Als je pan nog bruikbaar is, kun je die naar de kringloopwinkel brengen. Een anti-aanbakpan met beschadigde beschermlaag is niet meer bruikbaar. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand. Dit levert energie op die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken of voor stadsverwarming.
PFAS kunnen in heel kleine hoeveelheden vrijkomen als de pan kapot gaat. Of als u een teflonpan met een antiaanbaklaag te heet laat worden. Is de antiaanbaklaag beschadigd? Dan is het verstandig de pan weg te gooien bij het restafval.
De meeste mensen gooien hun oude pannen 'gewoon' weg zodat het bij het restafval terechtkomt, of leveren het in bij een afvalpunt van de gemeente. Als ze nog in goede staat verkeren is de kringloopwinkel een prima optie. Vanaf vandaag kun je je oude pannen ook gratis inleveren bij alle filialen van Blokker.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Kringloopgoederen, papier en karton, textiel, glas, kga, gft, snoeihout, grotere kadavers en slachtafval, afgedankte elektrische en elektronische apparaten, gemengde metalen, puin, pmd en andere selectief ingezamelde afvalstoffen horen niet bij het restafval (huisvuil of grofvuil).
Vieze wegwerpluiers gooi je gewoon weg bij het restafval. Soms staat er op de verpakking dat deze in de gft-bak mogen, maar dan nog moet je ze bij het restafval gooien. Dit restafval belandt allemaal tezamen naar een verbrandingsoven.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Zoals je net hebt gelezen, mag groenafval niet in een houtafval container. Denk hierbij aan takken, struiken, planten, boomstammen, bladeren, riet en gras. Maar waar kun je dit dan kwijt?
Er bestaan zo'n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico's opleveren voor gezondheid en milieu.
Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van een pan met een anti-aanbaklaag, over het algemeen, niet gevaarlijk hoeft te zijn voor uw gezondheid. Wel moet u oppassen voor pannen met beschadigingen. Zodra er krasjes en groeven in de pan zitten, kunt u deze beter niet meer gebruiken.
Een keramische pan is een pan met een laagje keramiek aan de binnenkant. Het laagje vormt de antiaanbaklaag. De pan gebruik je anders dan een pan met een standaard antiaanbaklaag.
Speciale inzamelzak of eigen zak? Gebruik voor deze container de speciale inzamelzak, gratis verkrijgbaar bij diverse supermarkten, apotheken en drogisterijen. Kijk op de pagina van uw gemeente welke winkels de inzamelzakken verstrekken. De zakken zijn transparant zodat de verwerker goed kan zien wat er in de zak zit.
Waarom luiers recyclen
Wanneer er geen recyclemogelijkheden zijn voor luiers, worden ze afgevoerd als restafval en dus verbrand in een afvalenergiecentrale. Hier komt CO2 bij vrij en gaan er belangrijke grondstoffen verloren, waar weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Kleine hoeveelheden zonder vlees, vis, vet of saus: gooi ze op de composthoop, in de compostbak of het compostvat en werk ze onder. Eierschalen zijn goed om kalk op je composthoop te brengen, maar dan moet je ze fijnmalen of verpulveren. De eierschaal is een zeer goede natuurlijke meststof.
Wij noemen deze pan ook wel een braadpan. Traditioneel wordt deze pan alleen gebruikt voor het braden van vlees, maar hij leent zich ook goed voor het maken van stoofschotels, soepen, ovengerechten het koken van pasta, het maken van jus… wat niet, eigenlijk?
Naast verschillende kookboeken heeft Jamie Oliver dus ook een eigen lijn pannen. Deze pannen zijn van het merk Tefal en zijn van zeer hoge kwaliteit.
gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille. Maar ook HIER is het goed opletten. Een pan die 100% PFAS vrij wordt verklaard is de gietijzeren pan van BK. Je kunt HIER LEZEN over deze specifieke gietijzeren pannen.