Tankfilters worden niet vóór, maar in de regenwaterput geplaatst. De filters hebben een aangepaste behuizing en worden meestal prefab in de put gemonteerd. Door de plaatsing van de filter in de regenwaterput moet je de put niet dieper inbouwen.
Til de pomp nooit op aan de voedingskabel, maar bevestig bijvoorbeeld een touw aan het handvat om de pomp in de regenwaterput te laten zakken. Installeer de pomp zodanig dat de pompinlaat zich ten minste 1 meter boven de onderkant van de put bevindt om aanzuiging van zand en vuil te voorkomen.
Om regenwater te filteren heb je specifieke waterfilters nodig. Het water dat je hiermee filtert, is bedoeld om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, voor wasmachinegebruik, tuinirrigatie en om je tuin te sproeien. Daar heb je immers geen drinkwater voor nodig.
Het versluizen van filters door algen, zandkorrels of vuil, zorgt ervoor dat de regenwaterpomp een te grote weerstand ondervindt. Zo riskeer je dat je installatie op een gegeven moment gewoon vastloopt. Reinig en vervang daarom minstens om de 6 maanden je regenwaterfilters.
Heel vaak wordt een sedimentfilter gecombineerd met een actiefkoolfilter. Actiefkool zorgt ervoor dat je regenwater er helder blijft uitzien (verwijdert dus verkleuringen) en dat het niet vies ruikt. Net zoals een voorfilter, moet ook hier het filtervlies minstens 1x per jaar vervangen worden.
nieuws Regenwater is veilig om het toilet door te spoelen, te poetsen, om de was te doen, de tuin te besproeien of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Gebruik het daarom zeker niet in de keuken, en ook niet om je tanden te poetsen of te douchen.
In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
De keuze van filter is afhankelijk van het dakmateriaal (bv dakpannen, roofing, rieten dak, groendak,…) en het doeleinde voor hergebruik om de graad van zuivering te bepalen. Hoe properder het water in de regenwaterput komt, hoe minder kans dat het later voor verkleuring en geuroverlast zorgt.
Voor het water de regenwaterpijp ingaat, zorg je er best voor dat het vuil tegengehouden wordt. Gebruik bijvoorbeeld bladvangers aan de ingang van de regenpijp. Maak ook regelmatig de dakgoten schoon. - Een voorfilter met uitloop of afloop zorgt voor de afscheiding van het grootste vuil.
Probeer om twee soorten zand te gebruiken: fijn zand en grof zand. Strooi eerst het fijne zand bovenop de actieve kool. Doe vervolgens het grove zand in de fles, bovenop het fijne zand. Zo zal het water door meer lagen moeten stromen, waardoor het schoner zal worden.
"In principe is regenwater het schoonste water wat we hebben. Het is water wat verdampt op zee en door de lucht in wolken over het land komt", legt Buntsma uit. Het water kan wel vervuilende stoffen opnemen.
Met EPOXY en Aquaplan kunt u putten, muren, vloeren, funderingen, vijvers of waterreservoirs uitstekend waterdicht maken. Epoxy dicht namelijk alle barsten, gaten en scheuren en brengt een absolute waterdichte fundering aan. Er komt geen water meer door.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
De maximale aanzuigdiepte van een beregeningspomp / hydrofoorpomp is ongeveer 8 meter. Deze maximale aanzuigdiepte wordt bij iedere pomp aangegeven. Wanneer een pomp het water van dieper dan 8 meter aan moet zuigen, adviseren wij u om te kiezen voor een bronpomp.
Heel belangrijk voor het plaatsen is de diepte van de regenwaterput. De bovenplaat is berekend op een aanvullaag van 50 cm, indien deze dieper geplaatst wordt moet deze bovenplaat ter plaatse versterkt worden.
Als aan deze voorwaarden niet voldaan is, kan het regenwater bederven en slecht gaan ruiken. Dit is het geval in regenputten in plastiek of in metaal.
Hoe vaak je een regenwaterput moet reinigen is afhankelijk van het type put en de oorzaken van de vervuiling. Een regenwaterput zonder filter laat je best jaarlijks reinigen. Bij een regenput met filter volstaat dit om de 3 à 4 jaar.
Indien u ervoor kiest om de beerput niet te verwijderen, moeten er wel gaten in de bodem worden geboord, zodat het grondwaterpeil gewoon kan stijgen en dalen binnen de put. Ook regenwater kan dan wegzakken, zodat de put bij zware of langdurige regenval niet kan overlopen en voor wateroverlast zorgen.
Gemiddeld inderdaad een 800l per horizontaal geprojecteerde m² dakvlak. Voor een dak van 100m² is dat dus een 80m³ per jaar.
De meest voorkomende reden voor een vieze geur is onregelmatig gebruik. Als je je regenton niet regelmatig gebruikt, zal het water na verloop van tijd stagneren met een penetrante geur als gevolg.
Nog beter is regenwater, dit bevat namelijk minder kalk. Water transporteert de voedingsstoffen in een plant en is dus van groot belang voor een plant, maar het kan de plant ook doden. Sterker nog; te veel water is doodsoorzaak nummer 1 bij kamerplanten.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.