Als iemand erg dronken in slaap valt is het verstandig om hem af en toe wakker te maken om te controleren of de slaap niet overgaat in bewusteloosheid. Het is in ieder geval altijd goed dat er iemand bij hem blijft. Bij twijfel is het altijd verstandig om medische hulp in te roepen of desnoods 112 te bellen.
Alcohol heeft een effect op de lengte én de kwaliteit van slaap. Mensen vallen na een glas alcohol sneller in slaap. Vandaar dat mensen spreken over een 'slaapmutsje'. De slaap is echter onrustig en minder diep.
Als je dronken naar bed gaat, kom je extra snel in REM-slaap, wat betekent dat je je diepe slaap misloopt en je slaapcyclus voor de rest van de nacht verstoord is. Je kent vast wel die nachten na een avond tanken, waarbij je in het holst van de nacht doodmoe wakker wordt, maar niet meer in slaap kunt komen.
Alcoholgebruik kan slaapwandelen uitlokken
'Dat komt waarschijnlijk door het slaaptekort dat je krijgt van de alcohol', verduidelijkt Pijpers. 'Vroeger dachten we dat het de alcohol zelf was, maar het lijkt er meer op dat het later naar bed gaan de oorzaak is.
1-1-2 bellen bij alcoholvergiftiging
Bel dan 1-1-2 en leg hem daarna in de stabiele zijligging. Je mag ook 1-1-2 bellen als je het niet vertrouwd. Zij helpen je verder en zullen bepalen of de hulpdiensten worden ingeschakeld. Een dronken slachtoffer is een gevaar voor zichzelf en anderen in het verkeer.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Ook is er dan sprake van levensgevaar.
Wat kan ik nog doen? Bedplassen of plas-misverstanden zoals u beschrijft, komen vaker voor als mensen teveel gedronken hebben. De enige remedie is het alcoholgebruik beperken tot een niveau waarop de problemen zich niet meer voordoen.
Dat je slaperig wordt door alcohol heeft te maken met dat je lichaam extra aan het werk wordt gezet. Zo doet je lever er ongeveer één tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken. Hierbij breekt het naast de alcohol ook de andere schadelijke stoffen voor je af.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
De kwaliteit van de slaap gaat namelijk erg achteruit na het drinken van alcohol. Voor deze negatieve geestelijke en lichamelijke gevolgen maakt de hoeveelheid alcohol die iemand drinkt niet uit. Slaap is belangrijk voor het lichamelijk en geestelijk herstel van de mens.
Leg een slapend of bewusteloos slachtoffer bij voorkeur op zijn zij (stabiele zijligging), omdat er kans is op braken. Waarschuw de politie als iemand die dronken is aan het verkeer wil deelnemen.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
Hierin zit veel kalium, een erg belangrijke voedingsstof die vaak wordt uitgeput door vochttekort. De beste anti-katertip is om bananen en bladgroenten te verwerken in een smoothie, bijvoorbeeld met yoghurt. Je lichaam zal je dankbaar zijn!
Als er twee keer of vaker geplast wordt in de nacht dan noemen we dit nycturie. Hierbij gaat het alleen om hoe vaak u 's nachts wakker wordt om te gaan plassen en daarna weer gaat slapen. Nycturie kan ontstaan door een overactieve blaas, die bij een kleine hoeveelheid vulling al aandrang aangeeft.
Als je bier, wijn of sterkedrank drinkt, maken je nieren meer urine aan. Daarom moet u vaker naar de wc naarmate u meer alcohol drinkt. Wat ook niet helpt: alcohol vermindert het signaal naar de hersenen dat de blaas vol zit. De kans op ongewild urineverlies wordt zo veel groter.
Hoewel het minder bekend is, plast ongeveer één procent van de volwassenen soms in bed. Dit is iets anders dan incontinentie, bedplassers verliezen namelijk alleen 's nachts de controle over hun blaas terwijl mensen met incontinentie de gehele dag ongewenst urine verliezen.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Van de mannen in de leeftijd van 18–24 jaar is bijna 40 procent een zware drinker. Gemiddeld drinken de mannen in deze leeftijdsgroep bijna 14 glazen alcohol per week. Ruim 70 procent hiervan nuttigen zij in het weekend. Ook onder vrouwen vinden we de meeste zware drinkers in de leeftijdsgroep 18–24 jaar.
Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is sprake van comazuipen als jongeren in korte tijd meer dan 5 glazen alcohol drinken. Veel jongeren zijn bij die hoeveelheid nog wel bij bewustzijn.
Een blackout of grayout door alcohol is gevaarlijk. De alcohol beschadigt je hersenen, zeker wanneer je vaker te veel drinkt. Bovendien is een blackout een teken dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.