Zo lang duurt de aanvraag voor een vergunning dakopbouw De vergunningsaanvraag duurt in principe 8 tot 12 weken. Na het indienen van de aanvraag zal de gemeente een en ander beoordelen, rekening houdende met de bepalingen van het bestemmingsplan, de Welstandsnota en het Bouwbesluit.
De goedkeuring voor een een omgevingsvergunning duurt 8 weken. Deze beslistermijn mag eenmalig door de gemeente met 6 weken worden verlengt. De maximale tijd om goedkeuring te krijgen op jouw omgevingsvergunning is dus 14 weken. De gemeente is verplicht melding te maken als ze jouw vergunningsaanvraag willen verlengen.
De gemeente heeft maximaal 8 weken de tijd om de aanvraag van jouw bouwvergunning goed te keuren. Hierbij hebben de gemeenteambtenaren wel de mogelijkheid om de beslistermijn eenmalig met 6 weken te verlengen. Het duurt daarom maximaal 14 weken, totdat er een besluit is genomen over jouw aanvraag.
De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) kent een reguliere procedure en een uitgebreide procedure. De reguliere procedure mag 8 weken duren en kan éénmaal met 6 weken worden verlengd.De uitgebreide procedure mag 6 maanden duren en kan ook éénmaal met 6 weken worden verlengd.
De totale kosten van een vergunning voor een dakopbouw is dus €1350. Als de mogelijkheid van een dakopbouw niet in het bestemmingsplan staat zijn de kosten hoger.
Voor het plaatsen van een dakopbouw is volgens de landelijke regels een omgevingsvergunning nodig. Als u een dakopbouw wilt (laten) plaatsen, kijkt u eerst of dit past binnen het bestemmingsplan. Een bestemmingsplan is een plan van de gemeente waarin staat waarvoor een stuk grond of een gebouw mag worden gebruikt.
Het streven is om binnen maximaal vier weken na het verzoek het vooroverleg te laten plaatsvinden. De gemeente denkt met de aanvrager mee en begeleidt. De gemeente is echter geen adviseur van de aanvrager. Er worden dan ook geen adviezen verstrekt.
Goed, geen bezwaar gehoord? Dan moet je binnen 26 weken met de bouw beginnen. Deze termijn geldt dus niet als er wel bezwaar- en/of beroepsprocedures lopen. Als je niet bent begonnen na 26 weken kan de gemeente de vergunning weer intrekken.
De kosten van een bouwvergunning (ook wel legeskosten genoemd) liggen gemiddeld genomen tussen de 2% en 4% van de totale bouwsom. De gemeentes in Nederland hebben de mogelijkheid om zelf de legeskoten te betalen. Hierdoor lopen de kosten per bouwvergunning in verschillende gemeentes flink uiteen.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
De ruwbouw van een nieuwbouw huis neemt gemiddeld twaalf weken in beslag. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe groot het huis in aanbouw is. Ook een complex ontwerp duurt langer.
Een bouwvergunning wordt goedgekeurd door gemeenteambtenaren. Vaak zijn deze ambtenaren lid van de afdeling van bouw- en woningtoezicht. De vergunningsaanvraag wordt gecontroleerd aan de hand van het Bouwbesluit en de Welstandseisen.
U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken. Als het bouwwerk geen vergunning krijgt en u laat het staan, dan krijgt u te maken met de gemeente, omdat er sprake is van illegale bebouwing.
Een gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar in dienst hebben. De gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar (GSA) adviseert het college van burgemeester en schepenen bij het nemen van beslissingen over vergunningsaanvragen en zorgt voor een aantal procedure afhandelingen.
De bouwvergunning is vanaf 1 oktober 2010 opgegaan in de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning vervangt een aantal vergunningen, waaronder de bouwvergunning, kapvergunning en sloopvergunning. De omgevingsvergunning is dus de nieuwe bouwvergunning.
Bekend is dat de gemeente op de meeste vergunningaanvragen binnen 8 weken moet beslissen. Maar in de praktijk duurt het bij een ingewikkelde aanvraag eerder 8 maanden om de vergunning te krijgen, dan 8 weken! Die lange duur is een gevolg van het vooroverleg voordat je de vergunningaanvraag indient.
Hoe lang duurt nieuwbouw? De gemiddelde bouwtijd van een nieuwbouwwoning duurt 15 maanden. Ongeveer de helft van deze 15 maanden betreft het voortraject en het verkrijgen van de juiste vergunningen. De andere helft is nodig om het huis daadwerkelijk te bouwen.
De maximaal toegestane grootte van een vergunningsvrije aanbouw hangt af van het type woning en de locatie. Landelijk geldt de volgende regel: je mag tot 4 meter uitbouwen mits 50% van de tuin onbebouwd blijft en niet in een beschermd stadsgezicht ligt of een monumentaal pand is. Check dit altijd bij jouw gemeente.
Vanaf 1 augustus 2021 moet u geld (leges) betalen voor het vooroverleg omgevingsvergunning. De kosten voor een vooroverleg zijn 25% van de kosten van een aanvraag omgevingsvergunning.
Op het moment dat een omgevingsvergunning op basis van onjuiste of onvolledige opgave van gegevens is verleend, of niet volgens de verleende vergunning wordt gehandeld kan de gemeente de vergunning intrekken.
Soms stelt de gemeente in de vergunning een bepaalde termijn, waarbinnen handelingen moeten zijn verricht met gebruikmaking van de bouwvergunning. Indien de vergunninghouder zich niet aan deze termijn heeft gehouden, kan dat voor de gemeente aanleiding zijn om de vergunning in te trekken.
Start van de realisatie
Houd rekening met gemiddeld 2 tot 4 weken. In het geval van prefab kost de plaatsing slechts een dag. Moet de dakopbouw op je woning zelf gebouwd worden, dan moet je rekening houden met een duur van 3 tot 5 weken.
Een extra etage op je woonst zetten, dat doe je niet zomaar. Je hebt een vergunning nodig. Informeer bij de gemeente.
Een dakopbouw op een uitbouw ziet er vrijwel hetzelfde uit als een opbouw op een plat dak. In het geval van de opbouw op een uitbouw wordt de opbouw echter meer gebruikt als verlenging van de eerste verdieping dan als daadwerkelijke opbouw op het huis.