Voor je epoxy afwerkt met een lak of nieuwe laag epoxy raden we aan om tot circa korrel 400 te schuren, indien je gaat polijsten wil je opschuren tot korrel 2500 voordat je over gaat op polijstmiddelen.
Wij doen dit altijd met aceton, omdat dit zeer goed reinigt. Zodra het oppervlak gereinigd is, kan je goed zien wat er gepolijst moet worden en kan je bepalen met welke korrel je de epoxy gaat schuren.
Schuren van de epoxy laag. Nadat de epoxylaag is uitgehard wordt het hele hout, met de epoxy laag wederom geschuurd met korrel 150. Door het schuren zal het hout dof worden maar dit effect zal weer verdwijnen na een volgende laag epoxy coating op het tafelblad.
Reinigen van epoxy
Gebruik bij voorkeur wegwerpkwasten en rollers. Niet uitgeharde epoxy kan worden schoongemaakt met azijn. Uitgeharde epoxy verwijderen is iets lastiger: Verwarm de epoxy met een föhn tot maximaal 90 graden tot de epoxy weer zacht wordt en verwijder zoveel mogelijk met een verfkrabber of plamuurmes.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt. Controleer of de tussenlaag voldoende droog is door op een klein stukje van de vloer een nieuwe laag coating aan te brengen met de roller.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
De primer heeft een excellente anti-corrosieve bescherming en een goede krasbestendigheid. De epoxy heeft een antifouling hechtlaag voor gebruik over epoxy primers. Aantal lagen: 1-5 lagen, geheel afhankelijk van oppervlak en gebruik. Ons advies is minimaal 2 a 3 lagen.
Wanneer de tweecomponentenhars gemengd worden tot een vloeiende substantie, ontstaat er een nieuw mengsel met bijzondere eigenschappen. Zo is epoxy giethars niet alleen krasvast en slijtvast, het is tevens goed bestand tegen water.
Zeer goede UV-bestendigheid en geschikt voor zowel particulier als industrieel gebruik. Eenvoudige mengverhouding. Hardt kleefvrij uit. Bestand tegen zeewater, olie, benzine en verdunde zuren en logen.
Epoxy verwijderen van je huid: Hoewel het is aangeraden om handschoenen te dragen als je epoxylijm gebruikt, is het mogelijk dat je toch iets op je huid krijgt. Als dit zo is, verwijder het dan zo snel mogelijk met warm water en zeep.
Verwijderen van epoxyhars sluiers
Het product verwijderen door middel van een spons of pad. Daarna, afspoelen met zuiver water. De reiniger aanbrengen ten vroegste 48 uur na het opvoegen met de epoxymortel (24 uur bij temperatuur > +20°C).
Voor epoxy worden vaak wegwerpkwasten gebruikt omdat de kwasten door de epoxy slechts eenmalig te gebruiken zijn. Voor de strakste finish gebruik je de MagicVilt rollers of Anza Hybride kwasten.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Stofdroog is giethars pas na 12 tot 24 uur. De volledige uitharding gebeurt pas na 7 dagen.
De reden hiervan is verontreiniging of vettigheid van het te behandelen oppervlak. Om dit te voorkomen zorg je dat de ondergrond goed is ontvet. Gebruik hier aceton of water en ammoniak voor. Als het resultaat toch niet strak is geworden laat de epoxy dan 24 uur uitharden.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Het korte antwoord is; ja, een epoxy buiten tafel kan zeker. Mits je het goed doet. De epoxy zelf is goed bestand tegen water-, en weersinvloeden. Zelfs temperaturen zijn niet direct een probleem.
Het overschilderen van een epoxy gietvloer is goed te doen met een PU coating. Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen.
Epoxy lijmen Koel en vorstvrij bewaren tussen +10°C en +30°C.
Voor je de coating aanbrengt is het belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereid. Dit doe je door het te behandelen oppervlak eerst op te schuren en daarna te ontvetten. Let op! Gebruik geen wasbenzine of terpentine om de ondergrond te ontvetten. Deze laten juist een vettig residu achter.
De mechanische sterkte van epoxy is veel hoger dan die van polyester. Dit uit zich in zaken als trek-, druk- en afschuifsterkte, waarbij epoxy wel 3-4 maal zo sterk kan zijn.
Epoxy kun je circa 2 jaar bewaren mits koel en donker bewaard. De verharder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen. In de praktijk is epoxy nog veel langer te gebruiken.
Epoxy hecht op nagenoeg elke ondergrond behalve siliconen en polyethyleen, let hier op bij het afgieten van je epoxy schilderij. Verder is het belangrijk dat eventuele ondergronden als olieverf of acrylverf volledig droog zijn voor het afgieten van je schilderij of kunstwerk.