Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Kies 's avonds voor een zachte witte thee (laag in theïne) of kruideninfusies (geen theïne). Let wel op de samenstelling van je infusie. Gember werkt bijvoorbeeld opwekkend en drink je dus beter niet voor je gaat slapen. Kamille, linde en valeriaan zijn dan weer echte aanraders.
Een warm drankje voor het slapen gaan
Cafeïne werkt opwekkend en stimulerend. Niet echt slaap bevorderend dus. Thee bevat ook cafeïne (of theïne), maar in mindere mate. Hierdoor is de keuze voor thee beter dan de keuze voor koffie zo vlak voor het slapen gaan.
Valeriaan staat bekend als hét kruid om goed te kunnen slapen. Het zorgt namelijk voor een licht rustgevende werking, wat fijn is als je iemand bent die 's avonds nog vaak ligt te malen in bed. Valeriaan helpt niet alleen goed bij slapeloosheid, maar is ook een natuurlijk middel tegen nervositeit, stress en spanning.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Maar wist je dat gemberthee ook heel fijn is vlak voor het slapengaan? Dat komt doordat gember je maag en darmen kalmeert. Het helpt bij het verteren van je avondeten en dat zorgt er dan weer voor dat je sneller in slaap valt en lekkerder door kunt slapen.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
In Zuid Afrika (bakermat van de rooibos) hebben ze uitvoerig onderzoek gedaan naar rustgevende eigenschappen van rooibos. Een studie van de Universiteit van Stellenbosch toonde aan dat rooibos stress en angstgevoelens kan verlichten en daardoor kan helpen bij een goede nachtrust.
Uit Japans onderzoek blijkt dat als je 4 kopjes groene thee per dag drinkt, de kans op het krijgen/ontwikkelen van een depressie met circa 44 procent vermindert. Dit zou komen door het stofje L-theanine, dit heeft een kalmeren effect op de hersenen.
Bovendien leidt een te grote maaltijd tot een sterke stijging van de lichaamstemperatuur, wat niet goed is om in slaap te vallen. Ook pikant eten kan je beter vermijden, net als koekjes, donuts, cake of bladerdeeg. Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne.
Een kop kamillethee voor het slapen: kamillethee doet het lichaam ontspannen en verbetert de slaap (kamillethee is niet enkel goed voor de slaap, maar ook voor het lichaam. Volgens recent onderzoek* blijkt dat mensen die kamillethee drinken minder kans hebben om te overlijden).
Wat zit er in slaapthee? Slaapthee is eigenlijk altijd een kruidenthee. In groene of zwarte thee zit namelijk een beetje cafeïne, wat juist bekend staat om het oppeppende effect. Iedere slaapthee heeft zijn eigen mix.
INGREDIËNTEN SLAAP LEKKER THEE
De kamille in deze thee helpt je te ontspannen en ondersteunt je om je hoofd leeg te maken en je zorgen te vergeten. Ook valeriaan helpt je te ontspannen omdat het een natuurlijke spierontspanner is en je helpt makkelijker en sneller in slaap te vallen.
Bovendien helpt het om de neuronactiviteit in de hersenen te ontspannen. Kortom: groene thee drinken is zeker verstandig voor een goede nachtrust, maar vooral overdag. Door cafeïne is het verstandig om minstens 2 uur voor het slapengaan geen groene thee meer te drinken.
Groene thee kan ook de kwaliteit en kwantiteit van de slaap helpen bevorderen. Van theanine wordt aangenomen dat het de belangrijkste slaapbevorderende stof in groene thee is. Het werkt door stress-gerelateerde hormonen en neuronopwinding in je hersenen te verminderen, waardoor je hersenen zich kunnen ontspannen.
Rooibos thee is een cafeïnevrije thee en wordt in veel landen gebruikt als rustgevende thee voor het slapen gaan. Het drinken van thee met rooibos zorgt voor een kalmerende werking op het zenuwstelsel. Daarnaast is het erg bevorderend voor de nachtrust.
Avond thee
Vaak is dit niet eens zo'n slecht idee. Het drinken van zwarte thee in de avond kan helpen bij het regenereren van je cellen nadat je een dag actief bezig bent geweest. Als je zwarte of oolong thee drinkt, kan dit ook helpen bij het afbreken van vetten die zich ophopen in het spijsverteringskanaal.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Melk. Het is bewezen dat een glas melk helpt om te ontspannen. Melk bevat namelijk tryptofaan. Dit is een aminozuur wat signalen naar je hersenen stuurt, zodat er serotonine wordt afgegeven.
Het is wetenschappelijk bewezen dat kaarsen een kalmerend effect hebben, met name vanwege de vlam. Je ontspant, verhoogt je zelfbewustzijn en hebt minder last van je stress. De beste kaarsen om lekker mee te ontspannen zijn geurkaarsen. Geuren kunnen ons doen denken aan fijne herinneringen, gebeurtenissen en emoties.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Slapen overdag verlaagt de 'slaapdruk' die je nodig hebt voor goede en diepe slaap. Dutjes of 'powernaps' zijn dus niet verstandig. Kies in plaats daarvan voor momenten van ontspanning. Even opladen kan ook door lekker te gaan liggen, muziek te luisteren of een verfrissend wandelingetje te maken.