Hoe merk je dat een depressie opklaart? Wanneer een depressie opklaart, merk je aan jezelf dat je weer wat meer energie hebt en ook zin om leuke dingen te doen. Je zorgt weer beter voor jezelf en ook je slaapritme verbetert. Je wordt prettiger wakker 's morgens en hebt minder moeite met het starten van je dag.
Naast gevoelens van somberheid kunnen ook gevoelens en gedachten van leegte, onmacht en minderwaardigheid een signaal zijn. U voelt zich bijvoorbeeld onzekerder dan voorheen en er is een toename van twijfels en besluiteloosheid. Emotionele onevenwichtigheid wordt ook wel gezien als een voorteken.
De helft van alle mensen met een depressie is hersteld na een drietal maanden, al dan niet met professionele hulp. Duurt de depressieve periode erg lang of word je sterk beperkt in het aanhouden van je normale dagelijkse bezigheden, roep dan zeker hulp in. Contact opnemen met je huisarts is een goede eerste stap.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
Een lichte depressie kan vanzelf over gaan. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt binnen 3 maanden. Maar een depressie kan ook chronisch worden. Een chronische depressie en werken gaan meestal niet samen met langdurige uitval tot gevolg.
Een depressie kan een paar weken of zelfs maanden duren. Sommige mensen raken in hun leven één keer depressief, andere mensen krijgen vaker last van een depressie. Bij ongeveer 50% van de mensen duurt een depressieve periode korter dan drie maanden.
Sommige mensen ervaren wanhoop en verdriet, terwijl anderen zeggen helemaal niets meer te voelen. De gevoelens van leegte gaan ook samen met minderwaardigheidsgevoelens of schuldgevoelens. Vaak is er ook sprake van problemen met eten en slapen. Door vermoeidheid is het lastig te concentreren of beslissingen te nemen.
Je voelt je neerslachtig, bent moe, ziet alles somber in en hebt nergens zin in. Het zijn typische symptomen van depressie. Bij depressie is er altijd sprake van een overheersend somber gevoel of het verlies van interesse of plezier in activiteiten.
Je stemming: Zit je minder lekker in je vel dan gebruikelijk of voel je je emotioneel instabiel? Dat kan een vroeg teken van een depressie zijn. Minder interesse en plezier: Als je minder geniet van dingen waar je voorheen wel erg van genoot, kan het zijn dat je een depressie ontwikkelt.
De gemiddelde duur van een depressieve episode is acht maanden. Depressieve episodes duren langer wanneer de symptomen ernstig zijn, eerdere episodes langer duurden én als de persoon gebrek heeft aan sociale steun.
Psychotherapie en antidepressiva worden best gecombineerd. Als je deze aanpak niet ziet zitten, dan krijgt psychotherapie de voorkeur. Psychotherapie is even doeltreffend als antidepressiva op korte termijn, en zelfs doeltreffender op lange termijn. Daarom worden antidepressiva beter niet alleen voorgeschreven.
Vaak hebben mensen met depressieve klachten nergens zin in of energie voor, ze hebben moeite met hun werk en ze zien overal tegenop. Ook verzorgen ze zichzelf minder goed en besteden ze weinig tot geen tijd aan vrienden of familie. Iemand met een depressie, draagt meestal de hele dag een zwaar gevoel met zich mee.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.
Chronische depressie
Mensen die ooit een depressie hebben gehad, houden soms restverschijnselen over, zoals vermoeidheid en weinig energie, slecht slapen en lichte neerslachtige gevoelens. Maar een depressie kan ook chronisch – langdurig – worden.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Dat huilen therapeutische waarde heeft, lijkt te worden weerlegd door het feit dat mensen met een depressie als ze huilen eigenlijk nooit rapporteren dat ze zich opgelucht voelen. Mensen die psychisch gezond zijn rapporteren dat in ongeveer de helft van de gevallen wel.
Gemiddeld duurt een depressie een maand of 8, maar het overgrote deel van de mensen met een depressie voelt zich in minder dan 3 maanden weer beter. Aanhoudende depressies duren vaak 2 jaar en langer.
De oorzaak verschilt per persoon. Sommigen hebben het door ingrijpende (sociale) gebeurtenissen of nare ervaringen in hun jeugd ontwikkeld. Anderen hebben het gevoel dat ze zonder aantoonbare reden depressief zijn. Wanneer je niet weet waarom je je zo somber voelt, kan dat frustrerend zijn.
Met een lichte depressie voel je je somber, vermoeid en/of neerslachtig, maar kan je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden nog wel uitvoeren. Met een lichte depressie geniet je minder van activiteiten waar je voorheen meer plezier in had. Andere symptomen van een lichte depressie zijn: Prikkelbaarheid.
Meeste depressies op middelbare leeftijd
Depressies lijken het vaakst voor te komen op middelbare leeftijd. Een op de tien 40- tot 50-jarigen geeft aan het afgelopen jaar depressief te zijn geweest. Na de 'midlife' periode geeft men minder vaak aan een depressie te hebben of te hebben gehad.
Als je partner depressief is, heeft dat gevolgen voor de relatie. De partner van iemand die depressief is, loopt risico om ook depressief te worden. Het kan echt zwaar zijn om met iemand die depressief is te leven. Je hebt hulp en handvatten nodig om hiermee om te gaan.