Schaarste maakt duur. Dit geldt als geen ander voor de Stradivarius: het duurste exemplaar – The Lady Blunt – is in 2011 voor maar liefst 15.9 miljoen dollar geveild. En ondanks dat de 'Messiah Stradivari' nog niet in de verkoop is gegaan, wordt deze nu al op 20 miljoen dollar geschat.
De hoogste prijs ooit betaald voor een viool van Stradivari was 11 miljoen euro in 2011 op een online veiling. De meeste gaan zeker wel voor acht miljoen euro over de toonbank.
7 á 7,5 miljoen euro
In het interview met weekblad Privé onthulde de zanger het prijskaartje van het instrument dat hij geneigd is om te verkopen wanneer de nood hoog is om zijn 120 werknemers te kunnen betalen. Schrik niet: „'Vele miljoenen. Denk aan 7 á 7,5.
Kenners roemen de instrumenten van Stradivari om hun onovertroffen geluid. Wereldwijd bestaan er nog ongeveer 650 instrumenten van Stradivarius, waaronder 450 violen.
Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer Guarneri Del Gesù. Instrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
In 2011 werd een Stradivarius viool in perfecte staat verkocht voor $15,9 miljoen. En in 2014 werd een Stradivarius op een veiling aangeboden voor $45 miljoen. De viool werd uiteindelijk niet verkocht, maar het geeft wel aan welke bedragen er worden betaald voor zo'n super viool.
Een bekende Nederlandse eigenaar van een Stradivarius is André Rieu. Ook Janine Jansen bezit een Stradivarius.
Omdat elke viool uniek en anders is en elke winkel waarde bepalende aspecten anders waardeert kunnen prijzen best ver uiteen lopen. Een viool bij de ene winkel/vioolbouwer van 1500 euro kan best bij de andere 3000 of 4500 euro kosten. De prijs van de viool wordt verrassend genoeg niet door de klank bepaald.
Een goede viool heeft een klankkast met een voorblad van spar en een achterblad en zijkanten van goed gevlamd esdoorn. De onderdelen (kam, toets, staartstuk en stemsleutels) zijn van ebbenhout.
De nummer twee in de lijst van vijftien artiesten is op grote afstand collega Armin van Buuren (36 miljoen), die André Rieu (25 miljoen) aftroeft. Hieronder de volledige top 15.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Rieu bespeelt een Stradivarius uit 1692.
Rieu heeft volgens het blad een vermogen van 25 miljoen euro, goed voor een duizendste plek. Het geld zit volgens Quote vooral in zijn instrumenten, waaronder een Stradivarius uit 1732.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
Met je rechterhand en -arm hanteer je de strijkstok. Met je schouder en kin houd je de altviool vast. Altviool en boog berg je weg in een altvioolkist. Het gewicht is ongeveer 1 à 1,5 kg.
Pernambuc stokken beginnen bij 200 euro en als je er eentje wilt van Tourte of Peccatte uit de 19e eeuw moet je snel meer dan 100.000 euro neertellen. Volledig hand gebouwde strijkstokken beginnen bij ongeveer 1500 euro.
Als expert in de historische Italiaanse, Franse en Vlaamse vioolbouwscholen kan u bij Jan strick terecht. U kan uw instrumenten laten schatten, een waarde-attest verkrijgen of een certificaat bekomen. U kan bij ons ook terecht voor een consultatie om uw instrument te laten verzekeren.
Het eerste als viool herkenbare instrument verscheen rond 1550. De eigenlijke uitvinder van de viool is niet bekend, wel weten we dat enkele van de oudste violen, altviolen en celli het werk zijn van twee italianen: Gasparo da Solo (1540-1609) en Giovanni Paoli Maggini (1580-ca. 1632), beiden afkomstig uit Brescia.
Een stradivarius is, door antonomasis , een instrument gemaakt in de werkplaats van de gitaarbouwer Antonio Stradivari, bekend als "Stradivarius" (1644-1737); meestal zijn het violen , maar ook cello's en een paar andere snaarinstrumenten .
Violen worden van esdoornhout gemaakt. De blokken hout moeten vier tot vijf jaar drogen voordat ze in platen worden gezaagd. Uit die platen maken ze het voorblad en het achterblad van de viool.
Zo leerde Stradivari het vak waarschijnlijk van de beste leermeester die hij zich kon wensen, de grote vioolbouwer Nicola Amati (1596-1684). Vervolgens heeft hij gedurende zijn 93 jaar lange leven volop tijd en geld gehad om zijn ambacht te perfectioneren.