Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Er gelden wettelijke normen voor de Rc-waarde. Bij dakisolatie binnen nieuwbouwwoningen geldt in 2022 bijvoorbeeld een Rc waarde van 6,0 of meer. Voor dakisolatie in bestaande woningen geldt een minimale Rc-waarde van 2,0. Over het algemeen geldt dat een Rc-waarde van 3,5 voor goede isolatie zorgt.
Wat is het beste isolatie materiaal? Welk isolatiemateriaal in jouw situatie het beste is hangt af van de plek die je wilt isoleren. Bij spouwmuurisolatie kun je bijvoorbeeld het beste voor EPS of glaswol kiezen, terwijl bij dakisolatie vaak wordt gekozen voor PIR.
De Rc-waarde geeft zodoende aan hoe goed een totale constructie isoleert. Een hogere Rc-waarde betekent een warmer, droger huis en een lagere energierekening omdat er veel minder warmte verloren gaat. De Rc-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W.
De benodigde Rc-waarde voor isolatie
Bij daken ligt de waarde tussen de 4 en 6 m²K/W* voor nieuwbouwhuizen. Oudere huizen hebben vaak een isolatiewaarde van 2,5 tot 4 m²K/W door de minder strenge richtlijnen in het verleden.
De buitengevel heeft een Rc-waarde nodig van minimaal 1,7 m².K/W; Bouwbesluit – Bij het aanbrengen van nieuwe isolatie is de Rc. minimaal 1,3 m².
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal.
Resol (Kooltherm) Resol (Kooltherm) isolatieplaten worden geproduceerd van een hardschuim isolatiemateriaal, met nog betere isolerende eigenschappen dan PIR. De platen zijn daarom zeer geschikt als u dun wilt isoleren en toch een goede isolatiewaarde wilt behalen, of als u wilt besparen op isolatie.
Met spouwmuurisolatie verdwijnt er minder warmte door de muren van je woning naar buiten. Hierdoor bespaar je zo'n 15 tot 30% op je stookkosten. Met de huidige energietarieven loopt de jaarlijkse besparing al snel op tot € 1.000 of meer. De investering in spouwmuurisolatie is na enkele jaren dan ook al terugverdiend.
Het isolerend vermogen van een constructie wordt uitgedrukt via de Rc-waarde (R= 'resistance', c = 'construction'). Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de constructie isoleert. Een constructie is bijvoorbeeld het dak, de spouwmuur of een vloer.
Over het algemeen wordt aangegeven dat een vloer met een Rc-waarde van 3,5 tot 5 m2K/W de beste prestaties levert. In sommige gevallen is dit echter niet genoeg. Vloerverwarming: als je vloerverwarming laat plaatsen is het belangrijk dat je vloer een Rc-waarde heeft van minstens 5 m2K/W.
Een goede Rc-waarde voor het dak is: 6,3; voor de vloer: 3,7 en voor de gevel: 4,7 m2K/W. Deze normen voor isolatie zijn vastgelegd in het bouwbesluit. In het bouwbesluit staat informatie over de isolatie van bijvoorbeeld uw woning.
Nieuwbouw: overschrijd het S-peil niet. Wie een nieuwbouwwoning bouwt, moet rekening houden met het S-peil. Om aan een S-peil van S31 te voldoen, zijn een uitstekende isolatie en luchtdichtheid geboden. Met 12 centimeter Multimax 30 blijf je makkelijk onder die grens.
Stel dat u met tussenpozen eerst uw dakisolatie laat aanbrengen en daarna uw spouwmuren laat isoleren, maar uw vloerisolatie later wilt doen. Dan loopt u het risico dat vocht in uw woning ophoopt omdat u een soort stolp heeft gebouwd. Begin daarom met de vloerisolatie.
Een kubieke meter piepschuim bestaat uit ongeveer tien miljoen kleine bolletjes. Elk bolletje bestaat voor 98 procent uit lucht en voor 2 procent uit polystyreen. Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft.
Glaswol valt voor zowel de spouw als het hellende dak in de klasse van het meest milieuvriendelijke materiaal.
PIR heeft als voordeel over een hoge isolatiewaarde te beschikken. Bovendien is de dikte beperkt, zodat er minder ruimteverlies ontstaat. De isolatiewaarde bevindt zich tussen de lambdawaarde 0,019 en 0,027. Het unieke is dat de PIR-platen realtief dun zijn, maar de isolatiewaarde dus erg hoog.
Wij krijgen vaak de vraag welk isolatiemateriaal beter isoleert, glaswol of PIR? In feite isoleren beide materialen even goed, alleen bij glaswol heb je wat dikker materiaal nodig. Om een Rd-waarde van 4,5 te halen heb je glaswol nodig tussen de 14 en 16 centimeter dik.
De Ochsner warmtepompen hebben de hoogste (S)COP ter wereld en staan daarnaast vooral bekend om hun hoge temperatuur warmtepompen (tot 65 graden) in de comfortsector.
Hoe beter de isolatie is, hoe minder warmte je verliest en hoe minder hard de warmtepomp hoeft te werken. Als de isolatie niet voldoende is, verlies je veel warmte en moet de warmtepomp onnodig hard werken om de temperatuur in de woning te behouden.
Wanneer uw woning niet of slecht geïsoleerd is dan is uw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Dit betekent in de praktijk dat woningen die voor 2000 zijn gebouwd nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn.