Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Buiten de koelkast kan je tomaten gemiddeld één week bewaren. In de koelkast ongeveer twee weken. Twijfel je hoe lang ze er al liggen? Inspecteer de tomaten dan op beurse plekken of schimmel.
Tomaten bewaar je best niet in de koelkast, want de koude zorgt ervoor dat een rauwe tomaat zijn heerlijke aroma en smaak verliest. Daarnaast zorgt de koude ervoor dat het sap gaat kristalliseren met een melige textuur tot gevolg. Bewaar tomaten op een koele plek buiten de frigo of gewoon in de fruitmand.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Tomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn, kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18ºC.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Let wel op met tomaten, rijpe appelen en kiwi's. Deze geven veel ethyleen vrij. Dat is een natuurlijk rijpingshormoon waar vooral koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons gevoelig voor zijn en waardoor deze dus sneller bederven. Tomaten, appels en kiwi's bewaar je dus steeds beter apart.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
(4) Tomaten, rijpe appelen en kiwi's geven veel ethyleen vrij. Bewaar ze in een aparte schaal of bak. Ethyleen is een natuurlijk rijpingshormoon waarvoor vooral koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons gevoelig zijn en waardoor ze sneller bederven.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Bewaar komkommer in zijn originele verpakking (krimpfolie). Komkommer verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast. Bewaar een aangesneden komkommer wel in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Bewaren. De rode cherrytomaatjes kun je net als de meeste tomaten het beste op een koele plek bewaren (12 °C), maar niet in de koelkast. Zo kun je ongeveer een week van je tomaat genieten. Leg je je tomaat toch in de koelkast dan verstoor je het narijpingsproces en verliezen ze hun smaak.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed. Tomaten leg je beter niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten. Tomaten produceren namelijk veel ethyleen, een stof waar andere groenten en fruit sneller van bederven.
Tomato frito lijkt een beetje op passata, maar het is toch net iets anders. Het is namelijk een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en soms andere smaakmakers zoals suiker, zout en kruiden.
Tropische vruchten, zoals ananassen, mango's, meloen en bananen, vormen echter een uitzondering. Deze kunnen niet goed tegen de kou en kun je daarom beter buiten de koelkast in een schaal leggen. Bewaar je deze wel in de koelkast, dan vlakt de smaak af en kunnen ze sneller gaan rotten.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Op elke doos eieren staat een houdbaarheidsdatum (THT-datum). Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om. Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.