De havo bereidt leerlingen voor op een studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). De havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) duurt 5 jaar.
Zonder vertraging duurt het vmbo duurt 4 jaar, havo 5 jaar en vwo 6 jaar.
Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs (Havo): Dit niveau duurt vijf jaar (12-17 jaar) en bereidt je voor op de hogeschool (HBO).
Dan is het vavo wellicht iets voor jou!
Je volgt op vavo havo de benodigde vakken zodat je het examentraject opnieuw kunt doen.Zo kun je in één of twee jaar havo-4 en 5 behandelen.
Het tempo en niveau van het havo is hoger dan van het vmbo. Leerlingen moeten bijvoorbeeld zelfstandiger werken en krijgen meer huiswerk. Bovendien is het onderwijsniveau theoretischer dan vmbo-t. In de onderbouw, de eerste, tweede en derde klas, volgen leerlingen algemene vakken op het havo.
Het vwo is niet veel moeilijker dan havo
De meerderheid vindt het vwo niet veel moeilijker dan de havo, al neemt de moeilijkheidsgraad wel iets toe naarmate je verder komt. Er wordt dieper op de stof ingegaan en je hebt meer inzicht nodig, ondervond Hugo.
Het havodiploma geeft toegang tot het vwo en een havoleerling kan deelnemen aan een versneld mbo-traject. Iemand die op het havo zit heet een havist of een havoër.
Je kunt voor een volledig diploma gaan of deelcertificaten halen. Voor het havo-diploma moet je negen vakken afsluiten; als je in havo 5 hebt gezeten of een heel goed vmbo-tl diploma hebt, dan kan je dat in 1 jaar doen. Anders moet je het spreiden over 2 jaar.
Ben je 2 keer gezakt voor je havo examen? Dan beslist de school hoe zij met deze situatie omgaat. Bijvoorbeeld door samen met de leerling tot de conclusie te komen dat het beter is om naar een andere school te gaan. In de wet staan geen consequenties, bijvoorbeeld dat de leerling van school af moet.
Havo staat voor hoger algemeen voorgezet onderwijs en duurt vijf jaar. Op de havo worden algemene vakken gegeven als Nederlands, moderne vreemde talen, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde en biologie. In de derde klas kiezen leerlingen een profiel: cultuur en maatschappij.
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
De havo heeft het laagste percentage (84%) met een gemiddeld centraal examencijfer boven de inspectienorm van alle schoolsoorten. De havo heeft het laagste slagingspercentage (87%) van alle schoolsoorten. De havo heeft het grootste percentage zittenblijvers.
Het voortgezet onderwijs omvat het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo), het hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo), het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) en het praktijkonderwijs.
VWO: 3 jaar (VWO 4 t/m 6) HAVO: 2 jaar (HAVO 4 en 5)
havo: rekenen 3F en taal 3F; vwo: rekenen 3F en taal 4F; mbo niveau 1/entreeopleiding, mbo niveau 2 en niveau 3: taal 2F (het onderdeel fictionele, narratieve en literaire teksten uitgezonderd) en rekenen 2F; Let op: Het is de entreeopleidingen ook toegestaan om onder niveau 2F te examineren.
Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is het laagste niveau. Een mbo-opleiding leidt mensen op voor een praktisch beroep, zoals kapper, kok of automonteur. De meeste mbo-opleidingen worden aangeboden door Regionale Opleidingscentra (ROC's).
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Want helaas: ook het aantal geslaagden op havo en vwo is de laatste vijf jaren gedaald: van 93% naar 89% op het vwo en van 89% naar 85% op de havo. Waarom die daling?
Je bent 17 jaar en van de middelbare school af zonder diploma. De gemeente kan je naar het vavo doorverwijzen.
Het studiesucces in het wetenschappelijk onderwijs verschilt niet tussen de stapelaars en de niet-stapelaars met een vwo-diploma. Doorstromen van havo naar vwo, 'stapelen', is niet vanzelfsprekend. Er is geen recht op doorstroom van havo naar vwo, terwijl er wel een recht op doorstroom is van vmbo-gt/mavo naar havo.
Havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). De opleiding duurt vijf jaar en in tegenstelling tot een vmbo-diploma geldt een havo-diploma wél als een startkwalificatie. Dit houdt in dat je niet verplicht bent om een vervolgopleiding te volgen.
Veel havo- en vwo-scholieren kiezen wiskunde A, B of C en dit vak hoort altijd bij de kernvakken. Sommige scholieren hebben echter ook wiskunde D. Wiskunde D is altijd een keuzevak en hoort daarom NIET bij de kernvakken. Op de havo is wiskunde geen verplicht vak wanneer je het profiel C&M kiest.
Zonder diploma kun je allerlei onderwijsfuncties beoefenen. Je kunt geen docent of leerkracht worden, maar wel onder meer huiswerkbegeleider, bijlesgever of administratief medewerker.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
al je eindcijfers 6 of hoger zijn;je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn;je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.