Met het sluiten van de Noordzee kreeg de haring tijd om zich te herstellen. En vanaf 1983 kon er langzaamaan weer gevist worden, maar wel met duidelijke vangstbeperkingen. Om te voorkomen dat de haring opnieuw overbevist raakt worden internationale afspraken gemaakt en nageleefd.
De Noordzeeharing is sinds 2006 MSC gecertificeerd.
“Haring is altijd duurzaam! Je kunt haring, maar bijvoorbeeld ook makreel, altijd kopen en eten.” Dat heeft met verschillende factoren te maken. Gedeeltelijk komt het door het betere beheer van de vis.
Haring wordt niet beschouwd als een wereldwijd bedreigd dier. Omdat de Atlantische haring niet alleen populair is bij de mens, maar ook een belangrijke bron van voedsel is voor andere zeedieren, is het bijzonder belangrijk om bij de aankoop van haring aandacht te besteden aan de duurzame herkomst en het MSC-keurmerk.
Haringen worden circa 45 centimeter lang en kunnen maximaal een kilogram wegen. De maximale leeftijd is 22 jaar. De vis heeft een zilverkleurig lichaam met een grijsgroene of blauwgroene rug.
Waar komt de haring precies vandaan, die vanaf donderdag te koop is? 'Uit de noordelijke Noordzee; in het water in de driehoek Schotland, Noorwegen en Denemarken zwemt de meeste haring. De vis wordt gevangen door Deense en Noorse bedrijven.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
In de koelkast kun je de verse haring zo'n 1-2 dagen bewaren, gewikkeld in folie en bedekt met ijsblokjes. In de vriezer is de haring zo'n drie maanden te bewaren.
De Nieuwe Haring is namelijk aan de binnenkant lichter dan de oude haring, heeft een frisse roze kleur, en de buitenkant is zilver. Ook glanzen deze haringen. De oude haringen zijn donkerder omdat ze al een heel jaar in de vrieskist liggen.
Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad. Maar met twee achter elkaar eet je echt te veel zout.
Elke jaargang is het voor de haringliefhebber weer de grote vraag wanneer de Hollandse Nieuwe Haring weer in het land is. Op 15 juni 2022 is het zover. De officiële aftrap van het nieuwe haringseizoen gebeurt sinds jaar en dag met de 'Veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe' in de visafslag van Scheveningen.
'Ze zijn 2 euro 25 per stuk en 5 voor 10 euro. ' Sinds de komst van de nieuwe haring is het bij zijn zaken een komen en gaan van liefhebbers. 'Het is zeker lekker druk, we hebben ook mazzel met het weer.
- Van alle maatjesharing komt 65 procent uit Noorwegen, 30 procent uit Denemarken en 5 procent van elders. Sinds dit jaar wordt er geen haring meer gevangen door Nederlandse schepen, waarmee aan een traditie van eeuwen een einde is gekomen. - In Nederland eten we zo'n 76 miljoen haringen per jaar.
Het vet van de haring bestaat uit onverzadigde omega-3 vetzuren. Hollandse nieuwe bevat vooral de omega-3 visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De visvetzuren EPA en DHA verlagen het risico op hart- en vaatziekten, helpen tegen een te hoge bloeddruk.
Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring. Op de website van het Voedingscentrum kunt u de bestandsdelen van andere vissen vergelijken met die van haring.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Houden ze toch haringen over, dan gaan ze er op verschillende manieren mee om. De een stuurt ze naar Duitsland...of ze worden als oude verkocht met een lagere prijs. Ze smaken echt nog gewoon goed en er is meestal weinig verschil te zien. Je zal het verschil eigenlijk alleen merken in de smaak.
LOSSER – De Hollandse Nieuwe haring van 2022 ligt vandaag weer in de viswinkel. Dit jaar is de haring wel dikker en vetter dan voorgaande jaren. Maar ook betaal je dit jaar meer geld voor een haring. De haringen zijn vorige week gevangen en worden vandaag schoongemaakt, verkocht en gegeten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Houdbaarheid Haring
Verse haring kun je 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, en 3 maanden in de vriezer. Bij haring die vacuüm verpakt is, moet je dus op de tht-datum letten. En bij haring in het zuur moet je ook op de datum op de verpakking letten.
Haring wordt in Nederland altijd eerst ingevroren, maar je kunt het nogmaals invriezen alleen evenaart het niet de verse smaak van Hollandse nieuwe haring. Doorloop de stappen als je haring langer in de diepvries wilt bewaren: Koop verse haring en maak het grondig schoon (kuisen)
Dit invriezen is bij wet verplicht. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door kan genieten van Hollandse Nieuwe. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis iets voller van smaak zijn.
Dat we de vis echter met een uitje eten is niet voor niets; toen we nog in een tijd leefden dat er geen koelkasten bestonden, werd de ui bij de haring geserveerd om de eventuele bedorven smaak ervan te maskeren.
Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.