Schep de verse pesto in een vorm voor (grote) ijsblokjes. Laat ze vastvriezen en verzamel ze daarna in een afsluitbaar diepvrieszakje. Zo zal je langer en beter de smaak behouden. Gebruik nadien telkens een hoeveelheid naar wens, sluit het zakje goed af en stop het opnieuw in de vriezer.
Een gesloten potje pesto kun je in de voorraadkast bewaren. Een geopend potje blijft langer goed in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel, om te voorkomen dat er bacteriën en schimmels in gaan groeien. Pesto kun je goed invriezen, bijvoorbeeld in een plastic zakje of in een ijsblokjesvorm.
Pesto ontdooien
De beste manier om pesto te ontdooien is door het rustig in de koelkast te laten ontdooien. Je kunt het ook al roerend bij een maaltijd toevoegen of in de magnetron opwarmen. Zet de magnetron instellingen op 'ontdooien' met intervallen zodat je tussendoor kunt roeren.
Verse pesto kan je ongeveer een week bewaren in de koelkast. Pesto kan je ook zonder probleem invriezen. Verdeel de koude saus bij voorkeur in gebruiksklare porties en vries deze luchtdicht in (bv. in vacuüm getrokken diepvrieszakjes).
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Schimmel gevonden in de jampot, appelmoes, pesto of pindakaas? Gooi het dan direct weg, want de kans is groot dat er al bacterievorming gaande is in het potje. Peulvruchten, pinda's en andere noten moeten direct worden weggegooid als er schimmel op wordt aangetroffen.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Parmezaanse kaas kun je zes weken in de koelkast bewaren nadat je de verpakking hebt geopend. Ongeopend kunnen harde kazen zoals pecorino en cheddar maar liefst zes maanden bewaard worden.
Zelfgemaakte tapenade bewaren
Doe de tapenade in een bakje of potje en giet er een klein laagje olijfolie over. Op deze manier kun je het in de koelkast prima een week bewaren. Ook kun je de tomaten tapenade invriezen om 'm zo enkele maanden te bewaren, alleen wordt de structuur dan wel iets minder lekker.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Het antwoord is 'ja, je kunt olijfolie perfect invriezen zonder dat er een verlies aan voedingswaarde optreedt. ' Je moet de olijfolie dan wel gebruiken op dezelfde dag als dat deze ontdooid is. Als je de olijfolie na ontdooien opnieuw wil invriezen, wordt het niet langer eetbaar.
Het is zo'n fijne smaakmaker om in huis te hebben. En mocht je het niet snel genoeg op krijgen, dan kun je de rucola pesto bewaren in de vriezer. Pesto is multi functioneel en kan de smaak van je gerecht net even ophalen.
Daslook bereiden & bewaren
Bewaar dit kruid in de koelkast. Liefst in een zak of bak. Op deze manier voorkom je dat de knoflookachtige geur de andere producten beïnvloedt. Daslook kun je invriezen.
Niet geschikt om in te vriezen.
Inmiddels wordt de naam 'pesto'gebruikt voor allerlei verschillende gehakte kruiden gemengd met olijfolie. Tapenades zijn wat grover dan pesto`s en bestaan uit fijngehakte ingredienten zoals tomaten,paddestoelen en olijven,ook weer smeuig gemaakt met olijfolie.
Laat deze na het koken afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze vervolgens in een vriezer bakje of zakje. Over het algemeen zijn kliekjes tot een maand of 3 te bewaren. Eenmaal een ontdooid kliekje kun je beter niet opnieuw invriezen, want dan loop je het risico op een voedselinfectie.
Veel mensen weten dit niet maar je kan . olijven ook goed bewaren in de diepvries, en dit tot 3 maanden lang. Dan doe je de olijven, zonder vocht, in een diepvriesdoos en vries je ze in. Ontdooide olijven mag je niet meer opnieuw bewaren of invriezen.
Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter. Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Parmezaanse kaas kun je ongeveer 8 maanden in de vriezer bewaren. Parmezaanse kaas kun je, mits goed afgedekt, kun je enkele weken in de koelkast bewaren. Wordt een stukje minder mooi, of er ontwikkeld zicht schimmel, dan kun je dit er simpel afsnijden. Stukken zonder schimmel kunnen gegeten worden.
Grana Padano mag je overigens wel Parmezaanse kaas noemen, doordat hij in de Italiaanse streek Parma is geproduceerd. Grana Padano voldoet niet aan de standaard eis vanwege de kortere rijpingstijd. Daarom heet deze kaas Grana Padano en geen Parmigiano Reggiano.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Pastasalade invriezen? Je kunt ook een pastasalade invriezen. Een nadeel is dan dat het een slappe, smakeloze bedoeling zal worden in de diepvries. Wat je als alternatief zou kunnen doen, is dat je er een pastaschotel van maakt door het op te warmen en er vervolgens verse kruiden of pastasaus aan toe te voegen.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.