De Magnolia kun je het beste planten op een plek waar veel zon komt. Ook mogen ze ook geplant worden op een plek waar het halfschaduw is, maar in ieder geval niet op het noordoosten van de tuin. De Magnolia heeft namelijk echt lekker veel zon nodig om goed te bloeien. Daarnaast houdt deze boom niet van veel wind.
Magnolia staat het liefste op een plek in de volle zon of een plekje met halfschaduw. Wanneer de Magnolia in de volle zon staat zal 'ie het beste gaan bloeien. Zet de Magnolia boom wel op een beschutte plek, ze staat niet graag in de wind.
Het is erg belangrijk om een magnolia een beschut plekje in de zon of halfschaduw te geven. Een plek in het noordoosten van de tuin moet dus vermeden worden. Daarnaast houdt deze plant niet echt van veel wind. Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, zandige bodem.
Bij de plantafstand moet rekening worden gehouden met de toekomstige groeivorm en grootte van de magnolia. Stermagnolia's (Magnolia stellata) blijven kleiner en 1,5 tot 2 meter afstand is voldoende.
Vaak wordt ons de vraag gesteld of de Magnolia ook in de schaduw kan. Maar teveel schaduw houdt een Magnolia niet van. De Beverboom - Magnolia's zijn zuurminnende tuinplanten. Dat betekent dat de bodem voldoende zuur moet zijn om in staat te zijn om voedingstoffen op te nemen.
Behalve als struik wordt deze soort ook gekweekt als boom op stam. Deze wordt niet hoger dan 3-5 m waardoor hij ook geschikt is voor een kleine tuin. Houd er wel rekening mee dat magnolia's graag op een plek staan in de zon of halfschaduw, en liefst beschut.
Alle magnolia's groeien vanzelf in een mooie, karakteristieke vorm, snoeien is eigenlijk niet nodig. Het is wel mogelijk om Magnolia soulangeana jaarlijks direct na de bloei sterk te snoeien als het nodig mocht zijn.
De stermagnolia of magnolia stellata is een kleinere, vroegbloeiende witte magnolia die ook geschikt voor de kleinere tuin. Maar niet schrikken: op den duur kan deze toch ook wel drie meter worden – al duurt het jaren voordat -ie zo groot is.
Ze groeien langzaam en reageren heel gevoelig als ze verplant worden. Na verloop van tijd worden ze groter en hebben plaats nodig. Daarom is het het beste grote magnolia's solitair met voldoende plaats te planten. Voor heestergroepen zijn de kleinere soorten beter geschikt.
Sommige soorten bloeien twee keer
Lang niet iedereen weet dat er ook Magnoliabomen zijn die zelfs twee keer in een jaar een korte tijd bloeien. De Liliflora Nigra bloeit één keer in het vroege voorjaar (maart/april), en de tweede keer later in de zomer.
Magnolia-bloemen zijn eetbaar en dus niet giftig voor mensen of dieren. Ook voor je hond of kat is magnolia niet giftig.
Magnolia grandiflora 'Galissonière' is een wintergroene boom die in de landen rond de Middellandse Zee kan uitgroeien tot circa 30 m hoogte.
Voor de teelt van de Magnolia moet je als kweker veel geduld hebben. Na het aanplanten van de struik duurt het zeker vier tot vijf jaar, voordat de eerste takken gesneden kunnen worden. Bij een soort als Soulangeana, duurt het zeven tot acht jaar voordat je mooie volle takken hebt.
Magnolia houdt van een zure grond
Het is bij de magnolia belangrijk om elk jaar de grond te verzuren. Het is een zuurminnende boom en die houdt van een zuurdere bodem. Doe dit door in het voorjaar turf of DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten door de grond te mengen.
Magnolia x soulangeana is vanwege zijn hoogte geschikt voor een middel tot grote tuin. Hij wordt ongeveer 6 m. hoog en breed 6 m. De enorme, wit tot roze bloemen van dit soort verschijnen eind maart / begin april.
Hoeveel water je aan de Magnolia moet geven, hangt af van de grootte van de plant en de grootte van de pot. Over het algemeen moet je de plant water geven totdat de grond vochtig is, maar niet doorweekt.
Magnolia's kleiner dan 3 meter
Struik die niet hoger wordt dan zo'n 2-3 meter. Bloeit vroeg, met witte stervormige bloemen. Hiervan zijn verschillende kweekvarianten beschikbaar zoals Royal Star (wit), Rosea (roze), George Henry Stern (lichtroze), Rubra (rozerood).
Magnolia's zijn zuurminnende bomen, waardoor ze behoefte hebben aan een zuurdere aanplantgrond. Kies daarom voor Pokon Bio Aanplantgrond Zuurminnende Planten als je jouw nieuwe aanwinst in de grond wilt zetten. Zorg er ook voor dat er zich op de standplaats van je nieuwe boom geen kalk in de aarde bevindt.
Vaak vormen ze een meerstammige boom of een grote struik. Dit betekent dat een Magnolia voor iedere tuin, balkon of terras geschikt is. Wel staat de Magnolia graag beschut tegen de koude oostenwind in de winter.
Sering (Syringa) standplaats en grondsoort
Zorg voor een beschutte standplaats, een goed doorlatende bodem en een plekje in de volle zon of lichte schaduw. Seringen zijn erg sterk en zullen in elke goede tuingrond prima groeien.
Beschermen tegen de vorst
Dit doe je door bijvoorbeeld een vliesdoek om de struik te binden, deze stof ademt en zorgt er voor dat de struik genoeg zuurstof krijgt. Je kunt ook kiezen voor en natuurlijke bescherming, strooi een flinke laag houtsnippers rondom de wortels van de boom.
De twijgen van de wilgbladige magnolia, de Magnolia salicifolia, ruiken naar anijs als je ze kneust. Hij staat daarom ook wel bekend als anijsmagnolia.
Toppers: de Magnolia liliiflora 'Nigra' heeft lelievormige rozepaarse bloemen die samen met het blad verschijnen en de hele zomer door blijven bloeien, vaak zelfs tot in de herfst.
Wanneer magnolia snoeien
Het beste is het om te wachten tot na de bloei, afhankelijk van de soort magnolia zal dat rond eind mei of begin juni zijn.
Je kunt van de bloemen van de magnolia heel goed siroop of ijs maken, maar ik geef je twee recepten in het zuur. Dat kun je namelijk heel lang goed houden en met het zoetzuur, een beetje azijn en de rauwe bloemen maak je een waanzinnige salade.