In de betekenis 'jurk(je)' is kleed of kleedje standaardtaal in België. Vooral in informele taal is het gebruik van kleed(je) in België heel gewoon. Standaardtaal in het hele taalgebied is jurk(je).
Het woord kleed en de verkleinvorm kleedje worden in België geregeld gebruikt in de betekenis 'jurk'. Zeker in informele taal is dat gebruik heel gewoon. Kleed(je) en ook samenstellingen met kleed(je) zijn standaardtaal in België. Jurk(je) is standaardtaal in het hele taalgebied.
In België betekent het woord 'lopen' namelijk 'rennen'. En gewoon rustig wandelen? Dat noemen ze bij onze zuiderburen 'stappen'.
Kinderen in Vlaanderen krijgen op school te horen dat ze hun stoel onder de bank moeten schuiven. Met de bank wordt in dit geval de tafel in het klaslokaal bedoeld. En wat we in Nederland een bank (om op te zitten) noemen, is in het Vlaams een zetel.
Zowel Vlamingen als Nederlanders spreken Nederlands. Hun woordenschat en grammatica zijn nagenoeg identiek. Hebben, van, zeven, verboden, schort, verstoppen, slingerplant, de, grot, paljas: Vlamingen en Nederlanders kennen en gebruiken die woorden.
Ook excuseer is typisch Vlaams, maar het is niet zo algemeen verspreid als wablief. Vooral respondenten uit de regio Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen vermelden het. Wat (wa, wadde) is zuidelijk, maar niet exclusief Vlaams. Zowel in Vlaanderen als in de zuidelijke provincies komt het verspreid voor.
Hier betekent allee iets als 'kortom'. De spreker heeft net iets verteld, en gebruikt allee om een (tussentijdse) conclusie of samenvatting in te leiden.
Toelichting. Geld van zijn rekening opnemen bij een geldautomaat wordt in de standaardtaal in België meestal geld afhalen genoemd. In de standaardtaal in Nederland is vooral (geld) pinnen, en soms ook geld halen gebruikelijk. Standaardtaal in het hele taalgebied is geld opnemen.
Bij de interne communicatie van de Vlaamse overheid is het gebruikelijk om de je-vorm te gebruiken. Voor alle teksten op de website Vlaanderen Intern geldt de afspraak dat die systematisch in de je-vorm staan.
Dank je wel en dankjewel zijn allebei correct in de betekenis 'ik bedank je'. Ik heb al gegeten, dank je wel / dankjewel. Dank je wel / dankjewel voor je hulp.
Amai is een uitroep die veel gebruikt wordt in Vlaanderen. De betekenis van amai is te vergelijken met de Nederlandse uitdrukking oei! of jeetje en wijst op een zekere verbazing.
Deftig is standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenissen 'statig, waardig, chic' en 'snobistisch, bekakt'.
Een tas voor je boeken dus. In heel wat Brabantse en Limburgse dialecten is een zakje in je broek, rok of jurk dan weer een 'tes'. In België en het zuiden van Nederland gebruikt men het woord tas – ook wel kop of mok – voor wat men in Nederland altijd een kop of mok noemt.
IV Samengevat. We zijn meestal niet zo origineel als we onze geliefde willen vertellen hoe belangrijk hij of zij voor ons is. Ik hou van jou ligt op ieders lippen in Nederland, in Vlaanderen is het ik zie u/je graag/gaarne.
insteken, een wasmachine ~
Betekenis 'allez'
1al·lee (de; v; meervoud: alleeën) 1laan 2al·lee (tussenwerpsel) 1(aansporing) kom!, vooruit!
Het belangrijkste verschil tussen het Nederlands en Vlaams is de uitspraak. Wie ooit zowel Nederlands als Vlaams heeft gehoord, weet dat de taal anders klinkt. Een tv-presentator van de VRT klinkt niet hetzelfde als een presentator van de NPO (omroep in Nederland). Zo kenmerkt het Vlaams zich door de zachte 'G'.
In België is het verboden om transacties van meer dan 3.000 euro contant te voldoen. Bij de aankoop van vastgoed is het gebruik van contant geld zelfs helemaal verboden. Gezinnen houden soms wel een voorraad contanten aan 'voor het geval dat'.
Op enkele uitzonderingen na zijn alle betalingen en schenkingen in cash beperkt tot 3.000 euro voor het totale bedrag. Als een leverancier bijvoorbeeld sanitair voor 20.000 euro aan zijn klant verkoopt, mag de cashbetaling niet meer dan 3.000 euro bedragen voor de hele verkoop, ook als de klant in schijven betaalt.
Je kunt jouw Nederlandse pinpas ook in België gebruiken voor betalingen. Op de meeste plekken in België kun je gewoon pinnen.
Als begroeting zijn onder meer Beste, Dag, Hallo of Hoi mogelijk. In een e-mail kunt u ook begroetingen als Goedemorgen, Goedemiddag, Goeie(n)dag of Goedenavond gebruiken.
Vlamingen zijn niet zuiver Germaans, maar stammen grotendeels af van de Franken die in de derde eeuw vanuit het hertogdom Franken in het huidige Duitsland naar de gebieden trokken die de Romeinen in de derde eeuw hadden verlaten.
Het Vlaams woordenboek » hallokes.