Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.
Varieer met gember, kaneel, kurkuma, zoethout, venkel, steranijs, St.Janskruid en nog veel, veel meer. De keuze is reuze. Kruidenthee bevat geen theïne (de zwakkere variant van cafeïne) en heeft dus geen effect op je bloedglucose.
Als je er last van hebt dat je hormonen in disbalans zijn dan zou je deze groenten kunnen vervangen voor bijvoorbeeld zeegroenten. Denk aan: nori, kelp, kombu en dulse. Dit zijn superfoods waar onze hormonen blij van worden en daarnaast hebben ze een ontgiftende werking op ons lichaam.
Magnesium speelt een sleutelrol bij de energiestofwisseling, de botopbouw en de aanmaak van hormonen. Hierdoor kan het bijdragen aan de vermindering van overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid en lusteloosheid.
Bepaalde kruiden bevatten fyto-oestrogenen. Daardoor vangen zij het oestrogeengebrek op en/of herstellen ze de endocriene balans. Zilverkaars, soja, hop en lijnzaad zijn krachtig werkende kruiden die het oestrogeengebrek opvangen.Salie, fenegriek, groene thee en zoethout hebben een mildere werking.
Melatonine is het slaaphormoon dat het Slaap-Waakritme reguleert. Het hormoon Melatonine zorgt ervoor dat je vermoeid raakt om in slaap te vallen. Om melatonine goed te laten stromen is sfeer, gedempt licht, veiligheid, vertrouwen en zo min mogelijk afleiding belangrijk.
Wat is het effect van voeding op je hormonen? Voeding heeft veel invloed op de aanmaak en afbraak van hormonen. De hoeveelheid van het hormoon progesteron neemt bijvoorbeeld af tijdens de overgang. Het blijft van belang dat je lichaam voldoende grondstof heeft om dit hormoon nog zoveel mogelijk te kunnen aanmaken.
Hormonen worden gemaakt door hormoonklieren. Belangrijke hormoonklieren zijn de volgende: De hypothalamus zit in je hersenen en is één van de belangrijkste klieren. Het dirigeert als het ware het hormonale systeem, doordat het de koppeling vormt van je zenuw- naar je hormoonstelsel.
Bij chronische stress maken je bijnieren bijvoorbeeld cortisol aan. Dit hormoon 'zet alles uit' wat niet met overleven te maken heeft. Voor een korte tijd is dat prima, duurt het lang dan kan het ziekmakend worden. Het hormoon cortisol moet chronische stress in goede banen leiden.
De beste vorm van magnesium is Magnesium glycinate of bisglycinate (het mineraal gebonden aan het animozuur glycine).
Het testen van hormonen kan worden gedaan in een van de vele HealthCheckCenter testlocaties in Nederland. Door een simpele bloedafname heb jij binnen 5 werkdagen inzicht in jouw hormoonhuishouding en kan er zelfs verdiepend onderzoek plaatsvinden bij specifieke hormonale klachten.
De hormonen oestrogeen en progesteron die je lichaam aanmaakt zijn dus natuurlijke hormonen. De meeste mensen met een baarmoeder en eierstokken zijn elke maand ongesteld. Dat gebeurt voor de eerste keer meestal wanneer je tussen de 10 en 15 jaar oud bent.
De hormonen in ons lichaam zijn betrokken bij alle belangrijke processen in ons lichaam. Een goede hormoonbalans voorkomt ongemakken en is van belang voor een goede gezondheid. Verschillende leefstijlfactoren kunnen de hormoonbalans zowel positief als negatief beïnvloeden.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Kamille: Kamille is een rustgevende infusie die kalmerend werkt in geval van stress en spanningshoofdpijn. Linde: Lindethee helpt om zowel angst, rusteloosheid, zenuwachtigheid en spanningen te verminderen. Passiebloem: Een infusie van pure passiebloem werkt kalmerend zonder suf te maken.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
De invloed van hormonen
Klachten bij hypofysepatiënten zijn vaak depressie, sneller geïrriteerd raken of een depressief gevoel, angst, problemen met slapen en problemen met seks.