500.000 huishoudens weigeren In totaal hebben meer dan 500.000 huishoudens de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. 22 procent vindt dat het geen toegevoegde waarde heeft. Ook noemt 21 procent een slimme meter onbetrouwbaar.
Met een app op je smartphone precies zien hoeveel energie je verbruikt en wat dat kost is tegenwoordig heel gewoon. Maar ruim 1 miljoen huishoudens kunnen dat niet. Zij hebben nog geen slimme meter.
Wilt u geen slimme meter? Dan kunt u bij uw netbeheerder de slimme meter weigeren. U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen.
Deze apparaten versturen en ontvangen online gegevens. Alles bij elkaar wordt dit ook wel het 'Internet of Things' genoemd of het 'Internet of Everything'. Bijna drie kwart (72 procent) van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder gaf aan in 2020 zo'n slim apparaat of systeem in huis te hebben.
Woningeigenaren met zonnepanelen zijn sinds 2023 verplicht om een slimme meter te hebben.
Zonnepanelenbezitters moeten zo'n meter hebben als de salderingsregeling afgebouwd wordt, staat in het Wetsvoorstel afbouw salderingsregeling. Dat betekent dat vanaf 1 januari 2023 alle eigenaren een meter moeten hebben die de levering en teruglevering van elektriciteit afzonderlijk kan meten.
De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen.
Ruim 87 procent van alle Nederlandse woningen heeft volgens Netbeheer Nederland een slimme meter voor elektriciteit, gas, water of verwarming.
Regelmatig ontvangen wij telefoontjes van mensen die van hun netbeheerder een brief hebben ontvangen dat hun oude energiemeter vervangen moet worden door een slimme meter. De veelgestelde vraag is of zo'n slimme meter moet worden geaccepteerd. Nee, u hoeft niet een slimme meter te accepteren.
De slimme meter. Hij zou niet betrouwbaar zijn, niet goed werken en juist voor meer energieverbruik zorgen, maar Agentschap Telecom bewijst anders. De slimme elektriciteitsmeters zijn na uitvoerig onderzoek als betrouwbaar bevonden.
Heb je je zonnepanelen in 2009 geplaatst, dan zal je nog net van die volle vijftien jaar kunnen genieten. Heb je je panelen eerder geplaatst bijvoorbeeld in 2006, dan is je periode van 15 jaar al afgelopen in 2021 en mag je geen digitale meter meer weigeren.
Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter. U hoeft op dit moment zelf niets te doen. De komende jaren zal Fluvius met u contact opnemen om de digitale meter te komen installeren. Op dat moment zult u uitstel kunnen vragen.
Digitale meter weigeren: gevolgen. Wanneer een zonnepaneeleigenaar na 1 januari 2025 nog steeds de plaatsing van de digitale meter weigert, verliest hij of zij het recht op de compensatiepremie. Eigenaars van zonnepanelen die nog geen digitale meter hebben, kunnen namelijk een compensatiepremie aanvragen.
Met de slimme meter is het makkelijker om uw energieverbruik in de gaten te houden. Dit kunt u zelf doen met de verbruiks- en kostenoverzichten die u elke maand van uw energieleverancier ontvangt.
Lagere energierekening met een slimme meter
Hoewel het niet mogelijk is om energie te besparen met een slimme meter is het wel mogelijk om te besparen op de elektriciteitskosten. Sinds 1 juli 2021 kunnen huishoudens met een traditionele analoge meter niet langer gebruik maken van het piek- en daltarief.
De vervanging van de traditionele meter door een slimme meter kost u niets. Wel blijft u, net als nu, meettarief (voorheen meterhuur) betalen. De overheid stelt de prijzen van de meterhuur jaarlijks vast. Dit tarief stelt de toezichthouder op de energiemarkt (de Autoriteit Consument en Markt - ACM) vast.
Hoeveel de stand op de gasmeter afwijkt, hangt af van het verbruik. Als u weinig gas verbruikt, kan het om liefst 30 procent gaan.Als u veel gas verbruikt, zit er meestal ongeveer 1 procent verschil tussen de meterstand en uw daadwerkelijke verbruik.
Nadelen slimme meter
De benaming 'slim' kan suggereren dat de meter zelf al invloed heeft op het energieverbruik. Dat is niet zo. Om voordeel te beleven aan de slimme meter, heb je een energie-app of slimme thermostaat nodig. Sommige slimme meters geven geen of verkeerde metingen door.
Digitale meter nadelen
Je digitale meter kan gegevens over het verbruik naar je netbeheerder sturen, waardoor je minder privacy hebt. Dit uitzetten is niet mogelijk. De verzameling en overdracht van deze gegevens worden ook commercieel gebruikt. De digitale meter kan je stroom vanop afstand afsluiten.
Een slimme meter is een digitale meter die je energieverbruik weergeeft op een elektronisch display. Heb je zonnepanelen?Dan registreert hij ook de elektriciteit die je produceert en terugzet op het net. Bovendien stuurt een slimme meter je gegevens automatisch door naar de netwerkbeheerder.
Een P1 meter is een apparaat dat je in de P1 poort van je slimme meter plaatst. Hiermee krijg je het energieverbruik inzichtelijk. Een P1 Meter meet namelijk je volledige stroomverbruik van het hele huis. Zo zie je precies hoeveel sluipverbruik je verbruikt in de nacht en waar je op kunt besparen.
“Zodra de slimme meter is geplaatst, kan op eigen initiatief een zogenoemde energieverbruiksmanager aangekoppeld worden. Deze dienst brengt elk kwartier of bijvoorbeeld elk etmaal het verbruik in beeld van de dag ervoor. Doordat u vaker uw verbruik ziet, wordt u meer bewust”, zo geeft Bas aan.
Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen? Dan kunt u kosteloos het uitlezen van de slimme meter uitzetten. Dit kan pas wanneer de meter bij u thuis is geplaatst. U moet dan jaarlijks zelf uw meterstanden doorgeven voor uw jaarafrekening, als u verhuist of als u overstapt naar een andere energieleverancier.
Onder meer de mogelijkheid om jouw verbruik gedetailleerd op te volgen, leidt mogelijk tot een lager verbruik en bijgevolg ook een hogere besparing. Wie erin slaagt zijn zelfverbruik op te krikken, zal bij een digitale meter eveneens minder betalen.
De netbeheerder mag 1 keer per dag uw slimme meter uitlezen en leest dan al deze waarden uit.