Wil je een zelf een geluidsscherm plaatsen, dan kun je al vanaf € 100,- per m2 een Greenwall kopen. Wil je dat wij hem voor je plaatsen, de eventuele palen zetten en de Greenwall van planten voorzien en de boel netjes voorbereiden en afwerken, dan mag je uitgaan van een m2-prijs van ca. € 250,-.
Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.
Om je erfafscheiding geluidswerend te maken kun je rubberen matten tegen de schutting aanzetten. Rubber heeft een hoge geluidsabsorberende werking. Het nadeel van dit materiaal is dat het er niet zo mooi uitziet. Dit valt te verhelpen door bijvoorbeeld planten voor de schutting te zetten.
Een zacht oppervlak (denk bijvoorbeeld aan een grasmat) dempt geluid beter dan een hard of glad oppervlak (bijvoorbeeld bestrating of het wateroppervlak van een vijver). Geluid van hoge frequentie wordt ook beter gedempt (door lucht) dan lage tonen (lange golven).
Hoe hoger het scherm des te beter het resultaat. Binnen de bebouwde kom is een schermhoogte van minimaal 2,5 meter wenselijk. Het spreekt voor zich dat een geluidsscherm stormbestendig is en bestaat uit een gesloten constructie, dus geen openingen zoals bij een schutting met versprongen planken.
Een geluidsscherm is het meest effectief wanneer deze direct bij de bron geplaatst wordt. Door zowel de afscherming als de geluidsabsorberende werking van het scherm, wordt een optimale demping behaald.
Omdat geluidsstralen makkelijk om de brede en glooiende bovenkant van een wal heenbuigen, is een geluidswal minder effectief dan een geluidsscherm. Dit effect wordt nog versterkt doordat de top van de geluidswal verder van de geluidsbron af ligt dan de top van een mogelijk even hoog geluidsscherm.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Probeer dan om meer groen in je leven te brengen, bijvoorbeeld door je oude schutting te vervangen met een hedera (klimop) haag. Naast dat planten een lust voor het oog zijn, doen ze het ook goed bij je oren. Planten zijn namelijk ontzettend goed in het dempen van geluid. Eén enkele boom kan al tot 10 Db geluid dempen.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Absoluut kun je daar aan wennen. Vrij snel zelfs ; enkele dagen is vaak genoeg. Maar : hoe regelmatiger (en mechanischer) het geluid, hoe makkelijker dat gaat. Zo wen je aan een tikkende klok of voortdurend voorbij razende auto's makkelijker dan aan een om de zoveel tijd voorbijrijdende trein.
Maar hoe werkt een geluidsscherm eigenlijk? Dat is in principe heel eenvoudig: je zet een obstakel in het pad tussen bron van het geluid (bijvoorbeeld een weg) en de ontvanger (meestal een huis). Het geluid van de bron kan dan niet direct de ontvanger bereiken. Zo werkt ook je hand voor je ogen bij fel zonlicht.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Het zware blad van bepaalde soorten laurierkers (wederom de laurier 'Novita' en 'Rotundifolia') is in staat om hinderlijk geluid te dempen tot een dragelijk niveau. Ook wanneer u vrij dicht langs het treinspoor woont kan het een goed idee zijn om een hoge laurierhaag aan te planten.
De geluidsgrenzen voor particuliere woningen, gemeten in een verblijfsruimte, zijn als volgt: overdag (07.00 – 19.00) 35 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 55 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
U moet zich houden aan de geluidsnormen. Zo mag u meestal alleen op werkdagen tussen 7.00 uur en 19.00 uur geluid maken van 60 dB(A) of hoger. Dit mag een maximumaantal dagen. Hoeveel dagen dat zijn, hangt af van het aantal dB(A) geluid dat u maakt.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Heb je last van contactgeluid dan heb je trillingsisolatie nodig. Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorg je ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen niet worden doorgezet aan een constructie. Dit wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Contactgeluiden kunnen zich over grote afstand voortplanten, in het bijzonder wanneer dekvloeren en constructievloeren met elkaar in verbinding staan. Contactgeluid kun je voorkomen door geluidsisolatie van de vloer.
In (grote) ruimtes met veel harde materialen krijgt geluid vrij spel waardoor klanken weerkaatsen tussen muren, vloer en plafond. Dit fenomeen noemen we galm. Hoe langer de geluidsgolven blijven weerkaatsen, hoe meer galm er ontstaat. Een ruimte met veel galm ervaren we vaak als ongezellig.
Een grondwal tussen een bron en een ontvanger zorgt voor een afbuiging van het geluid, waardoor het geluid een langere afstand moet afleggen van de bron naar de ontvanger. De geluidsgolven worden door de massa van de grondwal deels gereflecteerd, en deels naar boven afgebogen.
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.