Wanneer je begint met de pil, kan het zijn dat je een duidelijke verandering in de grootte van buik, billen en borsten merkt. Na het stoppen met de pil, kunnen je oorspronkelijke vormen binnen een paar weken terugkomen. Dit kan snel gaan, maar als alle hormonen weer in balans zijn kun je ook weer aankomen.
Je natuurlijke hormoonbalans is terug van weggeweest
De anticonceptiepil zit vol met kunstmatige hormonen en dit verstoort je natuurlijke hormoonbalans. Dit kan klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid geven. Deze klachten kunnen verdwijnen als je stopt met de pil.
Veel vrouwen vragen zich af of de pil hen depressief maakt. Dit is al vaak onderzocht, maar voorlopig vinden onderzoekers geen duidelijk verband in vergelijkende studies. Een nieuwe studie bij jonge vrouwen brengt daar geen verandering in, tenzij bij meisjes van 16 jaar.
Haaruitvaldoor anticonceptiepillen is meestal tijdelijk. Je haar zoy binnen een paar maanden moeten stoppen met uitvallen als je lichaam went aan de nieuwe hormoonspiegels. Blijft het toch een probleem, raadpleeg dan je huisarts voor andere mogelijkheden.
Door het slikken van een anticonceptiepil met cyproteronacetaat kan het hoofdhaar bij vrouwen dus toenemen of beter gezegd minder erg uitvallen. Ook is het mogelijk dat het aantal lichaamsharen (haren op bovenlip, borsthaar, etc) afneemt.
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
Wanneer stoppen met de pil tot haaruitval leidt
Het stoppen met anticonceptie op basis van alleen progestageen zal een positief effect op de haarkwaliteit hebben, terwijl het stoppen met anticonceptie op basis van oestrogeen en progestageen (androgeen like) ook tot verspreide haaruitval kan leiden.
Vrouwen die een genetische aanleg hebben voor hormoon gerelateerd haarverlies kunnen vormen van kaalheid ontwikkelen door het gebruik van de pil. Ook vrouwen die erg gevoelig zijn voor hormonale schommelingen lopen het risico om kale plekken te krijgen of last te krijgen van haaruitval.
Voeding is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid en haar. Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
De beste shampoos tegen haaruitval zijn Neofollics, Regenepure DR en Veta. Ze bevatten niet alleen diverse actieve ingrediënten tegen haaruitval, maar ook ingrediënten die haargroei stimuleren. Deze shampoos zijn geschikt voor mannen en vrouwen.
Om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gevoed wordt kies je voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Eet vette vis, noten en zaden voor omega-3 en bijvoorbeeld groene bladgroenten voor vitamine C en ijzer. Voor extra proteïne kun je het beste eieren en yoghurt eten!
Zorg ervoor dat je borstels en stijl- en krultangen geregeld schoonmaakt, omdat ze al snel vol gaan zitten met bacteriën en overblijfselen uit je haar. Het beste? Je haren iedere keer meteen uit je borstel(s) halen en één keer per maand alles eens een goede schoonmaakbeurt geven met babyshampoo.
Estron: is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de vrouwelijke kenmerken, zoals borsten, schaamhaar en menstruatie.
Hormonale haaruitval is niet te verwarren met erfelijke haaruitval. Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door een gevoeligheid voor het hormoon DHT (Dihydrotestosteron), waar hormonale haaruitval ontstaat door schommelingen in de hormoonbalans en een plotselinge daling/stijging van oestrogeen in het lichaam.
Hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat de talgklieren op hol slaan. Dit is ook de reden waarom je haar vetter kan zijn tijdens een menstruatie. Dit heeft alles te maken met het hormoon progesteron dat zorgt voor een hogere talgproductie.
Maar het lichaam van vrouwen aan de pil maakt minder estradiol aan. “In theorie kan dat leiden tot minder serotonine, waardoor je je minder vrolijk voelt. Bij weinig estradiol zijn de prefrontale cortex en amygdala – hersengebieden waarmee je angsten onder de duim houdt – minder actief.”
Je slikt 21 dagen
Je neemt de pil in met water. Je slikt de pil elke dag op ongeveer dezelfde tijd. Bijvoorbeeld 's avonds voordat je gaat slapen. TIP: Leg je pilstrip neer op een plek waar je hem niet vergeet.
De pil kan stemming veranderen
Oestradiol maakt in de hersenen namelijk serotonine vrij. Serotonine is een stofje waar je je gelukkig en opgewekt door voelt. De psychologen schrijven dat minder oestradiol zorgt voor minder serotonine, en dus minder gelukzalige gevoelens. De pil rommelt niet alleen met oestradiol.
Na het stoppen met de anticonceptiepil kan het best een poosje duren voordat je natuurlijke cyclus weer op gang komt. Wees niet ongerust als dit enkele maanden duurt. Bij sommige vrouwen duurt het tot wel een jaar voordat alles weer normaal is!
Haaruitvaldoor anticonceptiepillen is meestal tijdelijk. Je haar zoy binnen een paar maanden moeten stoppen met uitvallen als je lichaam went aan de nieuwe hormoonspiegels. Blijft het toch een probleem, raadpleeg dan je huisarts voor andere mogelijkheden.
Hoe lang dit duurt is voor elke vrouw verschillend. Het kan een paar weken, een paar maanden of langer dan een jaar duren. Als je twijfelt over hoe jouw lichaam reageert op het stoppen met de pil, kun je altijd contact opnemen met je huisarts.
Hormonale acne kun je herkennen aan de volgende symptomen: Mee-eters: blijft een verstopte porie open dan stijgt de verstopping naar het oppervlak van je huid waar het oxideert en er vervolgens zwart uitziet. Pukkels met een wit kopje: deze blijven vaak verstopt onder het huidoppervlak.