Het is wetenschappelijk bewezen dat huilen je een beter gevoel geeft. Er komen opgekropte emoties en energie los. Huilen kan ook helpen om hoge emotionele pieken en dalen beter te reguleren. Tranen helpen je daarnaast om uit het moment te komen als je te intens voelt.
"Westerse vrouwen huilen inderdaad vaker en langer dan mannen", zegt Vingerhoets. Mannen huilen volgens hem 0 tot 1 keer per twee maanden. Vrouwen 2 tot 5 keer per maand. Dit heeft volgens hem verschillende redenen.
Huilen bevordert de fysiologische balans van het lichaam doordat je hartslag tijdens het huilen toeneemt. Emotionele tranen veroorzaken een andere lichamelijke reactie dan tranen die voortkomen uit andere prikkels. Zo bevatten ze meer hormonen met de proteïnen prolactine, corticotropine en leucine.
Na je huilbui krijg je daarom een ontspannen, opgelucht gevoel. Daarnaast is huilen gezond omdat het je lichaam stimuleert oxytocine en endorfines aan te maken. Deze hormonen zijn kalmerend, pijnverlichtend en zorgen ervoor dat je in een beter humeur komt.
Het maakt je ogen schoon
Onze ogen moeten continu vochtig blijven, om ze te beschermen tegen stofdeeltjes en bacteriën. Tranen hebben dus een emotionele functie, maar af en toe traan je ook gewoon om je ogen te beschermen en schoon te houden.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.
'Tranen zijn heel belangrijk voor de functie van het oog', zegt oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam. De bovenste cellen daarvan, het epitheel, kunnen niet tegen uitdroging. 'Die cellen zijn heel gevoelig, die moeten voldoende vochtig blijven.
U heeft misschien problemen op het werk of maakt zich zorgen over de toekomst. Als u zich echter vaak verdrietig en somber voelt, en de klachten langer dan twee weken voortduren, kunt u te maken hebben met een depressie. Het is belangrijk de depressieve klachten tijdig te herkennen.
Het varieert dan ook welke spieren erbij betrokken worden. Bij ieder mens is dat weer anders. Het lijdt echter geen twijfel dat verdriet een aanslag pleegt op je lichaam. Spieren, ademhaling, hart en de productie van tranen en snot vergen op zo'n moment extra energie.
Meestal huilen we omdat we intern iets erger maken. We maken er een catastrofe van in ons hoofd. “Onze emotionele reacties komen van hoe we situaties interpreteren, niet van de feiten rond de situatie”, legt Orma uit.
Hoe komt dat? Van huilen kun je hoofdpijn krijgen, maar alleen als je bedroefd bent, zo ontdekten neurologen van de Amerikaanse University of Texas in 1998. Een van de ondervraagde proefpersonen meldde heftige hoofdpijn te krijgen na twee minuten huilen. Maar: dat gebeurde alleen als ze huilde van verdriet.
Emotionele instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf.
Er stroomt meer bloed door deze vaten en dat geeft een rodere kleur. Dit wordt vasodilatatie genoemd. Daarbij is het misschien ook wel zo dat als je langere tijd huilt, ook irritatie van de huid een rol gaat spelen doordat tranen veel zout bevatten.
1. Huilen lucht op en verlicht de pijn. Alles wat je dwarszit gooi je eruit als je huilt en dat voelt als een grote opluchting. Maar het verlicht ook de pijn, omdat de tranen meer hormonen bevatten met proteïnen zoals prolactine, adrenocorticotroop en leucine.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
Vrouwen huilen gemiddeld 16 maanden van hun leven (berekend tot een leeftijd van 78 jaar), dat is omgerekend zo'n 12.000 uur. Een huilbui van een vrouw duurt gemiddeld 6 minuten. Een huilbui van een man 'slechts' 2 tot 4 minuten.
De oogleden beschermen de ogen tegen uitdroging en infecties. Door met de oogleden te knipperen wordt het oog gereinigd en vochtig gehouden. Daarom zijn de ogen ook tijdens de slaap dicht.
AMSTERDAM – Een vrouw huilt tot de leeftijd van 78 jaar gemiddeld genomen zo'n 16 maanden van haar leven. Omgerekend is dat 12.000 uur. De redenen achter de tranen veranderen wel naarmate zij ouder wordt.
Iemand kan zich bijvoorbeeld helemaal terugtrekken, opstandig zijn, zich volledig op het werk storten of veel drinken. Sommigen huilen niet, anderen juist heel veel. Het rouwproces is pas voltooid als alle vier de taken zijn voltooid. Hoe lang dat duurt staat niet vast.
Maakt huilen echt je wimpers langer? Het is een algemeen geloof, maar er is geen wetenschappelijk bewijs om het te ondersteunen. Dat betekent echter niet dat tranen geen invloed hebben op de wimpers.
'Tranen ontstaan in de buitenooghoek, onder het ooglid, en lopen over de oogbol naar de binnenooghoek waar ze via kanaaltjes naar de traanzak worden geleid. Uit die traanzak loopt een buisje naar de neus zodat overtollig vocht kan worden afgevoerd. Vandaar dat je gaat snotteren als je huilt.