Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
Kruiden invriezen
Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer. Van de bevroren kruiden kun je telkens afbreken wat je nodig hebt. Je kunt ook de kruiden voor het invriezen fijnhakken en in porties verdelen, bijvoorbeeld in een ijsblokvormpje.
Je kunt ze drogen of invriezen. Basilicum, koriander, peterselie, munt en bieslook kun je invriezen. De kruiden zijn ongeveer twee maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.
Salade maken. Gebruik je basilicum in een salade, zorg dan dat de smaak niet gaat overheersen, wat sneller het geval is als de basilicum gesneden wordt. Je kunt dus beter hele blaadjes aan een salade toevoegen.
De bloempjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten, zonder noemenswaardig smaakverlies.
Basilicum kan op twee manieren geoogst worden: als losse blaadjes of als hele stengels. Als je een kleine hoeveelheid basilicum wilt oogsten, kan je gewoon een paar losse blaadjes afplukken of knippen. Wil je grotere hoeveelheden oogsten, bijvoorbeeld voor het maken van pesto, dan kan je beter stengels oogsten.
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Verwarm water in een steelpannetje tot het bijna kookt. Draai het gas uit en voeg de verse basilicum toe en het zakje kamillethee. Laat dit ongeveer 6 minuten trekken (je kunt een deksel op het steelpannetje leggen tegen het afkoelen). Wil je de thee nog iets pittiger maken, voeg dan kruidnagel toe.
In principe is het een meerjarige plant, maar in de winter dient basilicum wel naar binnen gehaald te worden om de basilicum tegen de kou te beschermen.
Als je je basilicum wilt laten overwinteren, moet je de plant uitgraven en in een geschikte pot aanplanten. Als je plant al in een pot is aangeplant, dan is deze stap logischerwijze overbodig.
Hoe vaak moet je het plantje water geven? Basilicum houdt niet van natte voeten, geef hem dus niet te veel water. Giet enkel wanneer de grond uitgedroogd is. Als je basilicum in een pot of bak staat buiten, zal de grond iets sneller uitdrogen en zul je iedere avond moeten gieten.
Basilicum is veelal een eenjarige, kwetsbare plant die van warmte houdt en ongeveer 45 centimeter hoog wordt. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de bekende groene basilicum, maar ook paarse en rode varianten met kaneel- of citroengeur tot chocoladesmaak.
Basilicum & Thaise basilicum: het verschil
De blaadjes van Thaise basilicum zijn allereerst puntiger en steviger. Ook hebben ze vaak een paarse gloed. Qua smaak wijken de twee ook flink af. Thaise basilicum heeft een sterker aroma en is meer anijsachtig.
Van zodra de temperaturen in mei/juni stijgen, kan je de basilicum ook buiten planten in een pot, kruidentafel of moestuinbak. Hou zeker de nachttemperaturen in de gaten wanneer er kouder weer voorspeld wordt. Temperaturen lager dan 12°C zullen de basilicum geen goed doen.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger. Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden. In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.