Is je overgebleven pasta al gemengd met saus en wil je de pasta opwarmen? Leg het dan in een ondiepe ovenschaal, bedek deze met folie en zet het zo'n 20 minuten op 175 graden in de oven. Om de pasta nog een beetje smeuïg te maken kun je 5 minuten voor tijd de folie verwijderen en er Parmezaanse kaas over gooien.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Het beste is om deze pasta dezelfde dag te eten. Je kunt het ook een dag in de koelkast bewaren, in een afgesloten Tupperware bakje, maar je zult merken dat de smaak niet meer hetzelfde zal zijn.
Pasta opwarmen in kokend water
Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
Spaghetti met saus leent zich uitstekend om op te warmen met de magnetron. Doe de spaghetti in een magnetron bestendig bakje met deksel en verwarm de spaghetti op vol vermogen voor ongeveer 1 minuut. Roer de spaghetti goed door en herhaal de vorige stap tot dat de spaghetti volledig is opgewarmd.
Te beginnen met de saus: die is zeer geschikt om in de vriezer te bewaren en later nog eens lekker op te warmen. Tomatensaus, een romige saus als carbonara, pesto; het kan allemaal. Pastasaus invriezen geeft je de makkelijkste en lekkerste kant-en-klaar-maaltijden – zelf gemaakt en gezond – die er maar zijn.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
De oorzaak van plakkende pasta is simpel: plakkende pasta komt door de zetmeelkorrels in de pasta. Zodra je de pasta in het kokende water gooit, zwellen de zetmeelkorrels op en knappen ze. Het zetmeel verspreid zich door het water. Hierdoor wordt de pasta of spaghetti plakkend.
Als je de verpakking niet geopend hebt, dan gaan de pasta's makkelijk tot één tot twee jaar na THT-datum mee. Verse pasta is dat meestal slechts vier tot vijf dagen. Vries je de verse pasta in, dan is deze zes tot acht maanden houdbaar. Afbeelding: Verse pasta is vier tot vijf dagen goed te houden in de koelkast.
Als we het hebben over etensrestjes die je over hebt na het koken, dan geldt dat je macaroni (met vlees en saus) zo'n twee dagen kunt bewaren in de koelkast, of drie maanden in de vriezer.
Kook de macaroni of spaghetti gaar in 6 minuten op HOOG (100%). Giet de pasta af en roer er wat boter door. Schil en was de aardappelen. Snijd ze in min of meer gelijke delen en doe ze zonder water en zout in een schaal met deksel.
Wanneer je leftovers hebt en je wilt het opwarmen, doe dit dan niet in de magnetron. Ik herhaal, NIET IN DE MAGNETRON. Zet een pan op het vuur met een laag water en verwarm hier de pasta in op. De pasta warmt op terwijl het water inkookt en de saus weer romig maakt.
Indien je de saus even hebt laten koken kan je ze daarna perfect nog een aantal dagen tot een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat de saus goed is afgedekt waneer je ze in de koelkast plaatst.
Pasta kun je maximaal 3 maanden bewaren in de vriezer. Zorg er wel voor dat bij het invriezen de pasta luchtdicht is verpakt, anders kan er vriesbrand ontstaan. Pasta kun je 2 dagen bewaren in de koelkast, mits afgedekt.
Macaroni invriezen is natuurlijk mogelijk, zolang je het maar goed laat afkoelen. Daarbij maakt het verder niet veel uit of je gekookte kale macaroni in wilt vriezen, of een compleet gerecht. Dus met kaas en saus, het kan allebei.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Is je overgebleven pasta al gemengd met saus en wil je de pasta opwarmen? Leg het dan in een ondiepe ovenschaal, bedek deze met folie en zet het zo'n 20 minuten op 175 graden in de oven. Om de pasta nog een beetje smeuïg te maken kun je 5 minuten voor tijd de folie verwijderen en er Parmezaanse kaas over gooien.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt).
Roomsaus invriezen is goed mogelijk zolang de saus niet te lang op kamertemperatuur is geweest en daarna snel in de vriezer is geplaatst. In de vriezer kun je de roomsaus ongeveer 3 maanden bewaren.