Daarnaast kun je hem ook gebruiken om gerechten op temperatuur te houden, ideaal voor de laatkomer die nog moet eten. De tajine heeft een afmeting van ø 21,7 x 15,8 cm en is gemaakt van aardewerk in een zand kleur. Je gebruikt hem in de oven (maximaal 200 graden) of magnetron. Hij mag ook in de vaatwasser.
Reinigen van de tajine kan het beste met de hand.Klein beetje afwasmiddel en een borstel (niet van metaal). Aardewerk nooit te lang in water laten staan en goed afdrogen om schimmel te voorkomen.
Vaak kan er met de tajine alleen in de oven worden gekookt. Echter, de aardewerken tajines (rood met zwart) zijn wel geschikt om mee te koken op gas.
De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv.
Anders is de kans groot dat de tajine kapot springt. Deze aardewerk tajine is geschikt voor een gasfornuis in combinatie met een sudderplaatje of voor ovengebruik. De tajine is NIET geschikt voor inductie.
Men kan ook voor de fornuis-optie gaan met een stoofpan of een tajine - volgens kenners haalt dit het niet bij een echte onvervalste sudderlap, botten-bouillon of sperziebonen-in-boter op een petroleumstel, maar een stukje veiliger is het wel!
Ongeglazuurde aardewerken tajine
Een ongeglazuurde aardewerken tajine is erg breekbaar. Dit type stoofpot is dan ook alleen te gebruiken in de oven tot 180°C of op een gasfornuis met een sudderplaatje (vlamverdeler) eronder. Bij het gebruik van andere warmtebronnen loop je namelijk het risico dat het aardewerk barst.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
Tajines van porselein zijn het beste te gebruiken in de oven, ze kunnen wel op gas maar dan op een heel laag pitje en in combinatie met een warmteverdeler. Tajines van aardewerk kunnen vaak wel op vuur aangezien ze vuurvast zijn. De meeste tajines zijn niet geschikt voor inductie kookplaten.
Weken in water: Zet de tajine ruim 24 uur voor het eerste gebruik in water (indien ongeglazuurd, geglazuurde tajines moeten niet te lang in water). Hierdoor wordt de tajine minder broos en zal hij minder snel knappen tijdens het koken.
Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend. De tajine heeft een kegelvormig deksel.
Een ongeglazuurde aardewerken tajine is erg breekbaar. Dit type stoofpot is dan ook alleen te gebruiken in de oven tot 180°C of op een gasfornuis met een sudderplaatje (vlamverdeler) eronder. Bij het gebruik van andere warmtebronnen loop je namelijk het risico dat het aardewerk barst.
Zet de tajine ruim 24 uur voor het eerste gebruik in water (indien ongeglazuurd, geglazuurde tajines moeten niet te lang in water). Hierdoor wordt de tajine minder broos en zal hij minder snel knappen tijdens het koken.
De olie en het water trekt dan in de keramiek en maakt ze minder poreus. Zo maak je de tajine klaar voor onbeperkt gebruik. Als je dit niet doet, kan de schaal breken. Als je de tajine niet vaak gebruikt, laat hem een uurtje op voorhand wat inweken."
Goed nieuws: u kunt de tajine van Le Creuset op elk type kookplaat gebruiken, inclusief keramisch, gas, elektrisch en inductie. De gietijzeren basis is ook geschikt voor gebruik in de oven.
Koken met de tajine is zeer eenvoudig: plaats de schaal van de tajine op laag vuur (let op: met warmteverdeler of sudderplaat) en laat even opwarmen.
Zorg ook dat je geen koude vloeistoffen of ingrediënten aan een hete tajine toevoegt en omgekeerd. Hoe warm moet de oven zijn? De beste temperatuur is 160 °C of lager. Vergeet niet de koude pot altijd in een koude oven te zetten (en omgekeerd) om een geleidelijke opwarming te garanderen en te voorkomen dat hij barst.
Als je een tajine van aardewerk op een gasfornuis gebruikt, raden we aan om er een sudderplaatje, ook wel vlamverdeler genoemd, onder te leggen (i.v.m. een te snelle opwarming).
Als je een tajine voor het eerst gaat gebruiken,moet je hem eerst 24 uur in water laten weken. Daarna kan je de gehele binnenkant van de tajine het beste invetten met olijfolie of plantaardige olie. Zet hem tot slot op een laag vuurtje totdat de olie volledig is ingetrokken.
Een tajine (Arabisch: طاجين, Berbers: ⵟⴰⵊⵉⵏ) is oorspronkelijk een stoofpot van aardewerk. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken en kent haar oorsprong in de Berberse keuken.
Traditioneel wordt er gezamenlijk gegeten in het Midden-Oosten. Vrienden en familie verzamelen zich rondom de tajine en eten met de hand. Ze gebruiken stukjes Marokkaans brood om vlees, groente en saus op te scheppen. Kook alles op een laag tot middellaag vuur.
Wanneer je deze niet eerst voorbehandelt, loop je het risico dat de tajine barst. Als je een tajine voor het eerst gaat gebruiken,moet je hem eerst 24 uur in water laten weken. Daarna kan je de gehele binnenkant van de tajine het beste invetten met olijfolie of plantaardige olie.
Door de kegelvormige deksel op de tajine heb je tijdens het bereiden van gerechten nauwelijks olie of andere vetten nodig. Deze deksel zorgt voor condensatie, wat betekent dat de condens terugloopt in de schaal. De ingrediënten worden dus in hun eigen kookvocht gestoofd.
Geen tajine in huis? Gebruik dan een gewone gietijzeren kookpot met deksel.