Dat ze bij warm weer graag in modder rollen of in water liggen, heeft niets van doen met 'viezigheid'. Een varkens kan zijn eigen lichaamstemperatuur niet regelen, waardoor dit de enige manieren zijn om af te kunnen koelen. Varkens in de vleesindustrie zijn ook niet vies omdat ze door hun eigen ontlasting rollen.
Varkens zijn hygiënisch
Ook houden varkens de plek waar ze eten en die waar ze hun behoefte doen strikt gescheiden. Varkens zijn gek op modderbaden. Door in de modder te liggen, deze te laten opdrogen en vervolgens af te schuren, maakt het varken zichzelf schoon en worden insecten en luizen in hun vacht gedood.
AMSTERDAM - Varkens lusten praktisch alles, ook dingen die voor mensen oneetbaar zijn. Ze blijken minder en andere genen te hebben voor het proeven van zout en bittere smaken. Dat is een van de conclusies uit de analyse van alle genen van het varken.
Varkens hebben emoties, net als mensen. En ook varkens tonen hun gevoelens via hun gedrag. Jammer genoeg stopt daar de overeenkomst, je zult een varken niet zien huilen of lachen.
Mannetjesvarkens (beren) krijgen als ze ouder worden een andere hormonenhuishouding. Ze maken de stoffen Androstenon, Skatol en Indol aan. Deze veroorzaken een sterke geur zodra het vlees van deze dieren (in de pan) wordt verhit, de berengeur. Lang niet alle mannetjesvarkens ontwikkelen de geur, slechts 2 tot 10%.
De Duitse slachterij Tönnies slacht ook steeds meer beren. Het berenvlees gaat naar Nederlandse en Engelse supermarkten. De ontwikkeling van de Nederlandse markt, kan de Duitse en Italiaanse markt sneller klaarstomen voor berenvlees.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Mogelijk had boer Terry Vance Garner een medische aandoening en kreeg hij in de varkensstal een hartaanval, of werd hij door zijn dieren omvergelopen, gedood en opgegeten. Een familielid vond enkele uren na Garners verdwijning diens kunstgebit in de stal, evenals enkele delen van zijn lichaam.
Bijterij ontstaat vooral door verveling, onvoldoende stimulatie en frustratie. De kans op bijtgedrag neemt toe bij gefrustreerde varkens. Bijvoorbeeld wanneer het klimaat niet goed is, er teveel dieren in een kleine ruimte worden gehouden, er iets mis is met de voersamenstelling of wijze van voerverstrekking.
Als er wel zeugen in de buurt zijn, kunnen beren agressief gedrag vertonen, zoals bijten en met de slagtanden dreigen. Let wel op als je dieren met een verschillende achtergrond samenbrengt. Vooral volwassen varkens kunnen zeer agressief zijn tegenover niet-familieleden.
De modder wordt hard en vormt korsten. Die korsten vallen ervan af, desnoods met wat hulp door rollen of het struikgewas. De korsten trekken gelijk parasieten, stof en viezigheid mee. Door deze techniek is het varken het schoonste dier ter wereld.
Varkens gillen bijvoorbeeld als ze angstig zijn, om zo andere dieren van hun situatie op de hoogte te brengen, of steun te bieden. Varkens knorren onder alle omstandigheden, maar in het bijzonder tijdens het zoeken naar voedsel om de kuddegenoten te laten weten waar ze zijn.”
Zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, dat aantoont dat ze nog intelligenter zijn dan we dachten. Het is al lang bekend dat varkens slimmer zijn dan honden en sommige onderzoeken claimen zelfs dat varkens behoren tot de vier meest intelligente wezens op aarde.
Varkens zijn namelijk onrein, omdat ze kleine dieren eten. Ze eten niet alleen maar planten. Soms mag je iets niet van je geloof. Moslims en joden mogen bijvoorbeeld geen varkensvlees eten.
Dat levert stress op. Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag. Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Ze hebben dit gedrag ontwikkeld omdat hun keutels darmbacteriën en vitaminen bevatten die goed zijn voor de spijsvertering. Zonde om die zomaar weg te kakken!
Onderzoek heeft ook uitgewezen dat varkens, net als mensen, dromen.
Het is namelijk verboden om etensresten aan varkens te voeren, in verband met mogelijke ziekteverwekkers die erin kunnen zitten. De etensresten zullen dus eerst moeten worden verwerkt tot veilig varkensvoer. Daarnaast moet belemmerende wetgeving worden geschrapt.
Varkenshouders kunnen ook horen hoe hun dieren het maken. Piepende en krijsende varkens hebben pijn of zijn bang, terwijl verschillende soorten geknor duiden op tevredenheid, nieuwsgierigheid of berigheid, wat betekent dat een zeug graag gedekt wil worden.
In verhouding tot zijn lichaam heeft een varken kleine ogen, kraaloogjes. Daarmee kan een varken redelijk zien, ook in het donker, maar niet echt goed. Een varken kan wel ruim rondom zich heen zien, zo'n 310 graden en ziet dan vooral contrasten op een beperkte afstand. Varkens houden van schemering.
Varkensstaarten worden afgebrand zodat hokgenoten er niet in kunnen bijten. Zo bestrijden varkenshouders de symptomen van een gebrekkige huisvesting, zonder iets te doen aan de oorzaak. Om staartbijten tegen te gaan, kunnen boeren ook gewoon het aantal dieren per hok verminderen.
Ga na of het vlees een vieze geur heeft.
Als je vlees ranzig ruikt, dat is het dat waarschijnlijk ook. Bedorven rood vlees heeft een duidelijke, doordringende geur. Gooi je vlees weg als het vies ruikt, vooral als de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken. Duw je neus niet tegen of vlakbij het vlees om te ruiken.
Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden.