Vergeet je de wormenkuur (of doe je iets niet goed), dan wordt deze alsnog gedaan aan de grens en moet je hond 24 uur in quarantaine voordat hij het land in mag. Behandeling tegen teken is niet meer verplicht maar wordt wel zeer aangeraden.
Ja, dat kan. De regels voor het meenemen van uw huisdier zijn sinds 1 januari 2021 mogelijk strenger. U vindt de regels over het meenemen van huisdieren vanuit Nederland naar het VK via de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven! Quarantaine: Uw dier moet minimaal 10 dagen in quarantaine.
Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt u krijgen via uw dierenarts.
Door uw huisdier niet regelmatig te laten vaccineren bestaat het risico dat uw hond ziek wordt. En met regelmatig bedoelen we ook regelmatig. Indien de herhalingsvaccinatie (booster) niet op het juiste moment gegeven wordt, kan er geen goede immuniteit opgebouwd worden.
Alleen Nieuw-Zeeland, Antarctica, grote delen van Oceanië, Japan, een aantal Europese landen en sommige eilanden zijn vrij van rabiës. In Noord-Amerika en een deel van Oost-Europa komt rabiës alleen bij wilde zoogdieren voor. In andere regio´s, zoals West-Europa, komt het alleen bij vleermuizen voor.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Hond, kat of fret meenemen binnen de EU
Een identificatiechip. Honden moet u ook registreren. Een inenting tegen rabiës, uiterlijk 21 dagen voor vertrek, vermeld in het dierenpaspoort. In sommige EU-landen mag u geen dieren jonger dan 3 maanden invoeren, omdat een rabiësvaccinatie voor deze dieren nog niet zinvol is.
De akita hoort bij die gevaarlijke soorten, tot ongenoegen van Jansen. "Hij is op de lijst terechtgekomen omdat akita's rond het eind van de achttiende eeuw in Japan als vechthond werden gebruikt. Ze hielpen bij de jacht op groot wild, zoals herten, zwijnen en beren."
De wetgever maakt bij invoer van honden en katten uit landen buiten de EU onderscheid tussen landen met een hoog risico op rabiës en landen met een laag risico op rabiës. Zo moet een hond uit een land met hoog risico op rabiës minimaal 7 maanden oud zijn om de EU in te mogen.
In combinatie met de '21 dagen regel' mag een pup dus pas vanaf 15 weken leeftijd mee op vakantie naar het buitenland. Sommige landen accepteren honden jonger dan 15 weken oud, mits zij zijn voorzien van een verklaring waarin staat dat het dier geen contact heeft gehad met mogelijk rabiës besmette (wilde) dieren.
Via de website dierenpensionwijzer.nl is in een oogopslag te zien welke pensions in een bepaalde periode nog huisdieren kunnen opnemen.
Om een paspoort aan te vragen en te registreren heeft de dierenarts vanaf 1 november 2021 het UBN nodig van de eerste eigenaar. De dierenarts registreert het paspoortnummer in een van de daarvoor aangewezen portalen.
Met je huisdier op vakantie naar Engeland of Schotland
Op dit moment dient je hond te beschikken over: Een dierenpaspoort. Een micro-chip. Een rabiës-vaccinatie (minimaal 21 dagen voor vertrek, je hond moet vóór die tijd al gechipt zijn)
Vanuit Nederland is het goed mogelijk met de auto naar Engeland te reizen. Je kunt met de auto een van de veerboten nemen of de oversteek maken via de Kanaaltunnel. Reken erop dat je voor de veerdiensten vaak anderhalf uur van tevoren aanwezig moet zijn met je auto om in te checken.
De kosten voor het vaccin tegen rabiës kunnen per dierenarts verschillen en liggen tussen de €25,- en €45,-. De geldigheid van de inenting is in de meeste gevallen vastgesteld op 3 jaar.
Zoönosen zijn ziekten die van dier op mens kunnen overgaan. Zoönosen komen regelmatig in het nieuws. Denk hierbij aan Q-koorts, maar ook gekkekoeienziekte en hondsdolheid zijn bekende zoönosen.
De Afghaanse windhond is de domste hond
Hij is echter ook heel zelfstandig en heeft daarom niet altijd 'zin' om te gehoorzamen. De Afghaanse windhond eindigt onder aan de lijst en wordt beschouwd als de domste hond door de hondentrainers die werden geïnterviewd in de studie van Stanley Coren.
Een lijst met de mooiste honden is natuurlijk niet compleet zonder een echte klassieker: de Duitse Herder. Deze prachtige hond heeft een bruine vacht met zwart achterop. Het is een kortharig hondenras met felle donkere ogen en grote oren.
Buitenland. Het risico voor reizigers (toeristen en expats) op een beet door een dier bedraagt in het algemeen gemiddeld 0,4% per maand bij verblijf in een land waar het rabiësvirus endemische is [Gautret 2012]. Via de website van de WAHIS is informatie beschikbaar over het vóórkomen van rabiës in een land.
Volgens deskundigen zijn er wereldwijd slechts 5 gevallen bekend van mensen die rabiës hebben overleefd na het optreden van symptomen. In tegenstel- ling tot Jeanna Giese waren deze patiënten echter voordien gevaccineerd.
Hoe? Het virus wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Via wondjes in de huid of de slijmvliezen (ogen, mond) dringt het virus het lichaam binnen. Eenmaal in het zenuwstelsel doorgedrongen, zal het virus rabiës veroorzaken en is geen genezing meer mogelijk.