Als de leliebollen in de grond zitten moet je erop letten dat de grond vochtig blijft zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Let ook goed op de vochtigheid van de bovenste laag grond, de wortels nemen daar namelijk water uit op. Pas op dat het niet te nat wordt, hierdoor kan schade ontstaan.
Wie zeker wil zijn tijdens het overwinteren kan de bol uitgraven en in de kelder of op een andere koele en droge plaats bewaren. Daarvoor de bol goed laten drogen en de resten van de steel en de bladeren volledig verwijderen. Als deze plantendelen aan de bol blijven zitten kunnen ze gaan schimmelen.
Bijvoorbeeld omdat ze net zijn geleverd of omdat de grond bevroren is, bewaar de leliebollen dan in een plastic zak met potgrond. Laat wel een klein kiertje in de zak of prik er een paar gaatjes in zodat er verse lucht bij kan komen. Leliebollen die u bij Fluwel koopt zijn ook verpakt in een plastic zak met potgrond.
Met haar lengte en kleurrijke bloemen brengt de lelie extra 'glamour' in de tuin. Het planten van hoogstaande leliebollen is gelukkig eenvoudig. Wanneer er al wortels aan de leliebollen groeien kunnen ze 20-25 cm diep geplant worden. Leliebollen zonder wortels, tussen de 10 en 15 cm.
Nadat de lelies zijn gekocht, is het zaak om er zo lang mogelijk van te genieten. Met goede verzorging schitteren ze tien dagen of zelfs langer. 1- Kies lelies met bloemknoppen die net beginnen te ontluiken. 2- Verwijder de onderste bladeren van het gedeelte van de steel dat onder water komt te staan.
Als de lelie uitgebloeid is snij je alle uitgebloeide bloemen af en laat je 2/3 van de steel staan. Laat de groene bladeren rustig afsterven en verdelgen. Hierdoor gaat al de energie naar de bol. Als de lelie volledig is afgestorven in september-oktober haal je de bol uit de grond.
Lelies bloeien van juni tot en met augustus. De lelie bollen kan je in de lente maar ook al in de herfst planten. Dit kan omdat een leliebol winterhard is. Het beste is om de bol zo vroeg mogelijk te planten zodat hij meer wortels kan maken waardoor de bloem uiteindelijk groter wordt.
Een leliebol plant je op ongeveer 10 tot 15 cm diep (drie keer de bolmaat) en zorg dat ze diep genoeg zitten maar geen natte voeten krijgen. Bollen die al een wortelstengel hebben kan je iets dieper planten. Plant de lelies op een beschutte plek, wanneer het stormt kunnen de bloemen omwaaien of krijgen ze schade.
Gebruik altijd een schone (glazen) vaas die ruim genoeg is. Plaats ze in vers kraanwater en gebruik bloemenvoedsel. Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht op langs rijpend fruit. Bloemen drinken de eerste dagen veel water, zorg dat er voldoende water in de vaas zit en ververs indien nodig.
Je hangt de bloemen ondersteboven op een warme, donkere, droge plek. Haal voor je begint de onderste blaadjes weg en bind de bloemen losjes in een bosje.
Uit de grond halen? Welke bollen kun je laten zitten en welke moeten eruit? Als regel geldt dat gecultiveerde soorten, waaronder de meeste tulpen en hyacinten, na het afsterven van het loof het beste uit de tuin kunnen worden gehaald. Hang ze op een droge plek in de schuur.
4 Bloempjes
De meeste sieruien hebben een ronde bloeiwijze, bestaande uit vele miniscule bloempjes. Bij sommige, zoals Allium 'Globemaster', staan die bloempjes dicht op elkaar en vormen zo echt een kogelronde bol.
Allium bollen overhouden
Je hoeft de bollen niet uit de grond te halen zodra ze eenmaal zijn aangeslagen. Geef ze, wanneer ze zijn uitgebloeid, wat voeding om aan te sterken en mulch ze goed in de winter. Dan lopen ze volgend jaar gewoon weer uit.
Eerst groeien er kleine bolletjes uit het zaad en later sprietjes die zich ontwikkelen tot blad. Het volgende seizoen de bolletjes weer planten en afdekken met 2 cm compost. Het duurt 4 jaar tot de bol groot genoeg is om te bloeien.
Sommige soorten lelies ontwikkelen later in de zomer in hun bladoksels kleine bolletjes. Uit deze broedbolletjes kun je nieuwe planten kweken. Wanneer ze uit zichzelf van de plant vallen, groeien ze zelden uit tot volwassen lelies. Je kunt ze dus het beste zelf met de hand eraf plukken en planten.
De gehele plant, inclusief het stuifmeel en het water waarin de lelies staan zijn giftig voor de kat! De bloemen veroorzaken nierfalen bij de kat en een kat kan hierdoor overlijden. Het is dan ook verstandig om geen lelies in huis te nemen, wanneer er ook katten in huis zijn.
Omdat de lelie niet heel weersbestendig is, kan je er het beste een beschutte plek tussen de struiken voor zoeken om de plant te beschermen tegen zware regen en sterke wind.
De lelie staat letterlijk bol van de symboliek; ze vertegenwoordigt beminnelijkheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid, allemaal in één bloem.
De meeste waterlelies bloeien tussen mei en september. Meestal gebeurt dat met een hele serie bloemen na elkaar. Maar dan moeten ze wel voldoende ruimte krijgen en op een zonnige plek groeien (minstens 5 uur zon per dag). Op een schaduwplek worden er wel bloemen gevormd, maar die gaan dan meestal niet open.
Dahlia's kunt u vanaf mei in de volle grond planten, of gewoon de potten buiten zetten. Dit is vooral handig wanneer u een balkon of terras heeft, of een tuin met weinig ruimte. Zo ziet u dat u met dahlia's vele kanten op kunt.
Lelies zijn echte zomerbloemen. Vanaf begin juni tot in september stralen ze uitbundig in de tuin. Dat komt omdat de verschillende soorten lelies elkaar opvolgen met bloeien.
Maar is de Agapanthus winterhard? Agapanthus winterhard. De bladhoudende Agapanthus is niet winterhard en deze plant moet naar binnen. De bladverliezende Agapanthus is beperkt winterhard.
Het leliehaantje is moeilijk te bestrijden. Je kunt eigenlijk alleen de larven en kevers met de hand verwijderen. Dit is erg lastig, omdat de kevers zich bij aanraking van de plant direct laten vallen en onvindbaar worden. De larven zijn echter het vraatzuchtigste, dus deze zijn belangrijker om te verwijderen.
Ook die geven soms – net zoals geuren – allergische reacties (hooikoorts). Bij lelies wordt het hoofdpijneffect veroorzaakt door een chemisch stofje, indol. Het is een stof die in de parfumindustrie veel wordt toegepast en waar u dus niet tegen kunt. Voor andere mensen zijn dat vaak weer andere stoffen.
Verrassende kamerplant
Lelies zijn bekend als snijbloem en tuinplant, maar zijn óók echt verrassend als kamerplant! Lilium is een prachtige groene plant die je, eenmaal in de bloei, zal verbazen.