Judopakken (judogi's) bestaan uit drie onderdelen: een jasje (uwagi), broek (zubon) en band (obi). Je kunt ze als set kopen of als losse kledingstukken, zolang je maar alledrie de onderdelen draagt op de mat.
Regels omtrent judopak:
Het is van belang dat het judopak van een stevig katoen is gemaakt, want de handelingen binnen judo bestaan voornamelijk op het vastpakken en trekken aan het pak.
De band (obi) dient om het jasje van je pak dicht te houden. De kleur van de band geeft aan hoever je in het Judo bent gekomen, met andere woorden: hoeveel technieken je beheerst.
Een karatepak is niet hetzelfde als een judopak. Over het algemeen zijn karatepakken lichter van gewicht en losser van model dan judopakken. Dat heeft te maken met de stijl van karate, die meer flexibiliteit vraagt en minder grappling-technieken heeft dan judo.
Jongens/mannen dragen onder een judogi enkel ondergoed.Meiden/vrouwen dragen er behalve ondergoed ook een wit t-shirt onder.
Om te kunnen Judoën heb je eigenlijk alleen een judopak nodig en die zijn er in verschillende kwaliteiten en “diktes”. Dat laatste heeft vooral te maken met de jassen die in verschillende diktes/gewichten leverbaar zijn. Het judopak bestaat uit een jas, een broek en een band.
Judo is bij uitstek een geschikte sport voor kinderen, en een erg sterke basis. Naast lekker sporten (wat uiteraard gezond is) is judo veel en veel meer. Een kind zal zich zowel op motorisch, cognitief en sociaal-emotioneel gebied gaan ontwikkelen.
Binnen de vereniging hebben we een aantal huis- en gedragsregels, die we actief toepassen. Bij judo mogen we duwen en trekken, daarbij pakken we elkaar alleen vast aan het judopak (judogi). Judo doe je op de mat (tatami) en nergens anders. Bij judo mag je nooit: pesten, schoppen, slaan, schelden, knijpen, etc.
HET JUDOPAK
Het traditionele judopak is wit van kleur. Je kunt dan het makkelijkst zien of het vuil is en gewassen moet worden. Op de Europese wedstrijden zien we eveneens het blauwe judopak. Het doel van zo´n blauw pak is meer duidelijkheid voor de toeschouwers en de scheidsrechters, wie nu eigenlijk wie is.
Judo is een populaire sportkeuze voor kinderen. Niet alleen kunnen ze in deze sport lekker hun energie kwijt, ze leren bovendien belangrijke sociale vaardigheden en waarden tijdens de lessen. Een goede keuze voor je kinderen dus, ook volgens Manon Leeflang, moeder van de tweeling Stan en Jens.
Judo is een zware sport en wordt vaak onderschat. Bij het staande deel is het de bedoeling om de ander op de rug te werpen. Ook het grond-spel met houdgrepen kent vele uitdagingen. Motorisch is Judo zeer veelzijdig en heeft een positieve invloed op je gehele lichaam.
De hoogste dan die we kennen, de 11e dan is toegeschreven aan de bedenker van het judo na zijn dood: Jigoro Kano. In principe kan iedereen deze band halen, maar in praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.
Respect. Elkaar groeten in het judo doe je door het maken van een buiging naar de ander. Hiermee toon je de ander jouw respect.
Judo (Japans: 柔道, じゅうどう, jūdō) is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst, die rond 1882 werd ontworpen door Jigoro Kano. Het woord betekent 'zachte weg (manier)', waarbij het woordje do verwant is aan tao en naast de betekenis 'manier' ook de connotatie heeft van 'levenspad'.
Setsugi wedstrijdpakken van Matsuru zijn speciaal ontworpen voor top judoka's en hebben een gewicht van 900 gram.
Ze werken aan hun motorische en conditionele ontwikkeling, op een speelse manier lopen, springen, rollen terwijl ze aan hun fysiek werken. Ze leren assertief zijn en het is heel goed voor hun weerbaarheid. Ze worden er sterker van, zowel fysiek als qua zelfvertrouwen. Ze leren zich beter concentreren en doorzetten.
De hoogste graad is graad 11. Dan ontvang je een brede witte band. De grondlegger van de judo Jigoro kano is in het bezit van de 11e dan.
Om een zwarte band (1e dan) te kunnen halen, moet je eerst een bruine band hebben gehaald. Ook moet je minimaal drie jaar lid zijn (geweest) van de JBN en de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt, of 16 worden in het jaar waarin je examen doet. Voor het examen doe je een Kata en een technisch examen.
Wanneer een zwarte band in judo
Voordat je examen gaat doen voor de judo zwarte band moet je aan de volgende beginselen voldoen: je moet ten minste 16 jaar oud zijn om het examen te mogen doen. tussen het halen van de bruine band en het zwarte band examen moet 1 jaar gewacht worden.
De geschiedenis van judo
Iemand die aan judo doet, noem je een judoka. Judo is inmiddels een vechtsport die wereldwijd wordt gespeeld. Het is tevens een Olympische sport. Toen judo werd bedacht, werd er gekeken naar de Japanse geschiedenis van vechtkunsten.
De judozaal heet DOJO, de mat die in de DOJO ligt heet een TATAMI. Jezelf noem je een judoka en je judo pak heet een GI. De judomeester of juf noem je SENSEI.
De handen in de liezen (voor jongens) of op je bovenbenen (voor meisjes). De sempai geeft het commando: Za-zen, wat betekent dat je goed gaat zitten om te groeten. Daarna zegt de sempai: Sensei rei (groet de leraar). Je buigt voorover en plaatst je handen op de mat.
Wist je dat je al kan beginnen met judo als je 2,5 jaar oud bent en dat je je hele leven lang judo kan beoefenen. Tuimeljudo is voor de jonge kinderen vanaf 2,5 jaar. De jonge judoka leert spelenderwijs de beginselen van het judo op een veilige manier en in een veilige omgeving.
De duur van een wedstrijd judo hangt af van de competitie waar de judoka in speelt. Senioren spelen een wedstrijd van 5 minuten met een eventuele verlenging.Junioren spelen een wedstrijd van 2 tot 4 minuten. Dit hangt af van de leeftijd van de junior judoka.
Een uurtje boksen, karate of judo is niet alleen goed voor je conditie maar ook voor je figuur. Je verbrandt er zo'n 10 calorieën per kilogram mee.