De smaakzin van onze hondenIn principe hebben onze viervoeters dezelfde vijf basissmaken als wij: hartig (vleesachtig), bitter, zuur, zoet en zout.
Aangezien honden en katten van oudsher vleeseters zijn en vlees vol zout zit, hebben ze deze smaak nooit nodig gehad en dus ook niet ontwikkeld. Wel kunnen ze het verschil tussen bitter en zuur goed proeven. De gevoeligheid voor bitter helpt bijvoorbeeld om giftige stoffen te herkennen.
Welke smaken proeft een hond? Als mensen kunnen we door ons uitgebreide smakenpalet voorkeur geven aan verschillende smaken. Maar voor alle honden geldt: zij geven de voorkeur aan zoet smakend voer. Dit is ook de reden waarom je op sommige verpakkingen suiker of fructose ziet staan.
Smaak: De hond proeft slechts 1/5 deel van wat wij mensen proeven. De kat proeft slechts 1/10 deel van wat wij mensen proeven. Honden en katten hebben een hogere eiwitbehoefte dan wij mensen. Daarom zijn het meer vleeseters van nature.
Een ontspannen hond smakt
In dit geval hoeft u zich doorgaans geen zorgen te maken om het welbevinden van uw viervoeter. Het smakken is zeer normaal en wijst erop, dat uw hond zeer ontspannen is. Daarom kan het smakken bij honden ook voorkomen, terwijl ze met hun eigenaar knuffelen en door hem geaaid worden.
Honden vermijden vaak zout, zuur en bitter voedsel, maar zijn dol op zoetigheid.
Azië In Azië zijn het vooral Myanmar, Cambodja, Noordoost-China, Noord- en Zuid-Korea, Indonesië, Libanon en Vietnam waar honden als voedsel gebruikt worden. In China worden er 180 miljoen honden per jaar gegeten. Dit zijn dieren die oorspronkelijk primair worden gebruikt om pakhuizen te bewaken.
Honden kunnen onze gevoelens ruiken
Dat doen ze beter dan eender welke andere diersoort. Honden gebruiken daarvoor niet alleen hun ogen en oren, maar vooral hun neus! Die werkt honderden keren beter dan onze eigen neus en is dus in staat om subtiele verschillen in onze lichaamsgeur te onderscheiden.
Een barrière vormen met azijn
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden.
Honden kunnen niet alleen hun baasje dankzij hun scherpe neus opsporen, ze kunnen ook ruiken of dat baasje gestresseerd is. Uit nieuw onderzoek blijkt dat honden erin slagen om de adem- en zweetgeur van personen, zonder die mensen te zien, te onderscheiden.
Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet.
De meest voorkomende redenen dat uw hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten. Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.
“Maar sommige mensen vinden de smaak van hondevlees ook gewoon lekker of eten het vanwege de proteïne.” Hondevlees smaakt als een combinatie van schape- en varkensvlees. Het is mals, zacht vlees met een vaste structuur.
Zoals je misschien wel had verwacht heeft een hond betere zintuigen dan de mens. Het enige dat we beter kunnen is proeven; mensen hebben 9000 smaakpapillen en een hond maar 1700.
Omgekeerd zijn er dieren die extreem veel smaakpapillen hebben. Varkens hebben er 14.000 en koeien zelfs 25.000. De echte winnaar is zonder twijfel de meerval. Zijn hele lichaam is bedekt met duizenden smaakpapillen.
Peer. Geef je hond gerust een stukje peer, maar let wel op met de pitjes! Net zoals appelpitten bevatten de pitten van de peer cyanide en dit is giftig. Verwijder de pitten en snijd de peer in stukjes zodat je hond zich niet verslikt.
Uit recent onderzoek blijkt dat honden negatieve stress en angst kunnen ruiken. Dit kan heel nuttig zijn bij de inzet van therapie- en hulphonden. Echter kunnen de honden deze stress van mensen ook overnemen, waardoor het welzijn van therapie- en assistentiehonden in het geding kan komen.
Honden zoeken plekken op waar veel lichaamsstoffen vrij komen en de geur dus het sterkst is. Daarom ruiken ze vaak onder elkaars staart, en bij ons vaak aan kruis, billen, oksels en mond.
Honden verjagen uit de tuin met afschrikmiddel tegen honden
Honden worden op twee manieren verjaagd: ze krijgen een straal water op zich of schrikken van de felle flits. Door de groene kleur valt het apparaat ook niet enorm op in je tuin.
Nieuw onderzoek wijst erop dat honden wel degelijk weten wanneer we verdrietig zijn. En dat ze vervolgens ook de behoefte voelen om hun medeleven te tonen.
Conclusie. Hoewel het zeker kan lijken als een bovennatuurlijke gave kunnen honden onze emoties en gemoedstoestand niet “aanvoelen”, maar wel ruiken, zien en leren.
Dat honden straffe speurneuzen zijn, weten we. En het wordt steeds duidelijker dat ze ook ziektes kunnen detecteren. Even snuffelen aan okselzweet en ze hebben meteen in 't snotje of je besmet bent met corona.
Uien en knoflook hebben effect op de rode bloedlichaampjes van de hond wat bloedarmoede kan veroorzaken. Tevens kunnen ze darm- en maagkrampen veroorzaken. Overigens is knoflook minder schadelijk dan ui.
De meeste mensen krimpen ineen van afschuw als ze eraan moeten denken: het eten van hondenvlees. Helemaal als het om je eigen trouwe viervoeter gaat. Maar illegaal, dat is het in ons land niet, vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. 'Voor zover wij weten is het eten ervan niet verboden.