een make-up kwast.
Door de roterende kauwbeweging van de kameel wordt overal druk op de cactus uitgeoefend, terwijl de stekels met behulp van de papillen verticaal door de keel worden geschoven. Op die manier wordt de kameel niet gestoken als hij de cactus inslikt.
Hoewel het gebruik van producten die mescaline bevatten illegaal is in de Verenigde staten, wordt de peyote cactus erkend als sacrament (heilig oliesel dat gebruikt wordt binnen het geloof) in de Native American Church of North America.
Cactusvijg bereiden & bewaren
Het liefst in de koelkast. Het sappige vruchtvlees smaakt gekoeld namelijk het lekkerst. Pak een cactusvijg nooit met blote handen vast. Gebruiken ovenwanten, handschoenen of een theedoek.
Als de geeloranje bloemen op de cactus zijn uitgebloeid, vormt zich op de plek van de bloem een vrucht: de cactusvijg. Cactusvijgen zijn vruchten in de vorm van een ei.
Snijd de vruchten in de lengte in kwarten. Pel de vruchten, trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees.
De plant van de cactusvijg
De cactusvijg groeit op de schijfcactus, de Opuntia ficus-indica. Deze cactus kan wel 4 meter hoog worden en heeft vlezige, schijfvormige en gedoornde bladeren. In het voorjaar begint de cactus gele bloemen te krijgen, waarna vruchtvorming plaatsvindt.
Cactussen groeien natuurlijk langzaam, maar toch kan je bepaalde problemen herkennen. Het grootste probleem is vaak te weinig licht, daarom dat je ik je daar graag wat meer over vertel. Cactussen houden van zon. Er zijn een paar uitzonderingen, maar verder krijgen ze het liefst zoveel mogelijk direct zonlicht.
Een cactus is plant die stekels en haren heeft in plaats van bladeren. Deze stekels beschermen de cactus niet alleen tegen de zon, maar zorgen er ook voor dat dieren ze niet opeten. Er zijn meer dan 200 families van de cactussen. Cactussen slaan water op en kunnen dus heel lang zonder water.
Cactus. Hoewel cactussen -of eigenlijk cacti- gewend zijn aan fel zonlicht in de woestijn, kunnen ze toch verbranden in de zon. Daarom doen ze het beter op plekken waar deels schaduw is. In compleet donkere kamers zullen ze niet overleven, maar in de meeste slaapkamers zullen ze het goed doen.
Cactusvijgen zijn erg gezond, ze bevatten heel veel vitamines en mineralen. Zo is de cactusvijg onder andere rijk aan magnesium, kalium, calcium, vitamine B2 en C.
Cactus water geven
Bij lagere temperaturen in de winter kan een cactus zonder problemen drie maanden zonder water, hierbij kunnen sommige cactussoorten iets krimpen. Bij lagere temperaturen is het beter om de grond droog te houden.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.