Blijf in Turkije waakzaam voor het risico op terroristische aanslagen, vooral in de grote steden en op plaatsen waar veel mensen zijn. Houd er rekening mee dat Turkse autoriteiten zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen kunnen nemen.
Behalve uw legitimatiebewijs, uw visum Turkije en uw betaalpas(sen) dient u in elk geval ook de volgende zaken mee te nemen tijdens uw reis naar Turkije: uw vliegtickets, uw hotelreserveringen, uw verzekeringspas van uw ziektekostenverzekering en uw verzekeringspas voor uw reiskostenverzekering.
Ook is in het in de meeste toeristische plaatsen mogelijk om met euro's te betalen. Euro's kan je ook op veel plekken omwisselen voor Turkse Lira's.
Turkije is overduidelijk een groot land met een oppervlakte van 783.562 vierkante kilometer. Het land ligt zelfs op twee continenten, waarvan het overgrote deel, namelijk 97% in Azië ligt. Het overige deel ligt in Europa. Turkije heeft maar liefst 84,7 miljoen inwoners waarvan er 15,6 miljoen in Istanbul wonen.
In Turkije wordt een heel stevige handdruk juist weer als onbeleefd en agressief beschouwd. In sommige Afrikaanse landen is een slappe handdruk de standaard. Veel mannen in islamitische landen schudden bovendien nooit de hand van een vrouw buiten het gezin.
Het gebruik, bezit en handel van drugs of andere verdovende middelen wordt streng bestraft in Turkije. Het maken van foto's van militaire objecten is strafbaar in Turkije. Ook het meenemen van cultuurhistorische of archeologische spullen, bijvoorbeeld oude munten en stenen is strafbaar.
Pinnen in het buitenland 'with conversion'
Per land wisselt het hoe vaak we voor de dure optie kiezen. Het gemiddelde ligt op 21%, maar in Turkije betaalt zelfs 48% veel meer aan pinkosten dan nodig is. Bekijk hier de 10 landen waar Nederlanders de optie het vaakst kiezen.
Maximum 10.000 euro.
Wilt u meer meenemen, dat moet u daartoe de toestemming krijgen van de overheid (douane).
Een fooi is in Turkije niet verplicht, maar men is wel gewend aan fooien in restaurants. Ze rekenen hierdoor stiekem wel op 5 tot 10%. Bij een taxirit is dit overigens geen gewoontegoed, al ronden de meeste toeristen het bedrag netjes naar boven af.
De netspanning in Turkije is 220 Volt. Stopcontacten zijn meestal hetzelfde als in Nederland of België. Soms valt het licht uit of is er weinig straatverlichting. Het is raadzaam om een verloopstekker, reservebatterijen en een zaklamp mee te nemen.
Drinkwater: Het water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie.
Het kraanwater in al deze mediterrane landen is veilig om te drinken maar smaakt, door toevoeging van chloor, niet altijd even lekker. Kraanwater drinken in Turkije wordt afgeraden, niet alleen omdat het sterk gechloreerd is maar ook omdat het ziekteverwekkers kan bevatten.
Heb ik een reisstekker nodig in Turkije? Nee, je hebt geen reisstekker nodig in Turkije als je in Nederland woont. De stekkers van je elektrische apparaten passen.
Voor ons zeer toegankelijke medicijnen zijn in Turkije lastiger te verkrijgen. Directbookers adviseert om deze zelf mee te nemen, denk hierbij aan paracetamol, diareeremmers en ORS. Het zonnetje in Turkije is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger dan bij ons in Nederland.
In de toeristencentra rondom Antalya, Alanya, Side, Marmaris, Kusadasi en Bodrum kunt u over het algemeen veilig verblijven; let wel goed op uw spullen (zakkenrollerij), creditcardfraude en oplichting. Hotels en andere accommodaties hebben vaak eigen beveiliging voor de toeristen.
Hoe kan ik het beste betalen in Turkije? Contant geld is de beste manier om de meeste dingen te betalen. Alleen grote hotels en restaurants accepteren creditcards. In Istanbul betaal je hotels vaak net zo makkelijk met euro's.
Kosten pinnen in het buitenland
Betalen in vreemde valuta kost 1,2% over het betaalde bedrag. Een opname van contant geld met een betaalpas in vreemde valuta kost 1.2% over het opgenomen bedrag + € 3,50 per keer.
Let op: in Turkije komt eerst het geld uit de automaat en daarna pas je bankpas. Vergeet dus niet je om je bankpas eruit te halen!! Geld- en Travellers-cheques kun je in Turkije bij alle banken snel en met relatief weinig kosten wisselen. Creditcards worden alleen in grotere winkels geaccepteerd.
Betalen met een creditcard is meestal duurder dan met een betaalpas. De meeste banken rekenen bij de creditcard gemiddeld zo'n 2% koersopslag, dus gemiddeld 1% meer dan bij de betaalpas. Buiten de eurolanden komt het weleens voor dat een winkelier zelf nog een bedrag rekent voor een betaling.
- Je kunt zowel in Euro's als in Turkse Lira betalen. Bij de toeristische winkels en op de markt zijn ze blij als je in Euro's betaalt, de waarde van de Euro ligt namelijk hoger dan die van de Lira.
In euro's betalen of opnemen met je Betaalpas? Dan is dit in een EER-land gratis, tenzij de lokale bank zelf kosten rekent. Ben je in een land met een andere muntsoort, dan kost geld opnemen met je Betaalpas € 3,50 per opname plus 1,4% koersopslag over het opgenomen bedrag.
Vakantie Turkije veilig? In de badplaatsen langs de kust, zoals onder andere Alanya, Side, Antalya, Marmaris, Bodrum, Belek, Kemer en Kusadasi is niets aan de hand. Je kunt hier met een gerust hart vakantie vieren. Daarnaast hebben de vakantiehotels de veiligheid van hun gasten hoog in het vaandel staan.