Ben je een cavaliefhebber? Dan vind je het waarschijnlijk belangrijk te weten hoeveel calorieën er in jouw glaasje bubbels zit. Is cava bijvoorbeeld een dikmaker? Het antwoord is simpel: 'Nee'.
Een glas cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën. Met zo'n 50-70 kcal per glas een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet. Bovendien paart cava goed met magere gerechten en aperitiefjes.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Brut: Maximaal 15 gram suiker per liter toegevoegd. (Suiker is toegevoegd om de balans met zuur te bereiken) Dit is duidelijk de meest populaire categorie: ongeveer 50% van alle cava is brut. Extra seco: Tussen de 12 en 20 gram suiker per liter toegevoegd.
Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën. Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën. Een mousserende wijn kan dus geen kwaad, zou je zeggen…
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.
Of cava gezonder is dan wijn is, hangt af van het soort cava dat je drinkt. Ter illustratie: een glas zoete witte wijn bevat vaak net iets meer calorieën dan een glas brut cava. Lees hier meer over de calorieën in cava!
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
Wij zochten voor je uit welke flessen het minste suiker bevatten. Het aantal calorieën in champagne, cava of prosecco is nagenoeg gelijk: gemiddeld zo'n 77 kcal per glas. Maar het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel suiker er aan toegevoegd is. En daar zit nogal een verschil in.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet. Door de veelzijdigheid kan cava door iedereen gesmaakt worden.
Brut wil eigenlijk zeggen hoe 'droog' de wijn is. Brut is zeer droog en dulce is zeer zoet. Kortgezegd: Alleen de bubbels die uit de champagnestreek in Frankrijk komen, mogen de naam champagne dragen. Dus: Cava of Prosecco zijn géén champagne.
Champagne, Cava of Prosecco in de vorm van brut of extra brut bevat ook bijna geen restsuikers dus zijn deze mousserende wijnen ook goed voor de lijn. Sterker nog: in vergelijking met sommige witte wijnen dan kan je bijna gewicht verliezen.
Het cava alcoholpercentage valt namelijk in de groep van laag-, tot medium. Wijnen die onder de noemer laag tot medium vallen, zijn in veel gevallen afkomstig uit de wat koelere gebieden in Europa. Denk hierbij aan Duitsland, het noorden van Italië en Frankrijk.
Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de Methode Traditionelle.
Freixenet ([ˌfɾəʃə'nɛt]) is een Spaanse producent van cava, een Spaanse mousserende wijn. Freixenet is gevestigd in Sant Sadurní d'Anoia in Catalonië. Het is een van de grootste cavaproducenten, met wereldwijd vestigingen. Het verkoopt ruim 200 miljoen flessen per jaar, met een omzet van ruim 500 miljoen euro.
Verder is het handig om te weten dat er ongeveer 5 glazen uit een fles wijn gaan en 6 uit een fles prosecco, cava of champagne.
Een cava glas (fluitglas) heeft namelijk een inhoud van zo'n 15 centiliter. Een glas vul je meestal niet helemaal tot aan de rand, dus dat betekent dat je zelfs nog wat cava overhoudt voor een (klein) zesde glas.
Glas prosecco (150 ml)
In een glas prosecco van 150 ml zit zo'n 2 gram suiker. Dit is vergelijkbaar met een halve theelepel.
We weten allemaal: drank is slecht voor je lever. Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat je lever heel snel herstelt als je stopt met drinken. Onderzoek van de University College London toont dat je al na vijf weken niet drinken zo'n 15 procent vetweefsel rondom je lever verliest.
Om cava langer te kunnen bewaren moet je de fles (ongeopend) koel en donker bewaren. Als je dat niet doet zal de cava sneller verzuren. Wanneer een cava over datum raakt, ontstaat er een azijn achtige smaak. Als je dit per ongeluk drinkt zal het niet heel lekker smaken, maar ziek word je er niet van.
"Stop de fles nooit in de diepvries en maak de glazen niet té proper": het perfecte glas cava drink je zo.