De vriezer is hier dan een onderdeel van, gezien je bereid voedsel maximaal 3 dagen in de koelkast kunt bewaren. Ook kost de mealprep zelf dan meer tijd. Het voordeel is echter dat je de rest van de week geen omkijken meer hebt naar het bereiden van voeding.
Als tussendoortje eet ik graag fruit, dus ik heb ook alvast een verse fruitsalade gemaakt die ik makkelijk kan pakken. Goed bewaren is hierin wel belangrijk. In de koelkast kan je geprepte maaltijden ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren.
Gebruik voor meal preppen bakjes die je goed kunt afsluiten. Doe eventueel stickers op de bakjes met de datum van invriezen. Bewaar geprepte maaltijden op de juiste temperatuur. De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 °C, voor de diepvries is dit -18 °C.
Mealpreppen is letterlijk het voorbereiden van je maaltijden. Doordat je niet vlak voor het eten hoeft te bedenken wat je gaat kokkerellen, kom je minder snel in de verleiding om van je voedingsschema af te wijken. Vandaar dat mealpreppen vooral geliefd is bij sporters en mensen die willen afvallen.
Meal preppen is, heel simpel eigenlijk, het vooraf bereiden van je maaltijden. Misschien doe je het al wel eens, zonder dat je het weet. Een lijstje maken, inkopen en aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld op één dag in de week, op je vrije zondag of verspreid over meerdere dagen, een aantal grote porties koken.
Als mealprepper kook je vaak vooruit, zodat je de komende dagen je eten al klaar hebt staan. Zodra je een pan met rijst hebt gekookt, met daarnaast bijvoorbeeld gebakken kip en groenten dan stop je dit in bakjes en laat je het afkoelen. Stop het bereide voedsel binnen een uur in de koelkast.
Preppen is voorbereiden op noodsituaties. Het woord “preppen” komt van het Engelse “to prepare”. Preppen is zorgen dat niet alleen jezelf maar ook je gezin en naasten goed voorbereid en veilig zijn bij verstoringen door financiële, technologische, sociale, politieke en/of ecologische gebeurtenissen.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Koel, droog, donker en goed afgesloten bewaren.
Tip 5: Dit zijn de meest gezonde lang houdbare voedsel producten. · Bonen in blik. · Pindakaas. · Groenten en fruit in blik.
Eten. Voor calorieën, bouwstenen en versterking van de wilskracht. Suggesties voor een goeie voorraad lang houdbaar voedsel: Rijst, droge pasta, bonen en andere peulvruchten (droog en/of in pot/blik), tomatenpuree in blik, fruit in blik, vlees in blik, vis in blik, dat soort dingen.
Waar te beginnen
Om je goed voor te bereiden op de meeste rampen en noodsituaties in Nederland en België start je het preppen best bij water, een voedselvoorraad aanleggen en warmte voorziening voor noodgevallen. Daarnaast zijn je medicijnkast goed aanvullen en een goede EHBO kit aanschaffen.
Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg. Vries het ook zeker niet weer in. “IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Er heerst echter een mythe dat wanneer je diepvriesmaaltijden invriest, de vitamines grotendeels verdwijnen. Dit is volgens kenners echter een misvatting. Als je zelf een maaltijd bereidt en die vervolgens in de vriezer plaatst, blijven de vitamines gewoon in tact.
Hoeveel rijst je per persoon moet koken? Je moet +- 50 gram ongekookte rijst per persoon koken als je de rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt. Nasi goreng is zo'n gerecht waarbij je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Dat noemen we een ijzeren voorraad. Het handige van een ijzeren voorraad, is dat je deze makkelijk kunt combineren met verse producten die snel op moeten.
In de meeste steden waren er koelhuizen om vlees, fruit en groenten te bewaren. Er werden ook ijshuizen gebouwd, vaak ondergronds maar ook als geïsoleerde gebouwen. Die werden gebruikt voor de opslag van sneeuw en ijs dat tijdens de winter werd verzameld om het voedsel tijdens de warmere maanden koel te houden.