Idealiter ligt een hond horizontaal in het water en gebruikt hij zowel zijn voor als achter poten. Als je hond gewend is aan aanraking kun je hem met een hand onder zijn borst of buik in de ideale houding helpen. Lukt dit niet, dan kan een zwemvest helpen om hem in het begin in de juiste houding te krijgen.
Je hond voorbereiden op watergewenning
Geef je hond vier tot zes uur voor de sessie geen eten en laat hem vlak voor en na de sessie zijn behoefte doen. Laat je hond thuis al wennen aan water. Vul de bodem van een hondenzwembad met water. Beloon hem wanneer hij zelf in het zwembad stapt.
Kan jouw hond zwemmen? Niet iedere hond kan dus zwemmen. Zo zijn er bijvoorbeeld verhalen bekend van honden waarbij de vacht van de hond tijdens het zwemmen "volloopt" met water en dat de hond op deze manier steeds meer moeite krijgt om de kop letterlijk en figuurlijk boven water te houden.
Sommige honden, zoals bijvoorbeeld labradors, zijn uitstekende zwemmers. Andere rassen daarentegen zullen vlugger in de problemen komen, vooral honden met een platte neus gewoon omdat ze een beperkter ademhalingsvermogen hebben en dus veel sneller verzwakken. Er bestaat dus sowieso altijd een risico op verdrinken.
Er zijn rassen speciaal gefokt voor het waterwerk. De Labrador retriever, New foundlander en de Spaanse waterhond bijvoorbeeld, zijn rassen die van nature graag het water ingaan. Hun vachtstructuur en lichaamsbouw zijn geschikt om in water te gaan. De Labrador heeft zelfs zwemvliezen tussen zijn tenen.
Ook de temperatuur van het water is van invloed; honden hebben vaak een voorkeur voor water op kamertemperatuur. Van te veel water ineens en te koud water drinken kan een hond diarree of maagproblemen krijgen. Dus idealiter geef je je hond kleine hoeveelheden lauw water.
In principe mogen kleinere honden niet in koud water zwemmen. De kleinere lichamen zijn minder goed in het handhaven van een regelmatige lichaamstemperatuur. Ook zijn kleinere honden sneller afgekoeld dan grote. Hoe je jouw hond warm houdt in de winter hangt dus ook af van het formaat van je hond.
Een hond met goede conditie kan het zwemmen soms zelfs 3 kwartier volhouden, terwijl een hond zonder goede conditie al na enkele minuten uitgeput kan zijn. Zwemmen wordt ook vaak gebruikt tijdens het revalideren van honden, hierbij bepaald natuurlijk de dierenarts of fysiotherapeut hoe lang de hond mag zwemmen.
Zijn honden Lila en Maverick kunnen tot wel 4,6 meter diep in het water duiken.
In de meeste gevallen krijgt een hond die te veel zeewater binnen krijgt last van diarree en/of overgeven, maar zal het niet ernstiger worden. Door je hond voldoende gewoon water aan te bieden zal dit meestal snel over gaan, let wel op met te koud water en te grote hoeveelheden in een keer in verband met maagkanteling.
Ondiep slootwater en stilstaand water kunnen botulisme veroorzaken. Botulisme is een vergiftiging door het vergif botuline waaraan vooral watervogels en vissen sterven maar het kan ook gevaarlijk zijn voor honden. In het begin gaat het vooral gepaard met spierverlamming.
Zout water kan tot zoutvergiftiging leiden, bijvoorbeeld bij honden die veel zeewater drinken. Ook door strooizout in de winter ontstaat gevaar voor zoutvergiftiging. Het zout gaat aan de poten van de hond zitten en als de hond vervolgens zijn pootjes schoon likt krijgt hij het pekelzout binnen.
Het vruchtvlees van een watermeloen is veilig en voedzaam voor honden, maar als uw hond er te veel van eet, kan hij last krijgen van zijn maag. Watermeloen bevat ook suiker, hoewel het hoge watergehalte betekent dat het geen ongezonde bloedsuikerpieken zou hoeven veroorzaken.
Honden zijn gevoelig voor warmte. Ze hebben een vacht die isolerend werkt en kunnen niet zweten zoals wij dat doen. Verkoeling regelen zij via de tong door te hijgen en in mindere mate via de voetzooltjes. Ze kunnen dus minder makkelijk warmte kwijt raken dan mensen.
Het strand vindt hij geweldig, maar de zee is wat lastiger. Door zijn ontbrekende poot kan hij niet zwemmen. Vaak gaat hij wel een klein stukje het water in, maar gaat dan rollen. Heel soms vergeten we zelfs dat hij een invalide hond met 3 poten is.
Tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee
Honden mogen het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer. Lees er hier meer over. Lees ook ons artikel: met de hond naar Bloemendaal aan Zee voor meer informatie over dit strand.
Daarom kun je onder water dus niet ruiken. Honden hebben daarom inderdaad ook moeite om zaken die onder water zijn waar te nemen. Maar typisch zijn gassen e.d. lichter dan water en wanneer ze vrij komen borrelen ze naar boven waardoor honden ze wél weer kunnen ruiken.
Honden kunnen erg goed ruiken, wel een miljoen keer beter dan de mens! Honden kunnen beter ruiken, omdat ze meer reukcellen hebben. Hoe langer de snuit is, des te beter het reukvermogen. Een hond kan ook rond de 300 keer per minuut inademen, zodat er steeds nieuwe toevoer van verse lucht is.
15 minuten zwemmen staat gelijk aan 1 uur lopen
Het is voor je hond net zo vermoeiend als voor jou om door het water te bewegen. Als je hond van nature een 'waterrat' is dan is het makkelijk... zodra deze een plas ziet springt hij er waarschijnlijk al in.
Uw hond kan dan onderkoeld raken of onder het ijs terecht komen. Let goed op onderkoelingsverschijnselen ( abnormale lage temperatuur van het lichaam. Lager dan 37 graden ) of bevriezing. Laat de hond niet zwemmen met koude temperaturen.
Laat je hond niet langer dan 10 minuten in koud water (beneden 6-7 ° C) zwemmen. Bij lagere temperaturen loopt je hond het risico op onderkoeling en bevriezing. Zorg ervoor dat de vacht van je hond bijna droog is voordat je naar huis gaat.
Als honden spanning in hun lichaam voelen, raken ze dit kwijt door middel van trillen. Dit hoeft niet meteen iets ernstigs te zijn: misschien krijgt je hond al stress van de postbode of zijn ze nog aan het natrillen van een akkefietje met een andere hond in het park.
Moet mijn hond een jas aan als het regent? De hondenvacht is in principe de beste bescherming die je hond kan hebben tegen de regen. Een hondenregenjas is dus in de meeste gevallen niet nodig. Alleen als er problemen zijn met de vacht kan een regenjas nodig zijn.
Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.