Rebreathing treedt op wanneer een kind met de mond of neus tegen of onder een deken ligt en daartegen uitademt. Een baby ademt nog geen grote hoeveelheden lucht in en uit, en ademt daarnaast ook vrij snel.
Bij rebreathing ademt het kind steeds zijn eigen adem weer in. Doordat het lichaam de zuurstof uit die adem opneemt, en je dus lucht met minder zuurstof uitademt, bevat deze lucht bij elke ademhaling steeds minder zuurstof. Omdat je wel kunt ademen (je stikt niet), krijg je geen reflex om naar lucht te snakken.
Op welke leeftijd komt wiegendood het meest voor? De meeste wiegendood gevallen vinden plaats bij baby's tussen de 0 en 6 maanden. Het eerste half jaar is daarom de kritische periode van wiegendood.
Warmtestuwing. Bij warmtestuwing heeft het lichaam merkbaar moeite met de hitte. De lichaamstemperatuur is meestal normaal en nooit boven de 41°C. Het slachtoffer transpireert en is bij bewustzijn.
je kind zeer bleek, grauw of slap wordt aangetroffen, waarvoor ernstige stimulatie en tussenkomst van een arts of urgentieteam nodig is. je kind vaak zeer moeilijk wakker wordt of zeer bleek ziet tijdens de slaap of vaak zweet zonder daar andere redenen voor bestaan.
Leg je baby met de voeten aan het voeteneinde van de wieg of het bedje zodat hij/zij niet onderuit kan schuiven onder het laken. Gebruik een stevige matras en geen waterbed. Kies een babyslaapzak die goed aanpast rond de hals en schouders zodat je baby niet in de slaapzak kan verschuiven.
Vooral het actief roken van de moeder tijdens en na de zwangerschap verhoogt het risico op wiegendood, maar ook passief meeroken verhoogt het risico. Roken tijdens de zwangerschap heeft een ongunstige invloed op de zuurstofvoorziening, groei en vermoedelijk ook longfuncties van een kind.
Een zuigeling die zweet heeft het te warm. Zweten, snelle ademhaling en rusteloosheid zijn de eerste tekenen van oververhitting. Hou daarom het hoofdje, en vooral het gezicht, vrij. Want een zuigeling regelt gedurende zijn eerste levensjaar zijn temperatuur voornamelijk via het hoofdje.
Als de temperatuur van je pasgeboren baby (tot 3 maanden) boven de 38°C stijgt is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.
Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine) Duizeligheid, misselijkheid/braken of spierkrampen. Huilen, in ernstigere gevallen zonder tranen. Vermindere lichamelijke activiteit, lusteloos of slaperig, in het ergste geval raakt een kind bewusteloos.
Het risico van wiegendood is groter voor de jongere baby, die 's nachts bij een ouder in bed slaapt, speciaal als de ouder een roker is, alcohol heeft gebruikt, zeer vermoeid is en onder een dekbed slaapt. Vooral de interactie van samen slapen met roken van de ouders is sterk (McGarvey 2006; Stray-Pedersen 2005).
Met de producten van Aerosleep ben je er zeker van dat je kindje comfortabel en veilig slaapt. Dit komt onder andere door de speciale 3D-structuur. Deze structuur zorgt er namelijk voor dat jouw kleintje zelfs als hij of zij met het neusje ergens tegenaan ligt alsnog goed kan ademen.
Een van de meest voorkomende klachten bij baby's is een verstopte neus. In eerste instantie is een verstopte neus natuurlijk vervelend voor de baby zelf. Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus.Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen.
Helaas wordt het babynestje vaak verkocht als een veilige slaapplek. Maar dat is het niet. De zachte randen zijn gevaarlijk. Een baby die zich opzij draait, kan met de mond en neus tegen deze zachte rand aankomen.
Wiegendood is het plots, onverwacht overlijden van een baby die ogenschijnlijk gezond was en waarbij men geen lichamelijke afwijking kan vaststellen die de dood kan verklaren. Wiegendood is niet voorspelbaar. Het treedt op tijdens de slaap, is pijnloos en gebeurt stil.
In 2021 zijn van de 178.506 levendgeborenen 6 baby's overleden (ten opzichte van 11 baby's in 2020 en 13 baby's in 2019) die vallen onder de categorie wiegendood/SIDS (CBS, 2022). Op het eerste gezicht lijkt dit een aanzienlijke daling te zijn, maar dat is helaas niet het geval.
Doe jouw kindje in een lauwwarm badje voor het slapengaan. De lichaamstemperatuur van jouw kindje daalt na een badje en zorgt voor beter in- en doorslapen. Leg koude koelelementen in het bedje van jouw kindje zodat de lakens lekker fris zijn bij bedtijd. Richt een ventilator of airco nooit direct op jouw kindje.
De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking.
Een fijne kamertemperatuur
Wordt het warmer dan 25 graden in de slaapkamer, dan kan je baby gerust in alleen een rompertje slapen. Tussen de 20 en 25 graden leg je je baby in een rompertje en zomerslaapzak.
Als een baby het te warm heeft, krijgt hij rode plekken en soms kleine rode bultjes: 'warmte-uitslag'. Zie je warmte-uitslag bij jouw baby? Zorg dan voor extra verkoeling. Je kunt bijvoorbeeld het hoofd, de armen en benen van jouw baby af en toe met wat water of een natte doek koelen.
Met temperaturen boven de 30 graden is een pyjama veel te warm. Laat je baby of peuter in een rompertje met luier slapen of in een dunne slaapzak. Voor oudere kinderen is alleen ondergoed voldoende.
De meeste gevallen van wiegendood komen voor in de eerste levensmaanden, wanneer de baby tussen 2 en 4 maanden oud is. Het risico op wiegendood neemt flink af wanneer de baby ouder is dan 6 maanden en al zelf kan omrollen.
Adem inhouden kan geen kwaad
Je kind gaat vanzelf weer ademen en zal niet stikken. De periode dat de hersenen geen zuurstof krijgen is zo kort dat het geen gevolgen heeft. Om andere, ernstiger oorzaken uit te sluiten, is het verstandig om naar de huisarts te gaan als je kind vaker zulke aanvallen heeft.
Droog het neusje goed af met een papieren zakdoekje. Hoe vaak moet u spoelen? Bij een flinke verkoudheid is het beter om de neus van uw kind of baby voor iedere voeding te spoelen.