Een bouwdepot is een aparte rekening bij je hypotheek. Je kunt er één aanvragen als je voor het eerst een huis koopt, voor je tweede huis, voor je nieuwbouwwoning of bij het verbouwen van je huis.
Bij een nieuwbouwwoning moet je het depot meestal direct aanvragen, omdat je nu eenmaal de kosten voor de aannemer moet betalen. Koop je echter een bestaande woning die je later misschien nog wilt verbouwen? Dan kun je het bouwdepot ook later aanvragen bij je bestaande hypotheek.
Als je op een bestaande hypotheek een bouwdepot wilt aanvragen, dan controleert de geldverstrekker of je openstaande hypotheek en het nieuwe bouwdepot samen niet hoger zijn dan 100% (of 106% bij energiebesparende maatregelen) van de woningwaarde ná verbouwing. Ook kijkt je geldverstrekker naar je financiële situatie.
Wat zijn de kosten van een bouwdepot? Een bouwdepot kost je niets extra, behalve dat je natuurlijk hypotheekadvies- en afsluitkosten betaalt. Ook betaal je voor de opmaak van een taxatierapport, en kun je opnieuw naar de notaris moeten (dit laatste hoeft niet altijd, vraag ernaar bij je hypotheekadviseur).
Verbouwen met een bouwdepot in plaats van eigen geld
Je hoeft de verbouwing niet volledig uit eigen zak te betalen. Je hypotheek zit sneller in een lagere risicoklasse, doordat de marktwaarde na verbouwing hoger is dan de waarde zonder verbouwing. Met een hogere marktwaarde krijg je mogelijk een renteverlaging.
Wat kost bijvoorbeeld een bouwdepot van 30.000 EUR? Stel dat jij een extra hypotheek aanvraagt van 30.000 EUR voor verbouwing dan kost je dat netto ongeveer 85 EUR per maand. Dit is inclusief aflossing. De rente over deze hypotheek is fiscaal aftrekbaar.
Je wilt 30.000 euro gaan verbouwen. En je hebt 10.000 euro boeterente en kosten. De totale hypotheek wordt 290.000 euro. De nieuwe rente wordt 1,50% en de nieuwe maandlast 360 euro, een maandelijkse besparing van 370 euro.
Alles wat niet vastzit aan je woning mag je niet betalen uit een bouwdepot. Dit zijn spullen die je makkelijk mee kunt nemen bij een verhuizing, zoals meubels en gordijnen. Je kunt deze roerende zaken dus ook niet meefinancieren in de hypotheek.
Je moet dus vaak eigen spaargeld inleggen om een deel van de koopsom mee te betalen. Je kan zelf geen geld opnemen uit het bouwdepot als je hypotheek akkoord is. Je moet alle bonnetjes van de verbouwing bewaren zodat je die later kan indienen bij de geldverstrekker.
Kan ik tuinbestrating kopen uit mijn bouwdepot? De aanleg van een tuin kan, net als de aanleg van erfafscheiding en nieuwe bestrating, worden meegefinancierd in de hypotheek en dus worden betaald uit het bouwdepot. Dit kan onder de norm 'meerwerk aan de woning'.
U krijgt meestal na één tot tien werkdagen een terugkoppeling over de aanvraag. Vanaf dat moment weet u zeker of en hoeveel van het bedrag u via een bouwdepot kunt meefinancieren.
Alles wat aan je huis vastzit en wat je niet zonder dat het beschadigd raakt los kunt maken of weg kunt halen, behoort tot de opstal. Alle vloeren die onder het begrip opstal vallen, kunnen dus uit een bouwdepot worden gefinancierd.
Als je je woning wilt verbouwen of verduurzamen, kun je hiervoor extra geld lenen door een tweede hypotheek af te sluiten naast je huidige hypotheek. Dat kan tot 100% van de marktwaarde van het huis na de verbouwing.
Een annuïteiten hypotheek van 50.000 euro met een looptijd van 30 jaar en een hypotheekrente van 2,5% kost per maand bruto 198 euro. Over de rente in dit bruto maandbedrag heeft u ook nog hypotheekrenteaftrek.
Het is tegenwoordig een nieuwe trend om de overwaarde van je huis nu uit je huis te halen. Dat geld kun je namelijk wel gebruiken voor andere dingen, zoals een verbouwing of op vakantie gaan. Wij raden je dit strek af om dit niet te doen! Haal je overwaarde niet uit je huis en neem hiervoor geen nieuwe hypotheek.
Welke opties zijn er om je overwaarde te verzilveren? Je kunt hiervoor je hypotheek oversluiten, je hypotheek verhogen, een opeethypotheek afsluiten of je woning verkopen en terughuren om er zelf te blijven wonen. Ook verhuizen naar een andere woning is een manier om je overwaarde op te nemen.
De hoogte van een bouwdepot wordt bepaald door de waarde van je woning na de verbouwing. Die waarde wordt door een taxateur vooraf vastgesteld. Je kunt dan maximaal 100% lenen van dit bedrag. De hoogte van een bouwhypotheek is ook afhankelijk van het soort verbouwing dat je gaat uitvoeren.
Hoe werkt het? Als je start met verbouwen, kun je de facturen van de bouw of verbouwing rechtstreeks opsturen naar je geldverstrekker. De geldverstrekker betaalt de facturen dan direct uit je bouwdepot. Als je zelf kosten voorschiet, kan de geldverstrekker het geld naar jouw rekening overmaken.
Wat als je het Bouwdepot niet gebruikt? Je kunt een Bouwdepot vaak maximaal 24 maanden gebruiken (bij sommige geldverstrekkers is dat korter). Daarna wordt het depot automatisch stopgezet. Het bedrag dat nog openstaat wordt van de hypotheek afgelost.
Kan ik een airco uit mijn bouwdepot financieren? Ja, dat is mogelijk. Om het bedrag van het bouwdepot te kunnen opnemen, zullen banken meestal vragen om een pro-forma factuur. Op verzoek bezorgen de meeste leveranciers je een pro-forma factuur, zodat je de bank opdracht kunt geven jouw airco te betalen.
U maakt met de Energiebespaarlening voor zonnepanelen gebruik van een handige subsidie door de overheid. Die zorgt ervoor dat het via het Nationaal Energiebespaarfonds mogelijk is om voor een lage rente geld te lenen. Geld dat u vanuit een bouwdepot kunt gebruiken om zonnepanelen te kopen en die te laten plaatsen.
Als u uw koopwoning heeft verkocht, moet u de resterende hypotheek helemaal afbetalen. Is de verkoopwaarde hoger dan uw hypotheek? Dan heeft u overwaarde en kunt u makkelijk uw schuld aflossen. De overgebleven overwaarde kunt u vrij besteden.
Het verhogen van je hypotheek is een goede manier om verduurzaming van je woning te financieren. Het fijne is dat hypotheekverstrekkers extra coulant zijn als je je hogere hypotheek voor verduurzaming wilt gebruiken.
Je kunt je nieuwe huis het beste verbouwen met de zogenaamde verbouwingshypotheek. Dit houdt in dat je de kosten voor je verbouwing meefinanciert in je hypotheek. Volgens de hypotheekregels van 2020 mag je echter maximaal 100% van de woningwaarde lenen.