Met een mbo-opleiding op niveau 2 word je opgeleid tot een baan waarbij je uitvoerende werkzaamheden kunt verrichten. Denk hierbij aan een opleiding als MBO Beveiliger, MBO Medewerker financiële administratie of MBO Helpende Zorg en Welzijn. De opleiding duurt 12 tot 24 maanden.
Hierdoor kun je met mbo-diploma niveau 2 makkelijk doorstromen naar een niveau 3 opleiding, of van 3 naar niveau 4. Over het algemeen kom je met een mbo-diploma gemakkelijk aan een baan. Al kan dat per opleiding wel verschillen. Met een opleiding op niveau 4, kun je zelfs doorstromen naar het hbo.
Niveau 2: basisberoepsopleiding, duurt 1 tot 2 jaar. De opleiding bereidt voor om uitvoerende werkzaamheden te doen. Bijvoorbeeld als kapper of autotechnicus.
Voorwaarden mbo-niveau 2
Je hebt een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (niveau 2). Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Dit bewijs heeft de overheid erkend.
Een havo-opgeleide heeft in vergelijking met een gediplomeerde mbo'er in de regel inhoudelijk breder onderwijs genoten. Het taal- en wiskundeleerplan ligt op een hoger niveau dan dat van het mbo. De landelijke kwaliteitseisen (eindtermen) van het havo zijn bovendien geborgd in een Centraal Examen.
Met een mbo-2 diploma ben je niet meer leerplichtig en kan je aan de slag met verschillende beroepen. Op mbo-niveau 2 zijn er echter wel een aantal vakken die als moeilijk worden ervaren. Dit kan voor onnodige stress en twijfel zorgen.
Niveau 4: middenkaderopleiding
Een middenkaderopleiding is een 'gewone' mbo-opleiding die op zichzelf staat. Je kan ermee beginnen als je geslaagd bent voor je eindexamen vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
Op het tweede niveau binnen de MBO's staat logischerwijs MBO niveau 2, de basisberoepsopleiding. Deze opleiding richt zich op de lastigere taken binnen dezelfde automatische processen als bij de niveau 1 opleiding. Ook hier sta je nog onder toezicht van iemand anders, maar voer je je taken wel zelfstandig uit.
Je kunt al starten met een mbo-opleiding als je een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebt. En je houdt zicht op een hbo-diploma: als je je mbo-diploma hebt gehaald, kun je doorstromen naar het hbo.
Binnen het funderend en middelbaar beroepsonderwijs worden vier niveaus onderscheiden: Niveau 1 (Assistentenkwalificatie of Assistent-opleiding) Niveau 2 (Basisberoepskwalificatie of Basisberoepsopleiding) Niveau 3 (Vakkwalificatie of Vakopleiding)
Mbo niveau 4 is het hoogste niveau binnen het middelbaar beroeps onderwijs (mbo). De mbo-opleidingen niveau 4 leiden je op tot een baan waarbij je zelfstandig specialistische, uitvoerende taken kunt verrichten. Denk hierbij aan opleidingen als MBO Bedrijfsadministrateur, MBO Onderwijsassistent of MBO Doktersassistent.
Ja. Wettelijk gezien kan je doorstromen vanaf MBO niveau 2 naar MBO niveau 4. Het is echter niet bij elke instelling mogelijk om door te stromen vanaf MBO niveau 2 naar MBO niveau 4. Bijvoorbeeld bij de politieopleiding zal je na een niveau 2 eerst een niveau 3 diploma moeten halen.
Instroomrecht van mbo naar hbo
Het diploma geeft recht op toelating tot een hbo-opleiding (art. 7.24 lid 2 WHW). Een student bepaalt zelf de opleidingsrichting. Dit betekent dat een student vrij is om een opleiding te kiezen, ongeacht de richting van de (bijna) afgeronde mbo-opleiding.
Mbo-plus opleidingen zijn tweejarige mbo-opleidingen voor leerlingen die in het bezit zijn van een havo– of vwo–diploma en die niet kiezen voor een vierjarige vervolgopleiding op hbo-niveau. Ze vormen een goede basis voor eventuele vervolgstudies.
Servicemedewerker (brede opleiding met keuze uit de uitstroomrichtingen Sport & Evenementen, Zakelijk & Commercieel, Zorg & Welzijn, ICT of Facilitair) Monteur Elektrotechnische Installaties. Monteur Mechatronica. Monteur Werktuigkundige Installaties.
Met het diploma van de kaderberoepsgerichte leerweg of de gemengde leerweg kun je doorstromen naar MBO niveau 3 of 4. Binnen het VMBO is de theoretische leerweg het hoogste niveau. Hiermee kun je ook doorstromen naar MBO niveau 3 of 4.
De mbo-opleidingen op niveau 3 word je opgeleid tot een beroep waarbij je volledig zelfstandig verschillende werkzaamheden kunt uitvoeren. Denk hierbij aan de opleidingen MBO Verzorgende IG, MBO Financieel-administratief medewerker of MBO Pedagogisch medewerker kinderopvang.
De kwalificatieplicht houdt in dat leerlingen van 16 tot 18 jaar verplicht zijn onderwijs te volgen als zij geen diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger hebben. De kwalificatieplicht komt na de leerplicht.
Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). De kwalificatieplicht geldt niet voor jongeren die praktijkonderwijs gevolgd hebben. Of onderwijs hebben gevolgd in de uitstroomprofielen arbeidsmarktgericht of dagbesteding op het voortgezet speciaal onderwijs.
Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg nodig. Ook een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende vooropleiding voor een mbo-studie op niveau 4.
Vroeger bestond de mulo, de mms en de hbs. Dit zijn de voorlopers van de vmbo, havo en het vwo. Op het moment dat de Mammoetwet inging veranderde er best veel. Er was meer keuze uit verschillende schoolvakken.
Het laagste niveau van het voortgezet onderwijs is het praktijkonderwijs. Dit onderwijs is speciaal voor jongeren die het moeilijk vinden om een diploma te behalen in het 'reguliere' voortgezet onderwijs. Het halen van een diploma op vmbo niveau is voor veel praktijkonderwijs leerlingen te hoog gegrepen.
Zakken voor de havo of het vwo
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.