Hoeveel zoom heb je nodig? Voor de meeste mensen zal 10 of 20 keer zoom in praktijk ruim genoeg zijn. Op basis van de afbeeldingen kun je zelf inschatten hoeveel zoom je zou willen. Het is verleidelijk om voor heel veel zoom te gaan.
optisch zoombereik 29 tot 88 mm = 3x. beeldhoek 61° - 23°
Kort samengevat haal je met optische zoom eerst het onderwerp dichtbij voor je het vastlegt. Met digitale zoom gebruikt je camera een deel van het beeld en brengt dit later op de juiste grootte. Bij digitale zoom heb je daarom meer kans op kwaliteitsverlies.
Hoeveel zoom is nu een 200mm? Kort gezegd, nul keer zoom. Het is immers een vast brandpunt, en geen zoom lens. Bijvoorbeeld een 70-200mm is 200 delen door 70, en dat is 2,85x zoom.
Ben je op zoek naar een compact camera met de beste beeldprestaties? Dan is de RX100 VII jouw camera! Deze compact camera beschikt over een geweldige sensor, een super lichtsterke f/2.8 Zeiss lens met 8x zoom en een super snel autofocussysteem die tot maar liefst 24 beelden per seconde kan schieten.
Wil je een portret maken van een persoon dan zal de juiste lens ergens tussen 70 en 100mm zitten. Omdat dit gebied de minste kans op vervorming (distortion) biedt. Andere brandpunten geven vaak vervorming in het gezicht door het te breed of te uitgerekt weer te geven, afhankelijk van de lens die je op de camera hebt.
Met een 70-300mm lens is je beeld bij 70mm al aardig ingezoomd, maar met 300mm haal je het onderwerp pas echt dichtbij. Een gevaar van zo'n groot zoombereik is bewegingsonscherpte. De duurdere modellen beschikken over beeldstabilisatie die dit probleem ondervangen.
Theoretisch is er geen bovengrens, maar praktisch gezien houdt het wel op bij ongeveer 20 keer. Daarboven wordt een lens wel heel erg groot, misschien met uitzondering van speciale superzoomcamera's. We noemen het overigens een telelens tot een vergroting van 6 keer.
Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand. Denk hierbij aan lenzen van minimaal 400mm of meer.
18-55: het zoombereik van de lens. Van groothoek (18mm) tot 55 mm (lichte telelens). Van 18 tot 55mm is een zoombereik van 3 en dat laat Nikon ook aan het einde nog een keer zien door 3.0x te vermelden. f/3.5-5.6G: Het maximale diafragma.
De compactcamera is meestal heerlijk compact. Je steekt hem in je jas- of broekzak en hoeft niet te gaan sjouwen met tassen en extra lenzen. Dat maakt hem perfect voor reizen, zeker wanneer je voor een model kiest met wat meer optische zoom. Het gebruiksgemak is ook erg groot.
De 35mm lens wordt vaak gezien als een meer veelzijdige lens en dit is ook te zien aan het aantal soorten fotografie waarvoor deze lens gebruikt wordt, denk aan trouwfotografie, sportfotografie, foodfotografie, reisfotografie, landschapsfotografie (hoewel dan 35 mm prime minder voor de hand ligt) en straatfotografie.
Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan.
Een voor de hand liggende keuze is een objectief met een zoombereik van 70 tot 200mm: de Canon EF 70-200mm f/2.8L, de Nikon AF-S 70-200mm f/4.0G en de Sony 70-200mm f/2.8.
Het onderwerp dat je vastlegt, is bepalend voor welke lens geschikt is voor jou. Als je houdt van landschapsfotografie dan kies je voor een groothoeklens. Deze lenzen hebben een brandpuntsafstand van 10 tot 24mm. Om wilde dieren te fotograferen moet je vaak ver inzoomen, dit doe je met een telephotolens van 100-400mm.
Een compact camera heeft een vaste lens en bij een systeemcamera en een spiegelreflexcamera bepaal je zelf met welk objectief je fotografeert of filmt. Een compact camera of een bridgecamera met veel zoom is ideaal voor op vakantie.
Je kiest voor een bridgecamera als je op zoek bent naar een veelzijdige camera met een groot zoombereik. Een bridge camera is vaak compacter dan een spiegelreflexcamera en heeft alsnog een stevige grip. Door de vaste lens en het grote zoombereik hoef je nooit verschillende lenzen mee te nemen in je tas.