Ontvangst. Westvleteren Twaalf (10,2%) werd meerdere malen door het internationaal bierforum Ratebeer tot beste bier ter wereld verkozen. Westvleteren Acht (8%) staat op de 19e plaats op dezelfde lijst. De Westvleteren St-Sixtus Abdij werd verkozen tot de op drie na beste brouwerij ter wereld.
De Trappist Westvleteren wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij. Vijf natuurlijke grondstoffen worden gebruikt om drie trappistenbieren te brouwen: Blond, 8 en 12. Die hebben elk hun eigen kleur, smaak en aroma. Alle bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd, met nagisting op de fles.
Er zijn momenteel drie soorten Westvleteren bier. De Trappist Westvleteren Blond met groene kroonkurk, de Trappist Westvleteren 8 met blauwe kroonkurk, en de Trappist Westvleteren 12 met gouden kroonkurk. De blonde heeft 5,8% alcohol en heeft een verfrissende kruidige smaak.
Dan is er een uitstekend alternatief: St. Bernardus Abt 12. Niet helemaal identiek, maar wel volgens hetzelfde recept als die fameuze Westvleteren 12 (XII). Ook niet onbelangrijk: het is goed verkrijgbaar en nog betaalbaar ook.
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
De afdronk is moutig en de smaak bijft lang na. De Westvleteren XII blijft jarenlang goed: geef het bier de tijd en het rijpt verder. Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen. Ben je geduldiger, na ongeveer anderhalf tot twee jaar komt het bier tot zijn volle recht.
Tijdens het eerstvolgende verkoopmoment met afhaling van je bestelling aan de Abdij, kan je maximaal 4 kratten bier aankopen gekozen uit de 3 soorten Trappist Westvleteren die op dat ogenblijk nog beschikbaar zijn, met een maximum van 2 kratten per soort.
De bierprijs per kartonnen krat van 24 flessen (33 cl ℮), voor levering binnen België en zonder statiegeld van het leeggoed, bedraagt: Trappist Westvleteren 12 (donker) (10,2 vol. % alc.) = € 72,20.
Schenk de Westvleteren 8 en 12 niet te koud. 10 à 12 graden is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Hoe kouder het bier, hoe minder smaak. De Blonde Trappist daarentegen kan gekoeld geschonken worden, maar wordt dan wel troebel.
Exclusief. Met maar 15.000 flesjes is Utopias van Samuel Adams (Seatle, USA) zeker exclusief te noemen. Elk flesje bevat 0,7 liter bier met 20% alcohol. Verschillende bierfans beschrijven de smaak als 'orgamisch' en 'cognac-achtig'.
De Belgische trappistenbieren hebben een bijzonder reputatie onder bierliefhebbers. Het trappistenbier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen) wordt door sommige experts zelfs beschouwd als het beste bier ter wereld.
Want de broeders uit Westvleteren stuurden doodleuk hun toenmalige brouwmeester Mathieu Szafranski mét het trappistenrecept naar Watou. Resultaat: sinds 1946 wordt op een steenworp afstand van elkaar hetzelfde bier gebrouwen. Het bier uit Watou was evenzeer een trappist, maar kreeg de merknaam 'Sixtus Abt 12' mee.
Ja, je leest het goed: de bieren van Sint-Bernardus zijn in wezen dezelfde als die van Westvleteren. Toch zijn er verschillen: het brouwwater is anders (en dat heeft invloed) en verder gebruiken de monniken een gist van Westmalle, terwijl Sint-Bernardus het oude Westvleteren-gist gebruikt.
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
Wanneer kan ik leeggoed terugbrengen? Bij de afhaling van je bestelling kan je ook jouw leeggoed van vorige aankopen terugbrengen en dan gebeurt ook de terugbetaling van het statiegeld van dat leeggoed. Dit bedrag wordt teruggestort op de betaalkaart waarmee de aankoop gebeurde.
Dit kelkvormige glas is ideaal om een Westvleteren, maar ook andere trappisten, zoals een Rochefort, te proeven omdat u hiermee optimaal kunt genieten van de aromatische complexiteit van dergelijke bieren. Profiteer van een unieke ervaring met dit glas, een Westvleteren XII waardig.
Cisterciënzers volgen de Regel van Benedictus en danken hun naam aan het klooster van Cîteaux dat in de twaalfde eeuw in Bourgogne werd gesticht. Momenteel telt de abdij van Westvleteren zo'n drieëntwintig monniken, tussen 35 en 99 jaar.
Westvleteren is een trappistenbier dat gebrouwen wordt door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen).
In totaal zijn er nu tien officieel erkende trappisten: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten. Mont des Cats, dat in Chimay gebrouwen wordt op basis van een recept van de paters van de Abdij op de Katsberg (in het Noord-Franse Godewaarsvelde), is niet erkend.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
Bijvoorbeeld een Zundert Trappistenbier drink je tussen de 8-10 graden Celsius en het bevat 8% alcohol. Gebruik bij het inschenken twee handen, een om het glas schuin te houden en de ander om het bier heel rustig mee in te schenken.
De THT-datum is dus vaak gewoon een fictieve datum en kan met een korreltje zout genomen worden, want iedere brouwerij kiest zelf zijn houdbaarheidsdatum. Meer en meer brouwerijen beginnen met het vermelden van een botteldatum, want deze datum vertelt veel meer over het bier.