In veel gevallen zal de ziekte vanzelf overgaan, maar er zijn uitzonderingen. Zo is het raadzaam om bij oudere katten met een minder goed werkend immuunsysteem en ongevaccineerde kittens advies in te winnen bij de dierenarts. Het gebruik van een natuurlijk voedingssupplement is daarnaast ook aan te raden.
Niesziekte is alles behalve een kleinigheid. De volledige genezing duurt 10 - 14 dagen, maar vaak ook nog langer. Bij verwaarloosde gevallen treden vaak nog hardnekkige gevolgen zoals hoest en ontsteking van de voorhoofd holtes op, deze kunnen maandenlang duren.
Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij de kat. Het is een zeer besmettelijke aandoening waar katten erg ziek van kunnen worden en in bepaalde gevallen zelfs aan kunnen overlijden. In deze informatiebrief leggen we uit wat niesziekte is en wat we kunnen doen om het te voorkomen.
Niesziekte is een veel voorkomende aandoening bij de kat die soms levensbedreigend kan zijn. Symptomen van niesziekte zijn niezen, neusuitvloeiing, ontsteking van de oogslijmvliezen (conjunctivitis), ooguitvloeiing, gebrek aan eetlust, koorts en sloomheid.
Prognose van acute niesziekte
De meeste katten genezen, maar de ziekte kan ook levensbedreigend zijn. Als uw kat een ernstige vorm van niesziekte heeft, zal het weken duren voor uw kat genezen is.
Het feline herpesvirus (FHV) leidt meestal tot ernstige en mogelijk levensbedreigende ziekteverschijnselen. Hoewel de meeste besmette katten volledig herstellen, kan het herstel enkele weken in beslag nemen en houden sommige katten er blijvende schade in de vorm van een chronische neusverkoudheid (rhinitis) aan over.
De meeste gevallen van niesziekte beginnen met niezen. De meeste katten zullen relatief goed herstellen, mits ze de juiste behandeling krijgen. Veel katten zullen echter een aantal blijvende problemen houden.
Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij de kat. Het is een zeer besmettelijke aandoening waar katten erg ziek van kunnen worden en in bepaalde gevallen zelfs aan kunnen overlijden. In deze informatiebrief leggen we uit wat niesziekte is en wat we kunnen doen om het te voorkomen.
Het is erg belangrijk om een onderscheid te maken tussen katten die acuut niezen, en katten die chronisch niezen. Een kat die acuut niest niest sinds een paar dagen tot hooguit twee weken. Chronisch niezende katten niezen ofwel langer dan twee weken of hebben steeds weer terugkerende verkoudheidsklachten.
Niesziekte is zeer besmettelijk. De virussen die niesziekte veroorzaken worden overgedragen via direct contact, zoals door speeksel en oogvocht. Daarnaast kunnen deze ook worden overgedragen via de lucht; door druppeltjes bij het niezen.
Quarantaine. Omdat het virus erg besmettelijk is, kunnen (mogelijk) besmette dieren het beste in afzondering verzorgd worden. Na besmet te zijn worden katten meestal binnen enkele dagen ziek, maar het kan ook 2 weken duren.
Het beste antibioticum om aan katten met niesziekte te geven is doxycycline, omdat Chlamydia (naast Herpes en Calici) de meest voorkomende ziekteverwekker is. Soms leiden infecties tot chronische problemen: tandvleesontsteking, conjunctivitis of een verstopte neus.
De niesziekte is niet besmettelijk voor mensen. Er is één heel kleine uitzondering: de Bordetella Bronchiseptica. Dit komt alleen voor bij katten die leven in grote groepen en is besmettelijk voor mensen met een slechte weerstand. Ook uw hond is niet vatbaar voor de niesziekte van katten.
Kortom: overal waar katten samenkomen, kan besmetting plaatsvinden. Ook 'binnenkatten' kunnen niesziekte krijgen, doordat mensen de niesziekteverwekkers via kleding of schoenen het huis in brengen.
Als je kat eenmaal een keer niesziekte heeft gehad, blijft je kat levenslang drager van het virus dat de niesziekte bij jouw kat heeft veroorzaakt. Bij sommige katten, die een heftige variant van de niesziekte hebben, is er blijvende schade aan de slijmvliezen in de neus.
Deze ziekte noemen we niesziekte (zie ook: niesziekte bij de kat). De mogelijke klachten zijn snotteren en niezen, kokhalzen, een oogslijmvliesontsteking, koorts en gewrichtspijn.
Tot op heden zijn er binnen de huidige niesziektevaccins helaas geen vaccins die 100% bescherming kunnen bieden tegen dit type virus. Desondanks adviseren wij om jaarlijks uw kat te vaccineren.
De virussen die niesziekte veroorzaken, kunnen overgebracht worden door direct contact met de geïnfecteerde kat. Maar deze virussen worden ook heel gemakkelijk verspreid via druppeltjes in de lucht wanneer een kat niest en via de afscheiding uit ogen en neus.
Er is wel wetenschappelijk bewezen, dat mensen die een kat in huis hebben gelukkiger zijn, omdat katten negatieve energie van de mens op zich kunnen nemen. Ook als je ziek bent of je voelt je niet lekker, dan voelen katten dat aan en komen ze op of naast je liggen.
Oorzaken van chronische niesziekte
Dieren die herstellen van acute niesziekte kunnen vergroeiingen hebben in de neus. Hierdoor blijft slijm in de neus staan, wat een goede voedingsbodem is voor bacteriën. Deze katten zijn chronisch of recidiverend (terugkerend) verkouden.
Als je kat echter plots bijzonder heftig niest/kokhalst, of naast het niezen ziek is of benauwd is dan is het wel verstandig om hem of haar snel te laten onderzoeken. Ook als je kat al langere tijd niest en het niet vanzelf overgaat is de kans groot dat er meer aan de hand is.
Als een kat veel of vaak niest, is er sprake van een probleem van de neus of keelholte. Niezen kan worden veroorzaakt door een stoffige omgeving of door een grasspriet in de neus. Ook kan er sprake zijn van niesziekte: een besmettelijke verkoudheid bij de kat.
Sommige oorzaken van hoesten verhogen de slijmproductie en veroorzaken een natte hoest. Een droge hoest klinkt als een toeter of geeft een piepend geluid. De kat slikt daarna niet. Een natte hoest klinkt alsof er water of iets achter in de keel van de kat zit.