De steen houdt de hitte vast en zorgt ervoor dat het vocht in je pizzadeeg razendsnel kan verdampen. Het resultaat daarvan? Een lekker knapperige bodem zonder dat de saus uitdroogt. Kies als je kunt voor een pizzasteen met gaten, want die zorgen ervoor dat de pizza gelijkmatig gaart.
Wat je daarnaast ook zeker nodig hebt is een pizzasteen. Deze pizzasteen leg je op de BBQ en hierop bak je je pizza. De pizzasteen is gemaakt van een materiaal dat veel warmte kan hebben en dit is ook nodig, want een goede pizza bak je kort, maar op een hoge temperatuur.
Als de pizzasteen op temperatuur is kan je beginnen met het bakken van de pizza. Je strooit wat bloem over de pizzasteen en legt je pizza er direct op, hiermee voorkom je dat je pizza aan de steen vastkoekt. Omdat de steen loeiheet wordt zal het vocht in je deeg snel verdampen en wordt je pizzabodem goed knapperig.
Hoe werkt een pizzasteen? Voordat je 'm kunt gebruiken, bak je de steen eerst 30 minuten in 'voor' de oven. Je legt 'm in de oven en zet 'm daarna pas aan op de hoogst mogelijke temperatuur. Zo kan de steen langzaam opwarmen.
Om te voorkomen dat het pizzadeeg blijft plakken aan de pizzasteen kun je wat maismeel of polenta op de steen strooien. Vervolgens bak je de pizza in 5 tot 10 minuten af. Hierbij hou je het deksel van de barbecue gesloten. Zodra de pizza op de steen ligt, ruik je de lekkere geur van een pizza in een steenoven.
Gebruik van de pizzasteen
De pizzasteen kun je in iedere oven gebruiken, let wel goed op welk formaat en vorm je aanschaft. Ook de dikte maakt uit: hoe dikker, hoe langer je 'm moet voorverwarmen. Pizzastenen kunnen in ovens, maar ook op de barbecue gebruikt worden. De stenen kunnen ook gebruikt worden voor brood!
In Nederland is de Pizza Steel van Qwality de makkelijkste keuze voor een pizzasteen van staal. Warmt zeer snel op en bakt pizza's sneller dan keramiek en cordieriet. De perfecte en snelste keuze voor 1 a 2 pizza's achter elkaar. Duurder, maar geen kans op breken via een thermische schok.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.
Dikte pizzasteen
Dit betekent dat als je nog een pizza wilt bakken de steen eigenlijk weer opnieuw moet opwarmen, anders verliest de pizzasteen zijn functie. Doordat deze steen 3 centimeter dik is houd hij genoeg warmte vast om meerdere pizza's achter elkaar te bakken, zonder kwaliteitsverlies.
Voorkomen dat je pizza aan de pizzaschep vast plakt
Houd je pizza iets kleiner dan de omvang van de pizza schep, anders is de pizza lastig in en uit de oven te krijgen. Om te voorkomen dat je pizzadeeg aan de schep vastplakt, bestrooi de de schep eerst met bloem of semolina.
Plaats de koude steen op uw koude grill of in een koude oven en warm hem voor. U wilt dat de steen een temperatuur van 218°C of meer bereikt voordat u gaat koken, waar u iets langer voor moet voorverwarmen dan wanneer een grill of oven tot deze temperatuur wordt opgewarmd - minimaal 30 minuten.
Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de hete oven, tot de korst goudbruin ziet en de kaas begint te bubbelen.
Je kan veel beter een grote gietijzeren pan gebruiken als je die hebt, of bijvoorbeeld een römertopf. Die laatste zal je best vaak bij een kringloopwinkel zien staan of op marktplaats. Bij de Lidl hebben ze ook pizzastenen voor 12 euro, zijn alleen niet zo heel dik.
Je kunt twee pizza's op een ovenrooster bakken door de pizza's door de helft of in kwarten te snijden en te verdelen op het rooster. Zo vul je de ruimte van het ovenrooster optimaal en passen er met gemak twee pizza's op de plaat. De traditionele vorm van een pizza is rond.
Nee, aluminiumfolie is af te raden. Wel kunt u eventueel tot bepaalde temperaturen bakpapier gebruiken.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Het gezondst is een pizza zonder vet vlees en een veelvoud aan druipende kazen. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Aangeraden wordt om in ieder geval voor de ovenvloer vuurvaste of chamotte stenen te gebruiken. Vuurvaste stenen zijn gladder dan rode bakstenen wat het werken op de vloer wel zo gemakkelijk op maakt. Vuurvaste stenen slijten veel minder snel in het gebruik.
Verwarm de pizzasteen voor op de hete barbecue. Gebruik de indirecte of de circulaire grillmethode. Strooi een beetje maismeel (bloem verbrandt namelijk vrij snel) op de pizzasteen en leg de belegde pizza erop. Afhankelijk van de dikte van de bodem, dient de pizza tussen de 5-10 minuten op de barbecue te garen.
De pizzasteen heeft een dikte van 12 milimeter en wordt geleverd met aluminium bakplaat. De kleine variant is geschikt voor Weber-houtskoolbarbecues met een diameter vanaf 47 centimeter en gebruik je ook in de oven.
Leg je pizza op de pizzasteen.
Dit zal een stuk gemakkelijker zijn als je het platte oppervlak goed met bloem bestrooid hebt. Leg de punt van het platte oppervlak op de achterkant van de voorverwarmde steen en schuif het oppervlak uit de oven zodat je pizza op de steen blijft liggen.
Bak de pizza kort in een koekenpan met een beetje olijfolie. Dat beetje extra vet zorgt ervoor dat de pizza niet uitdroogt en dat de bodem mooi krokant bakt. Bak je slice wel aan beide kanten, ongeveer twee minuten.
Een gezonde optie is dus om een goed Italiaans restaurant te kiezen of natuurlijk je eigen verse pizza te maken. Gebruik dan volkoren pizzadeeg, veel tomatensaus, een scheutje olijfolie en niet te veel kaas. En voor de Italiaanse touch kun je de pizza bestrooien met Oregano, wat rijk is aan antioxidanten.
Een pizza voorbakken werkt bijna hetzelfde als het maken van een normale pizza, maar je bakt het deeg veel korter. Bak de pizza 3-6 minuten, tot de bodem net stevig genoeg is om eruit te halen. Laat de bodem afkoelen, beleg deze desgewenst alvast met een topping naar keuze.