Waar moet een SpiroTrap MB3 worden geplaatst? Bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de ketel, in terugkomende stroom. Daardoor wordt de ketel het beste beschermd tegen de vervuiling die vanuit de installatie met het water wordt meegevoerd.
De positie van een SpiroVent ontluchter in het systeem
SpiroVent ontluchters moeten bij voorkeur op het warmste punt in de installatie geplaatst worden. Bij een verwarming is dat het punt waar het systeemwater de ketel verlaat en bij een koeling waar het water de koel in gaat.
Er zijn twee mogelijke plaatsen voor het installeren van een drukverschilregelaar: Tussen de drie en vijf meter van de cv-ketel tussen aanvoer- en retourleiding, Op zo groot mogelijke afstand van de ketel achter de laatste radiator van de cv-installatie.
Meestal installeert men de vuilafscheider in de retourzijde van de cv installatie, zodat schoon water de cv ketel instroomt. Afhankelijk van het soort vuilafscheider kan deze horizontaal of verticaal geplaatst worden. De meest verkochte vuilafscheiders hebben 22 of 28 mm knelkoppelingen.
De SpiroTrap is een uiterst effectieve vuilfilter die uw cv-installatie beschermt tegen zowel magnetische als niet-magnetische vuildeeltjes. Een cv-installatie bevat vaak metaaldeeltjes, die een bedreiging kunnen vormen voor de levensduur van de pomp.
Zonder luchtafscheider gaan de luchtbelletjes die in de ketel vrijkomen de installatie in. Ze vormen grotere bellen die bijvoorbeeld vast blijven zitten in een radiator. Die radiator zal niet meer goed opwarmen.
Testen hebben uitgewezen dat de Caleffi vuilafscheiders uiterst efficiënt vuil verwijderen uit de installatie: na ongeveer 50 circulaties (d.w.z. ongeveer één dag in bedrijf) worden tot 100% onzuiverheden tot 0,1 mm en tot 80% kleinere deeltjes verwijderd.
De SpiroTrap MB3 vuilafscheider: Nu voor € 130 incl.
Bescherm uw cv-installatie met SpiroTrap MB3, de magnetische vuilafscheider van Spirotech. De oplossing voor dit probeem is de SpiroTrap MB3. Dit is een vuilafscheider die op zeer krachtige wijze vuildeeltjes uit cv-installaties verwijdert.
Microbel ontluchters (SpiroVent) moeten bij voorkeur op het warmste punt in de systeem geplaatst worden. Bij een verwarming is dat het punt waar het systeemwater de ketel verlaat en bij een koeling waar het water het systeem in gaat.
Ja, een hybride warmtepomp kan altijd. Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis.
Het bypass-ventiel opent als het drukverschil tussen aanvoer en retour groter wordt dan de ingestelde druk. De druk is fabrieksmatig ingesteld en hoeft in de regel niet gewijzigd te worden. Het bypassventiel wordt gemonteerd tussen aanvoer- en retourleiding: de pijl op het huis moet naar de retour wijzen.
Een drukverschilregelaar zorgt ervoor dat er geen drukverschillen in een cv-installatie kunnen optreden, deze drukverschillen kunnen ontstaan door plotselinge temperatuursverhogingen door bijvoorbeeld het dichtdraaien van thermostaatkranen of door invloed van bijvoorbeeld een vloerverwarming systeem.
De eenvoudigste manier is om alle radiatoren vol open te zetten en de bypass op de hoogste waarde af te stellen. Je geeft de cv een slinger en je stelt de bypass zo terug totdat de bypass gaat doorlaten. Als dat gebeurt stel je hem net iets terug dat hij niet doorlaat.
CV-ketel automatisch ontluchten
Over het algemeen hebben vrijwel alle nieuwe merken cv-ketels een automatische ontluchter. Alle andere cv-ketels hebben een ontluchter boven op de ketel zitten welke u kunt bedienen met het ontluchtingssleuteltje die u ook voor de radiatoren gebruikt.
Een luchtafscheider zorgt ervoor dat lucht uit het cv-water wordt verwijderd. Om rendementsverlies van jouw cv-ketel te voorkomen raden we de Flamcovent luchtafscheider van Flamco aan. Net als de vuilafscheider een eenmalige investering die je tijdens de levensduur van jouw cv-ketel ruimschoots terugverdiend.
De cv-ketel lekt bij de ontluchter
Dit onderdeel laat automatisch lucht uit je cv-ketel ontsnappen. Bij dit proces kan er altijd wat water meekomen. Is de ontluchter kapot en sluit hij niet meer goed, dan blijft het water continu druppelen. Een nieuwe ontluchter plaatsen is in dit geval vaak de enige oplossing.
Een goede vuilafscheider verwijdert naast vuil ook lucht uit de installatie. Zuurstof in cv-water gaat in reactie met metaal, met corrosie en roest tot gevolg. Deze vuildeeltjes gaan op termijn de pomp beschadigen.
Waar in de markt nu veel om wordt gevraagd zijn dynamische inregelkranen. Die kranen bevatten een membraan dat afhankelijk van de tegendruk dichtloopt, waardoor de kraan automatisch meer weerstand geeft. Daar zitten veel voordelen aan, maar er is ook een groot nadeel.
Het werkingsprincipe van een automatische ontluchter is zeer eenvoudig. Een vlotter die op het waterniveau drijft, houdt een afsluiter gesloten. Wanneer er zich in de vlotterkamer lucht verzamelt, daalt het waterniveau en zal het ontluchtingsventiel openen. De verzamelde lucht zal nu ontsnappen.
De Fernox magneetfilters zijn ideaal om uw centrale verwarmingsinstallatie vrij te houden van verontreiniging. Magnetiet, zwevend vuil en slib komen voor in een verwarmingsinstallatie nadat het in gebruik genomen wordt.
Het bypass-ventiel opent als het drukverschil tussen aanvoer en retour groter wordt dan de ingestelde druk. De druk is fabrieksmatig ingesteld op 0,2 bar en hoeft in de regel niet gewijzigd te worden.
De druk moet ca. 2 bar zijn. Als u constateert dat de druk te laag is, kunt u met de volgende handelingen de vloer- verwarming bijvullen.
Schaf een bypass-ventiel aan
Deze wordt toegepast wanneer uw vloerverwarming aangesloten wordt op een HR CV-ketel of wanneer u enkel warmtebronnen met thermostaatknoppen in uw woning heeft. De bypass zorgt ervoor dat de druk in de aanvoerleiding niet te hoog oploopt en daardoor storingen in de ketel veroorzaakt.
Een overstortventiel heeft een klep die wordt dichtgehouden door een veer. Wanneer de druk boven een bepaalde waarde komt, wordt de veer samengedrukt en gaat de veer open. Dit systeem heet ook wel een veerbelaste klep. Een overstortventiel heeft een vaste waarde of is instelbaar op een bepaalde druk.
U kunt de waterdruk van uw cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.