Het wereldrecord verspringen voor mannen is 8.95m en het staat op de naam van Mike Powell. Het wereldrecord verspringen voor vrouwen is 7.52m en het staat op de naam van Galina Chistyakova.
Maar het meest intrigerende wereldrecord in de atletiek blijft toch dat van het verspringen. Mike Powell (foto) sprong 8.95m ver tijdens het WK Atlethiek in Tokyo, dat is 20 jaar geleden. Daarvoor stond het wereldrecord op naam van Bob Beamon: 8,90 m tijdens de Olympische Spelen van Mexico in 1968.
Minimaal 1 meter en maximaal 3 meter achter de afzetbalk ligt de springbak, die gevuld is met zand. Het is de bedoeling om zover mogelijk in de springbak te springen. De gesprongen afstand wordt gemeten tussen de achterste indruk in de springbak en de rand van de afzetbalk (loodrecht hierop).
Eerste springwedstrijden
In 1900 werd springen een Olympische sport Er zijn verschillende moeilijkheidsklasses bij springwedstrijden. In de moeilijkste klasse springen paarden over sprongen van 1,35 meter. Op internationale wedstrijden zoals de Olympische Spelen staan de sprongen zelfs nog hoger, rond de 1.60 meter.
Een val tot 10 meter overleef je wel zij het met pijn. Is wel heel erg afhankelijk van hoe je valt; als je rechtop (met voeten beneden) in het water komt en het is diep genoeg, kun je van vrij hoog zonder problemen blijven; ik schat zo'n 25m.
Het wereldrecord hoogspringen voor mannen is 2.45m en het staat op de naam van Javier Sotomayor. Het wereldrecord hoogspringen voor vrouwen is 2.09m en het staat op de naam van Stefka Kostadinova. Javier Sotomayor (Cuba), de huidige wereldrecordhouder met 2.45m, is 1.93m lang.
Hij is inmiddels geen wereldrecordhouder meer met 6,14 m, een hoogte die hij op 31 juli 1994 behaalde in Sestriere. Ondertussen is Armand Duplantis namelijk wereldrecordhouder met een hoogte van 6,21 m, die hij sprong op 24 juli 2022. Alle leden van de "6 meterclub" zijn mannen.
Fleur Jong heeft de wereldtitel verspringen gepakt op het WK para-atletiek in Parijs. De atlete maakte het spannend, want haar eerste twee sprongen waren ongeldig. Tijdens haar derde en laatste sprong wist ze met een afstand van 6,28 meter haar allereerste wereldtitel te pakken.
De atleet heeft recht op drie pogingen op elke hoogte. Als de atleet hier overheen gesprongen is, wordt de lat hoger geplaatst, net zolang tot de atleet 3 keer achter elkaar een foutsprong heeft gemaakt.
De wereldrecords hoogspringen staan op naam van de Cubaan Javier Sotomayor 2,45 m (in 1993) bij de mannen en de Bulgaarse Stefka Kostadinova 2,09 m (in 1987) bij de vrouwen. De hoogste sprong in de zevenkamp bij vrouwen staat op naam van de Belgische atlete Nafissatou Thiam met 2,02 m in Talence (2019).
Er bestaan slechts vijf door de FIS goedgekeurde skivliegschansen (zie tabel onderaan). Het wereldrecord staat op naam van de Oostenrijker Stefan Kraft met 253,5 meter, gesprongen op 18 maart 2017 te Vikersund. Bij de vrouwen is het wereldrecord 226,0 meter, gesprongen op 19 maart 2023 door Ema Klinec in Vikersund.
Voor Bolt (36) gaat het om zijn befaamde 100 meter op het WK in Berlijn, toen hij het wereldrecord (9.58) liep en daarbij een topsnelheid van 44,72 kilometer per uur haalde.
Dat Bolt de tweestrijd wint, is geen verrassing. Wel dat Mbappé al van bij de start meteen geen schijn van kans maakt. Voor Bolt (36) gaat het om zijn befaamde 100 meter op het WK in Berlijn, toen hij het wereldrecord met 9.58 sneller stelde en daarbij een topsnelheid van 44,72 km/u haalde.
Usain Bolt loopt de honderd meter in 9,58 seconden. Dat komt neer op ongeveer 38 km/u, met een topsnelheid van ruim 44 km/u. Tot nu toe werd aangenomen dat daarmee de grens van wat mensen kunnen wel is bereikt.
Er bestaan nog meer oude records in de atletiek. Het record voor 800 meter buiten hardlopen is nu het oudste record. Het record is al 40 jaar oud en staat nog wel op naam van Jarmila Kratochvilová. Ook het record voor 400 meter buiten hardlopen is al best oud.
Het wereldrecord verspringen voor mannen is 8.95m en het staat op de naam van Mike Powell. Het wereldrecord verspringen voor vrouwen is 7.52m en het staat op de naam van Galina Chistyakova.
Kjeld Nuis en Pavel Koelizjnikov hebben tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City twee nieuwe wereldrecords op de sprintnummers gevestigd. Nuis snelde naar 1.06,18 op de 1.000 meter, terwijl Koelizjnikov de toptijd op de 500 meter aanscherpte tot 33,61.
Zo staat het wereldrecord 10 km hardlopen bij de mannen op naam van de Keniaanse Rhonex Kipruto met een bizarre tijd van 26:24 minuten. Het wereldrecord 10 km hardlopen bij de vrouwen staat op naam van de Ethiopische Almaz Ayana met een uitzonderlijke tijd van 29:17 minuten.
Een straffe sprong van Mutaz Barshim.
De tweevoudige wereldkampioen kan pronken met een persoonlijk record van 2,43m, slechts 2 cm minder dan het wereldrecord van de legendarische Cubaan Javier Sotomayor.
Het nieuwe wereldrecord voor de 5 km hardlopen is 12 minuten en 35 seconden, gelopen door Joshua Cheptegei.