“Een latte in een koffiezaak bevat makkelijk 200 kcal. Een cappuccino bevat minder melk en dus ook minder calorieën, reken hierbij op 100 à 150 kcal. Een flat white (een koffie met melkschuim, zonder melk in de koffie) drukt het aantal calorieën nog meer.”
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Een latte macchiato en cappuccino bevatten ongeveer evenveel koffie, dus daar komt het verschil in calorieën niet vandaan. Überhaupt is zwarte koffie geen boosdoener tijdens je dieet: het bevat nagenoeg geen calorieën. Waar de calorieën wel vandaan komen, is de melk.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
De ochtend is voor menig Italiaan het enige moment van de dag dat zij een cappuccino zullen drinken. Als ze op het moment staan om te gaan beginnen aan hun werkdag, wordt er nog snel een espresso naar binnen gewerkt binnen één slok.
In de ochtend
Omdat cafeïne ook bepaalde receptoren stimuleert die een pijnstillend effect hebben, is het door wetenschappers zelf aangeraden om 's morgens sterke koffie te drinken. Bij sterke koffies kun je denken aan espresso of lungo.
Er zitten 39 kilocalorieën in 1 kopje (125 gram) cappuccino, van volle melk. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cappuccino, van volle melk'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Volgens Groenenberg is het antwoord op de vraag duidelijk: nee, koffie helpt je niet bij het afvallen. "Misschien val je wel af als je normaal veel frisdrank drinkt dat veel calorieën bevat vervangt door een kopje koffie zonder calorieën."
Wil je een koffie met zo min mogelijk kcal? Dan is zwarte koffie altijd de beste keuze. Wie zijn koffie toch graag wat zoeter en romiger maakt, kiest het best voor plantaardige melk in plaats van koffiemelk of volle melk. Dat geldt zowel voor zwarte koffies als voor cappuccino's.
Hoewel de latte, eigenlijk caffè latte genaamd, ook bestaat uit koffie, melk en melkschuim ligt het hier allemaal iets anders. In vergelijking met een cappuccino bevat een latte meer melk en is de melkschuimlaag wat dunner. Het drankje is daarom vergelijkbaar met de Nederlandse 'koffie verkeerd'.
Er is volle, halfvolle en magere koffiemelk te koop. De meeste koffiemelk staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er meer verzadigd vet en suiker in zit dan in gewone magere of halfvolle melk. Wilt u koffiemelk gebruiken, kies dan voor een magere of light-soort.
Halfvolle en magere melk in je koffie
Volgens het Voedingscentrum zijn halfvolle en magere melk goed voor je gezondheid. Zo bevat het eiwit, is het een bron van vitamine B2, B12 en calcium. Het drinken van melk zorgt voor een kleiner risico op bijvoorbeeld darmkanker en botontkalking.
Warme melk en de spijsvertering
De reden waarom Italianen na 11 uur geen cappuccino meer drinken is vanwege de warme melk die wordt gebruikt bij dit drankje. Italianen lunchen en dineren uitgebreid. Dit zijn zware maaltijden die volgen na 11 uur in de ochtend.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.
Cappuccino drink je alleen voor het ontbijt
In de ochtend beginnen de Italianen de dag met een cappuccino, je drinkt het vóór het ontbijt, daarna eten ze bij voorkeur iets zoets. Voordat de Italiaan echt aan het werk gaat, neemt hij nog snel een espresso staande in een koffiebar.
De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
Een cappuccino is prima voor bij het ontbijt, of halverwege de ochtend, maar na een zeker tijdstip is alleen een espresso nog acceptabel. Echter, na een grote maaltijd, wanneer een espresso niet voldoende is, kun je een “caffè corretto” – een espresso met een beetje grappa, of iets soortgelijks, bestellen.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Koffie haalt de rust uit het lichaam die het nodig heeft
Dit kan nooit gezond zijn. De nieren worden overbelast doordat ze extra veel vocht moeten afdrijven. Zoals gezegd verhoogt koffie het stresshormoon cortisol. Een teveel van dit hormoon zorgt voor concentratieproblemen en vermindert de bewegingscoördinatie.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Koffie helpt je om sneller spier op te bouwen
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.