Kamperfoelies zijn vaste planten. Ze groeien dus ieder jaar terug. Met de juiste verzorging kun je jarenlang van een Kamperfoelie genieten. Sommige soorten kunnen tot wel 20 jaar oud worden.
Struikkamperfoelie - Lonicera fragrantissima: De struikkamperfoelie of winterkamperfoelie groeit als een heester met een vrij open structuur. Hij bloeit van december tot april en geurt overdadig. Deze kamperfoelie geurt het sterkste van alle familieleden.
De mooiste: de wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) en Halliana, met sierlijke witgele bloemen, geuren het sterkst. Tip: Bind jonge planten wat aan; daarna vinden ze zelf wel hun weg omhoog. Knip regelmatig in vorm, voor je kamperfoelie te slordig wordt. Met klimplanten wordt je tuin een stuk kleurrijker.
De beste periode voor het snoeien van kamperfoelie is in maart. Tijdens deze snoeibeurt knipt u oude en te lange takken flink terug. De struik zal als gevolg hiervan veel jonge scheuten krijgen en in de zomermaanden rijkelijk bloeien. Ook in september of oktober, na de bloei, kunt u kamperfoelie snoeien.
Als de plant te weinig zonlicht ziet kan het zijn dat hij niet, of nauwelijks, bloeit. De ranken en bladeren houden dus van zon, maar de wortels houden juist van schaduw. Het beste is dan ook een standplaats naast een struik of muurtje. Zo hebben de wortels schaduw en kan de plant van de zon genieten.
Kamperfoelie (Lonicera Japonica) is een kruid dat uitstekend werkt voor de afbouw van gifstoffen in het lichaam en het remmen van ontstekingen. Dit populaire kruid wordt in China gebruikt voor de behandeling van zweren, huiduitslag, en huidinfecties die worden veroorzaakt door gifstoffen in het lichaam.
Kamperfoelie 'Lonicera' schaduw, halfschaduw of volle zon
De wilde kamperfoelie soorten herkent u aan de naam 'Lonicera periclymenum'. De meeste soorten vragen echter een plek in de halfschaduw of volle zon. De lonicera soorten kunnen ook in de schaduwtuin worden aangeplant, echter zullen ze dan minder bloeien.
Met welke planten/bloemen kun je een kamperfoelie goed combineren. Met clematis, klimroos, hedra.
Vaak worden kamperfoelies in zware schaduw geplant, maar dat is een misstap. Kamperfoelie houdt van zon; gedeeltelijke schaduw is geen bezwaar, maar in diepe schaduw wil de plant niet bloeien.
De Kamperfoelie, groenblijvend (Lonicera henryi) heeft een volwassen hoogte van ongeveer 3 tot 4 meter en kan goed geplant worden op zonnige, en halfschaduw plekken. Bij gebruik als afscheiding raden wij aan 3 planten per strekkende meter te gebruiken voor een mooi volgroeid resultaat.
Kamperfoelie is giftig voor mens en dier. Bij volwassenen kan inname van bessen of bladeren leiden tot misselijkheid en braken, maar bij dieren en baby's kan deze plant erge gevolgen hebben. Neem bij (vermoeden van) inname contact op met de huisarts.
Hij heeft geen hechtwortels. Dat betekent dat hij ondersteunig nodig heeft om “boven te blijven”. Zelf doet hij dat door om bomen en door struiken heen te slingeren maar dat kan niet tegen een gevel of schutting. Zet er dus altijd een rek of steunen neer waar hij tegenop kan klimmen.
Net als veel andere planten kunnen kamperfoelies gevoelig zijn voor bladluis. En wanneer ze te droog of te nat staan kunnen ze last krijgen van meeldauw.
Kamperfoelie (Lonicera)
De plant heeft gekleurde bloemen die een sterke geur verspreiden. Klinkt als een geweldige plant voor in de tuin, maar dat valt vies tegen als je een groot kattenliefhebber bent. De besjes die aan de kamperfoelie groeien zijn namelijk giftig voor katten.
Lonicera henryi ofwel Wilde Kamperfoelie bloeit voornamelijk in de periode mei t/m augustus met roze bloemen, in tegenstelling tot zijn soortgenoten is deze Klimplant wintergroen. Na de bloei vormt Lonicera henryi relatief weinig helderrode bessen.
Winterharde bloeiende klimplanten
De passiflora, de clematis en de lonicera (kamperfoelie) zijn voorbeelden van winterharde klimplanten met een prachtige bloei. De passiflora 'Amethyst' bijvoorbeeld, heeft felpaarse bloemen met geelgroene stampers. Kies je voor de clematis, dan heb je een ruime keuze aan kleuren.
Kamperfoelie (Lonicera Nigra) Giftig, voor vogels niet giftig, zowel rode als zwarte bessen. Kerstroos (Helleborus niger) Zwarte wortelstok zeer giftig. Klaproos (Papaver somniferum) Alle soorten iets giftig.
De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog.
Ja, de Toscaanse jasmijn is licht giftig. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren.
Zorg ervoor dat er zich geen water ophoopt in de grond.
Het wordt aanbevolen om wilde kamperfoelie eenmaal per 3-5 dagen na het snoeien van bladeren of het afsnijden van bloemen water te geven. Dit zal de plant helpen om nieuwe takken te ontwikkelen en indrukwekkender te bloeien.
Sommige klimplanten (vooral witbloeiers) geuren met name 's avonds en 's nachts. Beleef weer zwoele zomeravonden met de geur van kamperfoelie, jasmijn en andere klimmers. Blauweregen (Wisteria) bijvoorbeeld verdient veel meer aandacht als geurplant dan als klimplant.
De boskamperfoelie is de inheemse klimplant die een bosrand in de zomeravond zo heerlijk kan doen geuren. Niet verwonderlijk dus, dat hij probleemloos tot in de tuin is geraakt, weliswaar vaak ondervorm van een cultuurvariëteit.