Dikke en dunne plekkenLet er bij het kopen van skisokken ook op dat de sokken niet te dik zijn. Een goede skisok is dik op je scheenbeen, de hiel en de bovenkant van je voet, omdat die plekken beschermd moeten worden tegen schuren. Maar op andere plekken moeten de sokken juist dun zijn.
Tip 2: draag skisokken met wol
In de skischoenen moet je skisokken met wol dragen tegen koude voeten.
De beste sokken zijn gemaakt van een mix van materialen, bijvoorbeeld van lycra of nylon en merino wol. Lycra of Elastane zorgen ervoor dat de skisokken elastisch zijn en goed aansluiten bij je onderbeen en voet.
Er zijn speciale skisokken die isolerend werken en ademen. Kies zeker niet voor katoenen sokken: die houden het vocht vast, waardoor uw voeten het koud krijgen. Als u een volledige week gaat skiën, neem dan minstens 4 paar mee.
Skikleding
Als onderlaag draag je thermo ondergoed dat je droog en warm houdt. De tussenlaag is een skipully of fleecevest voor bescherming tegen de kou. De buitenlaag moet waterdicht zijn en bestaat uit een skibroek en een skijas. Voordelige skikleding is ook regelmatig te koop bij de supermarkt (Lidl/Aldi).
Wol neemt nog meer vocht op, maar kan niet in de wasmachine gewassen worden. Daarom zijn de beste sokken vaak gemaakt van een mix van katoen en wol. Veel sokken van Falke zijn gemaakt van een dergelijke mix en bieden daardoor veel draagcomfort. Sokken gemaakt van polyamide of polyester nemen nauwelijks vocht op.
Tijdens het skiën kunnen je sokken vocht opvangen van buiten de schoenen. Daarom is het verstandig je sokken na het skiën een dag te laten drogen. Dit kan bijvoorbeeld hangend aan een (was)rek of liggend op de kachel.
Skisokken behoren voldoende hoog te zijn (tot aan de knie) en zijn niet dik, maar wel met anatomische verdikkingen op de juiste plek, zoals bij het scheenbeen en rondom de hiel, om drukpunten te voorkomen en goede ondersteuning te behouden in de schoen. Ook moet de sok goed aansluiten om de voet, enkel en het been.
Alpacawol staat bekend om zijn uitzonderlijke warmte, die afkomstig is van zijn isolerend vermogen (natuurlijke holle vezels met isolerende luchtzakken). Het is ook bekend dat het de huid bijzonder goed laat ademen, door het sterk elimineren van transpiratie.
Draag warme sokken met compressie
Compressiekousen helpen de bloedcirculatie naar je voeten optimaal te houden. Ze oefenen druk uit op de onderbenen.
Verschil sokken en kousen
Het belangrijkste verschil tussen een sok en een kous is de lengte. Een sok komt tot net over de enkel. De naam kous wordt gebruikt voor een lengte van tot over de enkels tot onder knie.
De zachte Noorse sokken zorgen voor behaaglijk warme voeten.De sokken zijn aan de binnenzijde gevoerd met een dikke laag zachte badstof van wol. Dit zorgt voor een nóg comfortabeler gevoel aan de voeten. Bovendien houden ze uw voeten droog.
Werksokken heren van grovere natuurlijke schapen wol gecombineerd met acryl zijn krimpvrij en erg slijtvast en dus sterk. Sokken met merino wol zijn fantastisch om te dragen maar minder geschikt om te gebruiken als werksokken omdat ze veel sneller slijten.
Als uw schoenen te strak zitten, ontstaat er extra druk op uw sokken en slijten ze sneller. En als uw schoenen te wijd zitten, bewegen uw sokken tegen de binnenkant van uw schoenen. Dan ontstaat er wrijving en dat zorgt voor slijtage. En slijtplekken kunnen gaten worden, vaak bij de hak of één van de tenen.
Drogen en Strijken
Om de levensduur van je sokken te verlengen kun je het beste nooit een droger gebruiker. Ook het drogen van je sokken op een verwarming is niet goed. De temperatuur van een radiator is al snel hoger dan 30 graden waardoor de sokken krimpen.
Bij minder intensief gebruik, één of twee weken per jaar, gaan de skischoenen zo'n 10 jaar mee. Het is ook goed om te weten dat in de loop van de jaren je voeten kunnen veranderen en dat de pasvorm daarmee ook veranderd.
Sokken van wol houden koele temperaturen vast, waardoor deze zweetvoeten kunnen voorkomen. Anderen hebben juist baat bij sokken van polyester, omdat dit materiaal vochtafdrijvende eigenschappen heeft. Tenslotte is bamboe een geliefd materiaal tegen zweten. Bamboe neemt vocht eenvoudig op en voert het daarna af.
De meest gedragen sok is de katoenen sok. Terecht, want katoen gaat het langst mee. Veelal wordt katoen in een mix met nylon, elastaan, of polyester gebruikt.
Er is een aantal speciale sokken verkrijgbaar, dat speciaal bedoeld is tegen zweetvoeten. Bijvoorbeeld zilversokken, bamboesokken, sokken met vitaliserende algen of coolmax technologie.
De functie van een skipully is het isoleren. Een skipully is vaak de tussenlaag tussen het thermische ondergoed en de skijas. Een dikkere pully is omdat deze warmer is meer geschikt voor kouwelijke wintersporters terwijl dunnere pullies ideaal zijn voor sportieve (zwetende) wintersporters die het niet snel koud hebben.
De benen worden snel plakkerig bij meer dan twee lagen, waardoor lang ondergoed en een skibroek voldoende zijn. Het drie lagen systeem gaat ook niet in op onderdelen van het lichaam als hoofd, handen en voeten. Die moeten natuurlijk wel goed beschermd worden, maar niet noodzakelijkerwijs met drie lagen.
Tijdens het skiën en snowboarden draag je meestal ten minste drie lagen: een basislaag die vocht afvoert, een isolerende tussenlaag en een buitenlaag die wind, sneeuw en water tegenhoudt.