Dat is een vraag die lastig te beantwoorden is, want er zijn geen strakke regels voor. Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien.
Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
Hoelang mag je gamen per dag? Het is dus niet gezond om 10 uur per dag te gamen. Maar wanneer jij of je kind af en toe eens 5 uur per dag gaat gamen is dat niet meteen een probleem. Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent.
6 - 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten; 8 - 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag; 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag; 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
Een gameverslaving bij kinderen kenmerkt zich door enkele symptomen. Zo verliest een kind interesse voor andere activiteiten, wordt het kind agressief wanneer gamen niet mogelijk is of niet meer mag of spelen er obsessieve gedachten. Gamen staat op de eerste plek en al het andere moet plaats maken.
Bijna een op de tien jongens tussen de 12 en 15 jaar voldoet aan de kenmerken van gameverslaving. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Jongens met zulke kenmerken gamen gemiddeld 29 uur per week.
Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
Moedig je kind aan om aan de bel te trekken bij een moeilijk moment. Je kunt dan misschien samen iets leuks gaan doen. Geef je kind een compliment als je ziet dat het hem lukt om minder te gamen. Beloon je kind als het hem lukt om een bepaalde periode minder te gamen.
Tijdsbesteding aan gamen
In 2021 zegt 13 procent van de middelbare scholieren en 14 procent van de basisschool leerlingen minstens 24 uur per week te gamen. In zowel het basis- als voortgezet onderwijs komt intensief gamen (minstens 24 uur per week) veel vaker voor onder jongens dan meisjes.
Waarom gamen jongeren? We weten dat gamen voor jongeren een manier is om contact te onderhouden met vrienden. Soms is het voor sommigen zelfs dé manier om vrienden te spreken of om nieuwe vrienden te krijgen. Daarnaast kunnen jongeren tijdens het gamen op een laagdrempelige manier sociale vaardigheden opdoen.
Kinderen kunnen veel verbeteren door te gamen: hun oog-handcoördinatie, kleine motoriek, maar ook cognitieve functies als werken in een team, hun werkgeheugen, geduld, probleemoplossend vermogen, enzovoorts." Nog een reden om je kind te laten gamen: hun algemene kennis wordt bijgespijkerd.
Als je leven alleen maar draait om gamen en je niet met gamen kunt stoppen, dan noemen we dat gameverslaafd. Je (offline) sociale contacten, het contact met je ouders, broers, zussen, en ook school/werk hebben hier vaak onder te lijden.
Dat kun je terugvinden in dit rapport met cijfers van de verslavingszorg Veel meer mannen dan vrouwen melden zich met een gameverslaving, namelijk 92% tegenover 8%. De gemiddelde leeftijd is 21 jaar en 82% van de hulpvragers is jonger dan 25 jaar. Het aandeel autochtoon is 89%.
Bij 3,4% van de voortgezet onderwijsscholieren was sprake van problematisch gamegedrag. Dat wil zeggen dat deze scholieren kenmerken van verslaving vertoonden. Problematisch gamen komt vaker voor bij jongens (5,6%) dan bij meisjes (1,2%). Dit blijkt uit het HBSC-onderzoek 2021.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Tijdens het gamen kan een verkeerde zithouding en herhaaldelijke bewegingen leiden tot lichamelijke klachten. Denk aan hoofd-, nek-, schouder- en rugpijn. Ook pijn in de vingers, armen of polsen komen wel eens voor door het langdurig gebruik van een controller (joypad) of keyboard en muis.
Tijdens het gamen maakt het brein drie stofjes aan: adrenaline, endorfine en dopamine. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking (net als bij het nemen van drugs). Overmatig gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
Gamen kan zorgen voor gedragsproblemen, een minder sociaal leven, een slechte slaapkwaliteit of in het ergste geval tot gameverslaving. Maar, dat geldt alleen als er meer dan 8 á 9 uur per week wordt gegamed. Wat problematisch gamegedrag is, verschilt bovendien per kind en hangt af van meerdere factoren.
Voor alle vragen over gamen, drank, drugs, pillen en gokken kan je terecht bij de DrugLijn. De DrugLijn staat in voor informatie, een luisterend oor, een eerste advies en doorverwijzing. Www.druglijn.be/gamen biedt gamers een anonieme en gratis zelftest die helpt nagaan hoe riskant gamegedrag is.
In onderzoek is aangetoond dat jongeren die problematisch gamen vaker negatieve emoties en psychosociale problemen ervaren. Ze hebben vaker last van frustratie, stress, depressieve gevoelens en zijn minder tevreden over het leven. Dat blijkt uit dit en dit onderzoek naar mentale gezondheid bij jongeren die gamen.
In Nederland zijn er naar schatting een miljoen mensen die gamen.Volgens onderzoek is 2% verslaafd (1). Dat zijn dan zo'n 20.000 mensen.
Gespeelde tijd controleren
Je kunt controleren hoelang je kind die dag heeft gespeeld. Als je de gegevens voor elk kind wilt zien, selecteer je (Instellingen) > [Ouderlijk toezicht/Familiebeheer] > [Familiebeheer]. Kinderen kunnen in de volgende schermen zien hoeveel speeltijd ze hebben.
Gamen is een populaire hobby, blijkt uit cijfers. In het basisonderwijs gamet 89 procent van de scholieren weleens, 38 procent hiervan doet dit dagelijks. In het voortgezet onderwijs liggen de percentages iets lager: daar geeft 68 tot 75 procent aan weleens te gamen van wie 27 procent dagelijks.