De mango heeft een afgeplatte pit. Handig om te weten, want je kun het beste langs die platte kanten snijden, om zoveel mogelijk vruchtvlees van de pit te scheiden. Ook de vrucht is iets afgeplat zodat je de vorm van de pit kunt raden.
De steenpit in de mango kun je niet eten. De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast. Ook de schil is niet eetbaar. Voor gebruik kun je het beste de mango schillen en het vruchtvlees van de pit afsnijden.
Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in. Dan is het enkel nog een kwestie van de schil ombuigen en de blokjes eruit te snijden. Je kunt ook de mango eerst schillen om er vervolgens plakken vanaf te snijden.
Als je je mangopit in een pot opkweekt, hoef je nu verder niets te doen, alleen de potgrond lichtvochtig houden en zorgen dat de zaailing veel licht krijgt. Als je de water- of keukenpapiermethode gebruikt hebt, is dit het moment om een potje met potgrond klaar te maken en de ontkiemende mangopit daar in te plaatsen.
Zoek de pit. De stengel zit aan het uiteinde van de mango en de pit loopt van de stengel naar het andere uiteinde. Snijd aan beide kanten op 0,5 cm van de pit van boven naar beneden, zo krijg je twee platte halve cirkels aan vruchtvlees met de schil eraan.
Mango´s bevatten fructose. Van deze fruitsuikers moet je niet te veel binnenkrijgen als je wil afvallen, omdat deze suikers het afvallen kunnen belemmeren. Om een calorietekort te creëren tijdens het afvallen, is het raadzaam om fruit te beperken tot 2 porties per dag.
Je snijdt met het mes tot tegen de pit, en gaat zo de hele mango rond. Daarna duw je een lepel door de snede en langs de pit. Ga de mango rond, en je hebt al de helft van het zoete vruchtvlees losgemaakt. Daarna maak je met de lepel de pit los uit de andere helft.
Snijd een mango open, lepel de mangopit eruit en maak deze grondig schoon. Verwijder de haartjes en laat de mangopit één nachtje in de schaduw drogen. Breek de langwerpige pitten voorzichtig open tot je een boon tegenkomt. Plant de bruinachtige harde pit 2,5 cm diep in vochtige bladaarde (lichte oog boven)
Helaas niet, want het is en blijft natuurlijk een tropische vrucht die veel warmte nodig heeft, veel meer dan Nederland kan bieden. Ook met een gekweekte mangoboom uit het tuincentrum zul je niet je eigen fruit kunnen kweken.
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat mensen die onlangs in contact waren gekomen met een gifsumak, een allergische reactie op mango's kunnen ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je de mango goed schilt voordat je 'm eet. Dit stuk fruit volledig vermijden is overigens helemaal niet nodig.
Ondersteunt de spijsvertering
In mango's vind je ook spijsverteringsenzymen die de vertering bevorderen. Daarnaast bevat de vrucht stoffen die de werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren. Ook de vezels in mango dragen hun steentje bij. Samenvatting: Mango heeft een positief effect op de darmen.
Mango's kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Mango's bevatten enzymen die helpen bij de afbraak en vertering van eiwitten, en ook vezels, waardoor het spijsverteringskanaal efficiënt blijft werken. Voedingsvezels helpen het risico op hartaandoeningen en diabetes type 2 te verlagen.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
De schil van mango is niet echt eetbaar..... hij smaakt bitter en is erg taai. Het kan echter niet direct kwaad om hem te eten, hij bevat heel goede voedingsstoffen.
De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5-20 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten.
De mangoboom kan honderden jaren oud worden. Als we zelf een mangoplant willen kweken, moeten we eerst de pit met een scherp mes openbreken omdat de kiem niet genoeg kracht heeft om er zelf uit te komen. Je kunt hem in vochtige bladaarde planten en met plastic afdekken.
Een mangoplant verzorgen kost echter tijd en geduld, want het duurt 7-8 jaar voordat de plant een vruchtdragende boom is.De groei van de mangoboom is dus traag.
Mangobomen groeien uitsluitend in tropische klimaten en kunnen absoluut niet tegen vorst.
De groenblijvende, krachtig groeiende mango bereikt in haar natuurlijke oorsprongsgebied van Indië tot Birma een hoogte van tot wel 30 meter, heeft daar echter vele jaren voor nodig. In een kuip wordt de mango ca. 2-3 meter hoog en bloeit in de vroege zomer.
Mango smoothy indiaas
Mango boom, elke boom produceert ongeveer 100 mango's per jaar Deze boom staat in Ghana.
Mangohout is het hout van de mangoboom. Het is een hardhoutsoort, wat ervoor zorgt dat het bijzonder sterk is en een hoge dichtheid heeft. Die eigenschappen maken meubelen van mangohout slijtvast en ijzersterk. Het leent zich daardoor goed om meubelen van te maken, bijvoorbeeld mangohouten tafels en kasten.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
De schil eet je meestal niet! Als je groene mango groen/onrijp wil gebruiken wacht dan niet langer dan een dag of 2. TE groene mango, afgestormd bijvoorbeeld, wordt niet altijd rijp. Groene mango is eetbaar!
Kijken. De kleur van een mango zegt niets of niet veel over de rijpheid. Mango's zijn er namelijk in geel, groen, oranje en met rode blos. Kijk wel goed of er geen bruine vlekken op zitten, vaak zijn deze van binnen helemaal bruin en niet erg lekker van smaak.