Daarnaast maakt het lichaam bij stress cortisol aan. Dit stresshormoon verzwakt het immuunsysteem wat ertoe leidt dat het lichaam minder goed in staat is om ontstekingen te remmen en de huid te herstellen. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om toe te slaan, waardoor er “puistjes” ontstaan.
De invloed van stresshormoon cortisol op je huid
Het hormoon verzwakt het immuunsysteem, terwijl dat juist van belang is bij het remmen van ontstekingen en het herstellen van de huid. De kans op onzuiverheden is door invloed van cortisol dus groter.
Het zijn de hormonen
Dat zit als volgt: Wanneer er door de huid te veel talg wordt geproduceerd, is de kans op acne groter. En daar komen hormonen om de hoek kijken, want een verhoogde talgproductie wordt vaak hormonaal aangestuurd. Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes.
Stress heeft een negatieve invloed op de huid. Het is al langer bekend dat stress aandoeningen aan de huid als eczeem en psoriasis kan verergeren. Bovendien maakt stress de huid vatbaarder voor bacteriën, waardoor bijvoorbeeld acneklachten kunnen toenemen.
De plaats waar de puistjes zich bevinden kunnen je al iets vertellen. Natuurlijk is dit niet bij iedereen het geval maar dit is wel een goede leidraad. Kin en in de hals: Deze zone van je gezicht wordt gelinkt aan je hormonen, dus ben je ongesteld of gestrest, dan zou je kin onder de puistjes kunnen zitten.
Een ijsblokje is de perfecte manier om jouw puistje weg te halen in 1 uur. Normaal gebruik je een ijsblokje om blessures te genezen en om zwelling te voorkomen. Nu kan je ijs gebruiken om jouw puistjes snel te genezen. Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.
Er ontstaan meer lijntjes en rimpels en de huid wordt slapper. Door een continue verhoogd cortisol gehalte wordt het collageen in de huid afgebroken. Dit omdat er ook nog eens veel meer vrije radicalen ontstaan tijdens deze stress periode. Ook roodheden in de huid kunnen door stress ontstaan als gevolg van cortisol.
Probeer voedsel met een hoge glycemische index-notering (GI) te vervangen voor voedsel met een middelmatige tot lage notering. Voedingsmiddelen zoals wit suiker, witbrood, witte rijst, zoetigheden en aardappelen kun je dus beter laten staan. Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten.
Over het algemeen is je voorhoofd een van de delen van je gezicht waar je vaker puistjes krijgt, omdat het deel uitmaakt van de T-zone. Hier vind je meer en grotere talgklieren, waardoor je huid daar vetter is. Dit vergroot de kans dat poriën verstopt raken en puistjes op je voorhoofd verschijnen.
Een gestrest lichaam produceert hormonen (zoals cortisol en bijnierandrogeen), neuropeptiden (neuroproteïnen zoals endorfine en insuline) en inflammatoire cytokines (kleine proteïnen die ontstekingen aanwakkeren). Dit beïnvloedt het gedrag van de talgklieren waardoor acne kan worden verergerd.
Mechanisch gezien werkt stress ook verkramptheid in het gezicht in de hand. Dit leidt tot plaatselijke rimpels zoals fronsrimpels en de groeven tussen neus en mond. Stress is dus een grote factor in veroudering en de evolutie van rimpels en lijntjes.
Die moderne 'stressoren' gaan niet weg na een aantal minuten of uren, maar blijven constant aanwezig. Je stresssysteem komt niet meer tot rust en dat heeft funeste gevolgen in je lijf. Als we zeggen dat cortisol bedoeld is voor stress die wat langer duurt, bedoelen we minuten of uren, niet maanden of zelfs jaren!
Ontstekingsremmend
Rode en pijnlijke ontstekingen kunnen de huid geïrriteerd, oncomfortabel en warm maken. Medik8 gebruikt bisabolol, een extract van de kamillebloem, dat ontstekingssignalen remt om irritatie en roodheid onder controle te houden. Aloë vera wordt ook gebruikt om de huid te kalmeren en te verzachten.
Vitamine C in huidverzorging helpt om de huid op te lichten. Vooral bij een huid met hyperpigmentatie zul je al snel zichtbaar resultaat zien. Vitamine C of ascorbinezuur egaliseert een ongelijkmatige teint, verbetert de huidtextuur en vermindert rode vlekjes.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
Na het uitknijpen kun je een benzoylperoxide-gel op en rondom het plekje aanbrengen; deze gel remt de groei van de acne-bacterie. De gouden regel voor het uitknijpen van je pukkel is dat je het voorzichtig aanpakt.
Een onderhuidse pukkel is een ontsteking onder je huid en drukt dus hard tegen de huid aan. Daardoor wordt hij rood en kan hij pijnlijk aanvoelen. Onderhuidse puisten ontstaan meestal op je gezicht, rug en billen, maar kunnen ook voorkomen op andere plekken van je lichaam.
Citroensap is een van de effectiefste middeltjes tegen puistjes, zeker wanneer je het mengt met rozenwater. Laat het mengsel een half uurtje op de puistjes zitten en herhaal dit totdat ze verdwenen zijn. Je kan het citroensap ook mengen met kaneelpoeder.