Le déjeuner (de lunch) Meestal wordt de lunch tussen twaalf en twee gegeten.
Le déjeuner (de lunch)
In Frankrijk krijgen de mensen vaak nog lunchbonnen van hun werkgever.
En wat altijd weer terug komt : parfois les choses les plus simples sont les meilleures. In Frankrijk zijn er 4 maaltijden op een dag : het ontbijt, het middageten, de gouter (spreek uit koeté met een zachte K) en het avondeten.
Men eet in Frankijk, net als bij ons, drie maaltijden per dag maar het accent ligt daarbij op het warme middagmaal: het déjeuner. De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
De Fransen lunchen meestal met meerdere gangen, meestal drie of vier, en nemen er echt de tijd voor. Een salade of soepje vooraf, een goed stuk vlees of vis met groenten als hoofdgerecht en een dessert (zoet of kaas). De Fransen gaan ook vaak uit lunchen, in een horecazaak.
Schoolkantine = La cantine
De pauze op Franse basisscholen duurt zo'n twee uur (!): tussen 11.30 en 13.30 uur. Vrijwel alle kinderen eten dan een warme maaltijd in de schoolkantine (la cantine).
Houd in Europa 5 tot 10 procent aan
In Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je ook een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd.Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet.Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt.
De avondmaaltijd, het avondmaal of het avondeten is vaak de hoofdmaaltijd, dat wil zeggen de belangrijkste maaltijd van de dag. De andere twee maaltijden per dag zijn het ontbijt en de middagmaaltijd die vaak een meer eenvoudige invulling hebben.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend.
De middagmaaltijd of lunch (ook wel middageten) (verouderd: noenmaal) is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur. Terwijl er met 'diner' vaak een warme (avond)maaltijd wordt bedoeld, kan een lunch of middagmaal zowel koud als warm zijn.
De belangrijkste maaltijd van de dag is voor de Fransen de lunch.Die start om 12.00 uur, en kan rustig tot 14.00 uur duren. De maaltijd heeft een koud voorgerecht, een warm hoofdgerecht, eventueel een kaasplateau en daarna een zoet nagerecht. De maaltijd sluiten de Fransen af met sterke koffie.
Het déjeuner was dus oorspronkelijk de eerste maaltijd van de dag. Nu wordt de lunch gebruikt rond 12 uur 30/13 uur. Franse restaurants zitten om die tijd propvol. Meestal trekt men er een uur voor uit, soms langer, afhankelijk van het gezelschap.
6. Water bij de maaltijd: zo krijg je kraanwater. Wil je liever niet betalen voor een fles water (”plate ou gazeuse?”) bij het eten, gebruik dan het codewoordje 'une carafe' d'eau.
Pastis is een typisch Frans drankje dat zijn oorsprong vindt in Marseille en vooral in Zuid-Frankrijk populair is. Het is een aperitief drankje met anijssmaak. Het wordt geserveerd met een kankoud water. Het water giet je bij de pastis waardoor een troebel drankje ontstaat.
Frankrijk: vragen kost niks
Le carafe d'eau kost niks en als de bediening vergeet om hem op tafel te zetten kun je er met een gerust hart om vragen want het verschijnt echt niet op de rekening. Maar let wel even op als je in een van de toeristische hotspots gaat zitten.
Werktijden. In Parijs zijn de werktijden van ongeveer 9:30 tot 19:00. Dit komt omdat ze het belangrijk vinden om de tijd te nemen voor de lunch. Je wordt vaak gek aangekeken als je vroeg vertrekt.
Fransen eten croissants van buiten naar binnen. Fransen eten de croissants volgens Roturier van buiten naar binnen: "Ze eten eerst aan beide kanten de voetjes, dan de bovenkant, de pet, en daarna de romp." Die drie onderdelen zijn volgens de bakker een heel belangrijke indicatie voor een goede croissant.
Voordelen van werken in Frankrijk
De fulltime werkweek in Frankrijk is 35 uur. Je hoeft dus minder te werken voor een volledig salaris. Fransen hebben ontzettend veel vrije dagen. Volgens de wet krijg je minimaal vijf weken bij een fulltime dienstverband, maar de norm bij veel bedrijven is 8 tot 10 weken.
De meest gedronken dranken in Frankrijk zijn water, sap en koffie. Dat blijkt uit een onderzoek door het onderzoeksbureau IFOP, dat in opdracht van de drankenbranche 1.002 Fransen van boven de 18 jaar vroeg naar de dranken die zij drinken.